Za rakovinou děložního čípku je v 99 % HPV. HPV ale napadá i jiné orgány

0
1546
delozniho_cipku
Foto: Freepik.com

Za zhoubný nádor děložního čípku může v 99 procentech případů nákaza lidským papilomavirem [HPV]. Tyto viry ale způsobují i rakoviny vulvy, vagíny a u mužů zhoubný nádor penisu. Prevencí je očkování, sexuální zdrženlivost nebo kondom.

Vědci dosud popsali několik stovek typů viru HPV a zhruba 120 z nich vyvolává infekce u člověka. A zatímco některé z nich způsobí u nakaženého bez ohledu na to, zda jde o muže či ženu, léčitelné genitální bradavice, tak jiné vedou k rozvoji smrtelných nádorů. Například k rakovině děložního čípku.

„Každý rok přijde v EU v důsledku rakoviny děložního čípku o život téměř 14 000 žen,“ upozornila na zdravotní riziko nedávno eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

V České republice lékaři diagnostikují nádor na děložním čípku přibližně sedmi stovkám žen. Tři sta z nich každý rok na toto onemocnění umírá. Jak ale upozorňuje doktorka Kateřina Šédová z Loono, organizace se zaměřením na zdravotní prevenci, HPV vyvolává infekce vedoucí i k jiným druhům rakovin, a nikoliv pouze u žen.

„V souvislosti s HPV se hovoří zejména o rakovině děložního čípku. A je to pochopitelné, jelikož za 99 procentech tohoto zhoubného nádoru stojí právě tento virus. Neměli bychom ale zapomínat na to, že HPV může způsobit i další zdravotní komplikace, které ohrožují nejen ženy, ale také muže,” říká k příležitosti dnešního [4.3.] Mezinárodního dne zvyšování povědomí o HPV Kateřina Šédová.

Mimo rakoviny děložního čípku stojí nákaza některým z virů HPV za zhoubnými nádory vagíny, vulvy, penisu a análního otvoru. Některé jeho typy se spojují také s rakovinou dutiny ústní, hltanu, hrtanu, kořene jazyka nebo krčních mandlí.

Proti HPV se očkují dívky a chlapci od 11 do 15 let věku

S HPV se do svých 30 let setká až 80 procent žen a mužů, dokládají odborné studie. Tím se infekce vyvolané lidskými papilomaviry zařazují mezi nejčastější sexuálně přenosné nemoci. Většinou se jimi pacient nakazí pohlavním stykem. To jak vaginálním, tak orálním a análním. K přenosu ale dochází při jakémkoliv styku kůže s genitáliemi, například i při takzvané intimní předehře.

Nákaze těmi nejrizikovějšími typy HPV se dá částečně zabránit očkováním, které zdravotní pojišťovny od ledna 2024 hradí chlapcům a dívkám od 11 do 15 let věku. Povědomí o smysluplnosti vakcinace proti HPV u chlapců ale není podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Aleny Šebkové zatím nikterak vysoké.

„Povědomí o tom, jak moc důležitá je pro chlapce vakcinace proti HPV, je stále nízké. Dříve se infekce spojovala především s rakovinou děložního čípku u žen. Nyní víme, že HPV viry mohou způsobit i řadu dalších nemocí u mužů. Pomocí vakcinace jim lze předcházet,” říká předsedkyně OSPDL s tím, že dalším benefitem vakcinace je i to, že očkovaný chlapec zároveň chrání i svoji partnerku.

Zhoubným nádorům se dá předejít očkováním, upozorňuje EK

Upozorňuje dále, že ideální je vakcínu mládeži podat ještě před zahájením jejich sexuálního života. Vhodná je k tomu proto 13letá preventivní prohlídka v ordinaci pediatra.

„Předpokládáme, že v tomto věku dítě ještě není sexuálně aktivní. Navíc máme studie, které potvrzují, že si právě v tomto období tělo utvoří nejvíce protilátek. Rodiče si občas nechtějí připustit, že i jejich dítě začne sexuálně žít, a nad očkováním z tohoto důvodu bohužel neuvažují,“ upozorňuje doktorka Šebková.

Přenosu viru zabraňuje i používání kondomu

Nákaze HPV rovněž zabrání, avšak nikoli 100%, používání bariérové antikoncepce, tedy kondomu. A dále sexuální zdrženlivost a stálost v partnerských vztazích.

„Kromě zmíněného očkování a ochrany při sexuálním styku jsou důležité pravidelné návštěvy u gynekologa, při kterých se v rámci prevence rakoviny děložního čípku provádí screening, jehož cílem je sledování abnormálních buněčných změn,“ doplňuje výčet, jak se chránit před nákazou HPV, doktorka Šédová z Loono.

Používání kondomu funguje vždy a všude, říká David Jilich

V posledních letech zdravotní pojišťovny hradí v oblasti prevence nákazy HPV ženám ve věku 35, 45 a 55 let podrobnější vyšetření pomocí analýzy DNA získaného z děložního hrdla. Stejně jako každoroční prohlídku u gynekologa, jejíž součástí je cytologické vyšetření, se i analýza DNA provádí odběrem vzorku z děložního hrdla pomocí štětičky.

Testování na HPV nově nabízí praktici

Prevenci rakoviny děložního čípku od loňského podzimu rozšířil pilotní projekt v některých ordinacích praktických lékařů. Především pacientkám ve věku nad 30 let, které z nějakého důvodu pravidelně nenavštěvují gynekologická vyšetření, praktici nabídnou samotestovací sadu na HPV.

Test si pacientka sama uhradí, provede si odběr při návštěvě praktického lékaře. Po vyhodnocení testu za 2–3 týdny jí její lékař sdělí výsledek.

HPV infekce: Základní otázky a odpovědi k nemoci

Při podezření na přítomnost rizikové HPV infekce pacientku lékař doporučuje k podrobnějšímu vyšetření na gynekologické pracoviště.

„Cílem projektu je nabídnout test i jinou cestou než při gynekologické kontrole. A zároveň vyhodnotit zájem a úspěšnost této akce pro budoucí úvahy o zařazení takového testu do běžné nabídky všech praktických lékařů,“ vysvětluje důvody projektu onkogynekolog prof. Jiří Sláma.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here