Mezi náročné profese půjdou vybrané sestry a pečovatelky

18
46590
narocne_profese
Foto: Freepik.com

Náročné profese s nárokem na starobní penzi až o pět let dříve bez jejího krácení se od ledna 2025 dotknou asi 120 tisíc lidí. Půjde například o některé zdravotní sestry a pracovnice v sociálních službách, ale i kováře či zedníky.

Rozšířený výčet náročných profesí, který mimo jiné přináší novela důchodového pojištění, představilo na páteční tiskové konferenci [1.3.] Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Jde o profese, při jejichž výkonu dochází k riziku poškození zdraví pracovníka. A těmto rizikům se nedá nijak zamezit, například ochrannými pomůckami.

„Půjde o všechny profese ze čtvrté kategorie prací. To je asi 12 930 lidí podle aktuálních dat,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

A dále se od příštího roku mezi náročná povolání podle něj zařadí některé pozice ze třetí kategorie rizik podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Konkrétně půjde o povolání, v nichž jsou pracovníci vystavováni čtyřem rizikům. A to celkové fyzické zátěži, vibracím, zátěži teplem a zátěži chladem.

„V této kategorii [třetí, pozn. red.] je to asi 108 800 lidí,“ přiblížil ministr.

Ten s tímto návrhem nyní předává novelu zákona o důchodovém pojištění po ukončeném meziresortním připomínkování na Legislativní radu vlády a poté na samotnou vládu.

„Ta by měla celý materiál projednat do konce března,“ dodal ministr Jurečka.

Náročné profese dostanou dříve penzi bez jejího ponížení

I nově uznané náročné profese budou odcházet do státní penze až o pět let dříve než ostatní pracovníci, aniž by jim za to stát ponížil důchod. Obdobně již nyní dříve dostávají důchod zdravotničtí záchranáři a profesionální hasiči po odpracování určitého objemu směn v náročném povolání.

„Postupujeme v souladu s ministerstvem zdravotnictví a dalšími odborníky. Bereme to nyní jako výchozí stav, který můžeme v budoucnu doplňovat a aktualizovat. Základním principem je dopad na lidské zdraví,“ vysvětlil rozhodování o tom, které profese jsou náročné, a které nikoliv, ministr práce Jurečka.

Současný návrh podle něj zohledňuje práce v náročné profesi v období deset let před účinností zákona.

„Poté, kdy zákon vejde v platnost, bude možné získat nárok na snížení důchodového věku maximálně o 15 měsíců při odpracování 2 200 směn,“ vyjasnil podmínky.

Náročné profese se dotknou desítek tisíc lidí, jasno o nich ale není

Dřívější odchod do penze až o 30 měsíců podle něj bude možný po odpracování 4 400 směn. To odpovídá přibližně dvaceti rokům práce v náročné profesi. Náklady na penze pro tuto skupinu osob vykompenzují státu samotní zaměstnavatelé. Ti začnou od příštího roku za tyto zaměstnance státu postupně odvádět vyšší odvody na důchodové pojištění. Od roku 2028 by měla sazba odvodu u těchto profesí činit pět procent vyměřovacího základu.

„Celkové dodatečné náklady na odvody pojistného pro zaměstnavatele by v roce 2025 mohly činit přibližně 1,2 až 1,6 miliardy korun,“ odhadl Jurečka.

Souběh důchodu u náročných profesí a práce

Ministr dále upozornil, že nelze jednoznačně vyjmenovat, které profese se vyhodnotí jako náročné. S výjimkou čtvrté kategorie se zhruba 12 tisíci pracovníky. Ti všichni se budou od příštího roku považovat za náročná povolání. U třetí kategorie rizikových prací se musí při hodnocení jejich náročnosti zvažovat konkrétní pracovní zařazení v dané oblasti.

„Ten vývoj za posledních třicet let šel ohromně dopředu,“ podotkl ministr.

