Na světě žije osm miliard lidí. Více než miliarda jich je obézní

0
440
obeznich
Foto: Freepik.com

Na světě je více než miliarda obézních osob, uvádí server BBC News s odkazem na studii publikovanou v odborném lékařském časopise The Lancet. Podle dat z roku 2022 se obezita týká 159 milionů dětí a 880 milionů dospělých.

Další nezanedbatelný počet lidí trpí nadváhou. I proto mezinárodní vědecký tým upozornil na to, že je nutné změnit způsob řešení obezity. Ta zvyšuje riziko vzniku mnoha závažných zdravotních problémů, jako jsou srdeční onemocnění nebo cukrovka 2. typu.

„Studie zvýrazňuje důležitost prevence od nízkého věku pomocí stravy, fyzické aktivity a adekvátní péče,” uvedl k výsledkům studie předseda Světové zdravotnické organizace [WHO] Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Dopady událostí, jako jsou pandemie covidu-19, válka na Ukrajině a klimatické změny, mohou způsobit nárůst případů obezity i nadváhy, a to kvůli chudobě a vysokým cenám zdravého jídla,” řekla podle BBC spoluautorka výzkumu Guha Pradípová.

Ačkoliv počet lidí s podváhou klesl o 50 procent, tak podvýživa nadále zůstává výrazným problémem především v chudých komunitách, poznamenali rovněž vědci. Také ale zjistili, že nejvyšší míra obezity u žen je v západoafrickém Togu a na tichomořské Americké Samoi. Tam je společně s ostrovním státem Nauru i nejvyšší podíl obézních mužů. V těchto zemích žije 70 až 80 procent dospělých se zmíněným onemocněním.

Obézních a lidí s nadváhou rychle přibývá i v Evropě

Výzkumník Majid Ezzati z Královské univerzity v Londýně uvedl, že u národů žijících na ostrovech se situace odvíjí od dostupnosti nezdravých potravin, které jsou v některých případech propagovány v agresivních kampaních.

Nadváhou a obezitou trpí 66 % Čechů. A bude hůř, tvrdí lékaři

A obezita a nadváha se týká i Evropanů. Příčiny nárůstu počtu Evropanů s nadváhou a obezitou jsou známé. Je to moderní způsob života, jež se vyznačuje konzumací nezdravého, ale cenově dostupného jídla, ubývající manuální práce, a hlavně nedostatek pohybu. K tomu tady jsou dopady pandemie covidu-19, kdy mnozí lidé zůstávali doma.

Evropské vlády podle odborníků obezitu prozatím neberou příliš vážně. Jen minimum evropských zemí – Irsko, Itálie a Německo – má národní plán boje s obezitou. Podobné iniciativy jsou přitom nástrojem veřejného zdravotnictví skoro ve všech unijních zemích. Podobně jako například plán boje proti rakovině. Tyto strategie, standardy, preventivní opatření a léčba daných nemocí pak vytvářejí v EU sjednocený a standardizovaný přístup.

Předčasná menstruace se váže k nadváze i obezitě. A má rizika

„A Brusel by tak mohl pomoci i v problému obezity a nadváhy. V případě jiných nepřenosných nemocí Komise pomohla, když vytvořila na unijní úrovni plán, který slouží jako vzor pro národní vlády,“ upozorňuje Jacqueline Bowman-Busatová z Evropské asociace pro výzkum obezity.

Pokud nepomůže, Evropa se může brzy nadít pandemie obezity a nadváhy. Přičemž způsob léčby a prevence bude čistě na zdravotní gramotnosti té konkrétní evropské vlády.

Změna přístupu ve vnímání obezity

Obezitu lékaři definují jako nadměrnou či abnormální akumulaci podkožního tuku v těle. Obvykle se měří body-mass indexem [BMI]. Hodnota nad 30 se považuje za obezitu. Podle dosavadního náhledu je obezita vlastně problém energetické bilance. Lidé konzumují více kalorií, než jsou schopni „spálit“ během dne. Přebytek se jim v těle následně ukládá v podobě tuku. Někteří odborníci již tento názor nepokládají za zcela spolehlivý. Proto teorii přehodnocují a obezitu nepřičítají pouze kaloriím.

„Nyní víme, že obezita má silnou biologickou příčinu. Ta se liší člověk od člověka. Když se vyvine stadium obezity z té či oné příčiny, stav si žije vlastním životem a nezmizí,“ říká Kirsi Pietiläinen z Helsinské univerzity.

Dá se mluvit i o epidemii obezity, říká Radan Brůha

Ne že by potraviny a kalorie při nadváze a obezitě nehrály žádnou roli. Nalezení příčiny a důsledku je však podle něj o dost složitější. Lidská těla a genetika se totiž velmi liší. A potrava je něco víc než jen kalorie. Různé typy potravin ovlivňují lidské tělo různě. Například působí na hladinu hormonů nebo střevní bakterie.

To znamená, že způsob léčby nadváhy a obezity spočívající pouze ve spalování přebytečného tuku, dietě a cvičení podle odborníků v mnoha případech už neplatí. Jakkoli obojí podle nich zůstává klíčovým pomocným nástrojem.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here