V USA dál vedou průmyslové potraviny, hamburgery a koblihy

0
23
hamburgery
Foto: Freepik.com

Průmyslově zpracované potraviny zabírají u Američanů většinu jídelníčků. Mezi ty nejoblíbenější patří hamburgery a sladké pečivo jako koblihy [donuts] a lívance [pancakes]. Z dospělých přijímají takzvané junk food více lidé s chudších poměrů.

Bez ohledu na věk zabírají ultra zpracované potraviny v denním jídelníčku Američana v průměru 55 procent. Jde o potraviny s velmi nízkou nutriční hodnotou, ale vysokým obsahem soli, cukru, dochucovadel a takzvaných trans tuků. To jsou průmyslově vyráběné tuky přidávané do potravin hlavně kvůli prodloužení doby trvanlivosti.

A podle zprávy amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] z letošního srpna se ultra zpracovanými potravinami v USA nejvíce stravují děti a mládež.

„Mladí lidé ve věku 1–18 let konzumují vyšší procento kalorií z ultra zpracovaných potravin [62 %] než dospělí ve věku 19 let a starší [53 %],“ uvádí zpráva CDC, jehož pracovníci sledovali aktuální trend v období od srpna 2021 do srpna 2023.

Varování: Průmyslově zpracované potraviny škodí zdraví  

Výsledky šetření ukazují, že v míře konzumace ultra zpracovaných potravin nehraje roli pohlaví, ale spíše věk. Zatímco děti ve věku od jednoho roku do pěti let snědí zhruba 56 procent kalorií z průmyslově zpracovaných potravin za den, tak u dětí ve věku 6 až 11 let už zabírají tyto potraviny v denním jídelníčku 65 procent.

S přibývajícím věkem se průměrná spotřeba těchto potravin snižuje. Ale jen velmi mírně. Mládež ve věku 12 až 18 let jich denně přijme kolem 63 procent.

„Dospělí ve věku 19–39 let konzumují 54 % kalorií z ultra zpracovaných potravin. Zatímco dospělí ve věku 40–59 let jich konzumují 52 % a dospělí nad 60 let a starší pak 51 %,píše CDC.

Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Zpráva upozorňuje, že lidé stravující se ultra zpracovanými potravinami jsou ve velmi vysokém riziku rozvoje nemocí srdce a cév, rakoviny a dalších onemocnění. Což souvisí s tím, že lidé s vysokým příjmem kalorií z těchto potravin často trpí nadváhou a obezitou, které jsou jakousi vstupní branou chronických onemocnění. Nadváha a obezita jsou ve Spojených státech stejně jako v Evropě nejzávažnější zdravotní problém.

Američané milují hamburgery, koblihy a palačinky

Mezi dospělými, dospívajícími a dětmi přitom podle zprávy CDC neexistují výrazné rozdíly v preferencích takzvaného junk food. Tedy nezdravého jídla s vysokým obsahem soli, cukru, trans tuků a jiných dochucovadel. Číslem jedna napříč generacemi zůstávají sendviče včetně hamburgerů následované sladkým pečivem, typicky americkými koblížky známými jako donáty a palačinkami. Významný podíl ve spotřebovaných průmyslově zpracovaných potravinách zaujímají v USA slaná jídla – pizza, chipsy, nachos a tortilly. To vše doplněné slazenými a uměle barvenými nápoji, uvádí zpráva CDC.

USA zakáží barvení a dochucování potravin chemickými přísadami

Aspoň mírně pozitivní zprávou je, že porovnání výsledků o podílu ultra zpracovaných potravin na denním jídelníčku Američanů v letech 2021 až 2023 s výsledky v posledních deseti letech ukazuje na mírný pokles jejich spotřeby.

„Ačkoli mladí lidé i dospělí v posledním desetiletí konzumovali většinu svých kalorií z ultra zpracovaných potravin, byl mezi lety 2017–2018 a srpnem 2021–srpnem 2023 zaznamenán pokles spotřeby těchto potravin u mladých lidí a dospělých,“ uvádí zpráva.

Trumpova administrativa tlačí nápojáře do zdravějších výrobků

Nicméně výsledky sledování ukázaly i socioekonomický vliv ve stravování Američanů. Zatímco u mladých lidí nehraje ve stravování se ultra zpracovanými potravinami téměř žádný vliv, tak u dospělých tomu tak není. Lidé s nižšími příjmy nebo na hranici chudoby přijmou podle CDC významně vyšší počet kalorií za den z junk food oproti lidem s vyššími příjmy a pevnějším socioekonomickým zázemím.

Průmyslové potraviny jsou totiž ve srovnání s čerstvými pokrmy pro spotřebitele podstatně levnější. Výroba ultra zpracovaných potraviny je méně nákladná na suroviny i personál a tyto potraviny i déle vydrží.

Na světě žije osm miliard lidí. Více než miliarda jich je obézní

Při hodnocení počtu za den přijatých kalorií z průmyslově zpracovaných potraviny vycházel americký úřad z klasifikačního systému zvaného Nova. Jde o škálu hodnocení potravin vyvinutou brazilskými vědci. Ta rozděluje potraviny podle míry jejich průmyslového zpracování do čtyř základních skupin.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here