Například se musí zvážit to, s jakou technologií výroby daný zaměstnanec či živnostník pracoval, s jakými látkami se dostával do kontaktu. A jak tato rizika snižují používané ochranné pomůcky. Konkrétně pak jako náročné profese jmenoval například pracovníky v lesnictví, seřizovače obráběcích strojů, důlní pracovníky v kontaktu s důlními přístroji [horníci]. Dále půjde o zdravotní sestry s některými specializacemi a pracovnice v sociálních službách, jejichž práce je zvlášť fyzicky náročná. Ministr zmínil také kováře, skláře, svářeče a další fyzicky náročná povolání.

„Nemá to být politické rozhodování,“ odpověděl Jurečka na otázku, proč do náročných profesí nezařadil resort celou třetí kategorii povolání.

Náročné profese s nárokem na dřívější důchod ukáže analýza

U třetí kategorie profesních rizik se podle něj zhodnotí náročnost individuálně s ohledy na snížení rizik pomocí ochranných pomůcek, vysvětlil.

Závěrem dodal, že náročné profese budou moci i v případě pobírání až o pět let dřívějšího důchodu ve srovnání s ostatními lidmi současně i pracovat. Což například penzisté s přiznaným předčasným důchodem ale nemohou. Ti si musejí počkat až na dosažení věku, který by jim přiznával řádný starobní důchod.

Veronika Táchová

18 KOMENTÁŘE

  1. Některé zdravotní sestry? Snad všechny, které lítají po nocích dvanáctky po špitálech za almužnu a ničí si tím zdraví. Běhat v pětašedesáti okolo dvacítek, které bolí zádíčka a jdou si lehnout na neurologii? Potěš koště.

    • Od manipulace s pacienty vyšších hmotnostní kategorií jsou ve spitale sanitáři. Ti asi půjdou také do předčasného důchodu… Ovšem nějak mi u tech zdravotních sester chybí zátěž teplem, chladem a vibracemi. Za noční sichty dostávají pěkné příplatky, to podle mě problém není. V noci pracuje kdekdo.

      • Nevěřte tomu, že vše dělají sanitari.Sestra se aktivně podílí na chodu oddělení. Jsi tu práci zkuste a pak se l tomu vyjadrujte.Ja bych vám to přála zažít.

  2. Zdravotní sestry mají k ruce sanitáře, když mají někoho otočit, ale fyzickou péči o pacienty dělá hlavně sanitární personál. Naopak v zařízeních sociální péče pečovatelé několikrát denně manipulují třeba se 100 a více kilogramy, s lidmi, ve dvou. Většinou ženy.

    • Bohužel ve většině případů s nimi opravdu manipulují ručně
      Jsou sice pomocné zvedáky apod.ale chybí čas pro jejich použiti

    • Jsem zdravotni sestra uz 22 let a tech sanitaru , jak pisete k ruce je tak petina ze 100. Jako sestra delam uplne vse, od pece koupani, toalety, servirovani, prevlikani posteli. Nemam s tim problem miluju svou praci ve 40 mam tolik zdr. Problemu , ale jdu dal a bojuji nemarodim za to ten pomocny personal se zasiva a neustale marodi.

  3. Řekla bych spíš pracovníci v sociálních službách (sociálni pracovník sedí většinou v kanceláři a tam té fyzické zátěže moc nemá)

  4. Řekla bych spíš pracovník v sociálních službách (sociální pracovník sedí většinou v kanceláři a té fyzické zátěže moc nemá)
    To jen tak na okraj,že je v tom rozdíl a článek je lehce zavádějící

  5. Takový pečovatel v domově pro nepohyblivé seniory se nadře opravdu hodně. Zkuste si doma navzájem třeba základní hygienu, když vám ten druhý vůbec nepomůže. U některých fyzicky náročných profesí, které nejsou zařazeny do možného dřívějšího odchodu do důchodu. Na jedno místo budou tři osoby, aby si průběžně mohli odpočinout.

  6. Tak ja pracuji jako terénní Pečovatelka již 14 let, a opravdu je to dřina, koupání přesuny z lůžka do koupelny či na vozík, hygiena na lůžku. Já osobně problém se zády zatim nemám, ale kolegyně ano.Je to takové poslání neměnila bych, ale nevím do 65 se to vážně nedá vydržet. Budu ráda když vydržím do 60, a proto bych velmi uvítala dřívější odchod do důchodu.

  7. Obávám se, že by měli vytvořit spíš seznam profesi, které se daji dělat plnohodnotně do 65ti, že by to bylo rychlejší. Jestli by nebyla spíš, z pohledu zdravi, cesta podporovat od 55ti částečné uvazky…abychom tedy vydrzeli do tech jejich planovanych 65… je mi 43, mam za sebou 3 porody, toho casu dva teenegeri, vyhledove, budu jeste cca 10 let podporovat svoje deti, aby mohli vystudovat, to budu muset opravdu hodbe vydelavat, pak bych jim jako zena mela pomoct s vnoucaty a k tomu jeste naplno pracovat, az do 65… k tomu pracuji ve zdravotnictvi, to se neda bez antidepresiv zvladnout…

    • Martino, naprosto s Vámi souhlasím. Je mi 56, jsem OSVČ – účetní, někdy pracuji i 16 hodin denně, nesu si veškerá rizika. Již delší dobu jsem se připravovala na to, abych mohla jít alespoň do předdůchodu, neboť se z této práce cítím vyčerpaná. Bohužel mi vláda, které jsem dala důvěru, hodila klacky pod nohy. Nevím jak budu po šedesátce schopna studovat všechny ty zákony a změny, udržet tempo s mladými… to je absolutně nereálné. A to nemluvím o péči o rodiče a vnoučata. Prostě to ten sociální systém zatíží z druhé strany….

  8. Pracovnici sociálních službách v terénu ,manipulují s klienty sami bez pomoci rodiny ,kteří mají až 140kg.

  9. Zastávám se práce terénních pracovnic ,ty se opravdu nadřou ale moje zkušenost z nemocnice je sestra chodí píchat injekce a měřit tlak a odbírat krev, sanitářky ty odřou to ostatní pomoc s manipulací, převlékání špinavého povlečení úklid toalety a sprchy případně pomoc při sprchování , další dělají úklid podlahy a ještě další mi přišla utřít stolek a parapet.Tak nevím snad se to týká všech

  10. Moje žena pracuje jako pečovatelka. Velice si této práce vážím. Nejedná se jen o vyjímečně těžkou práci fyzickou ale i psychickou a to ve 12ti hodinových denních i nočních směnách. Ať si příslušní kteří vymýšlejí tyto reformy ujasní co přesně zahrnuje profese sociální pracovnice. Nebo ať rovnou místo vymýšlení slátanin naklušou pomáhat do důchoďáků. No ale to by byl hned nástup na nemocenskou a celý systém péče by se položil. A to oni dobře ví. Mistři ve vymýšlení nesmyslných kategorií.

  11. Všichni jsou utahaný. Do 65 let je to nereálné. Ale oni to potřebujou ať chcípneme a nebudou muset nic vyplácet. Je vidět jak jsou c hloupý. Lidi stejně budou marodit a hlavně je nikdo v práci nebude chtít. Je logické že nemůže člověk být fyzicky zdatný stejně ve 30 jako v 60. Nenávidím tuhle dobu. Je mě 57 a jsem utahaná. Svoji profesy stejně kvůli zádům dělat nemohu. Dělám co mě nebaví a modlím se abyh se doplazila do důchodu. Ten chytrák ani nebere že ženská přišla domů a ještě musela makat. Jdu s tejně s chlapama. Ať jdou už do prdele. Už to tady nenávidím. Cela revoluce k ničemu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here