Poskytovatelům zdravotní péče by kvůli letošní epidemii nového koronaviru mohlo chybět až 30,5 miliardy korun. Částku uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ve své zprávě k návrhu zákona o kompenzacích. MZ ČR počítá s přímou kompenzací ve výši 27 miliard korun.

V návaznosti na zákon ministerstvo připraví takzvanou kompenzační vyhlášku, na jejímž základě se budou peníze proplácet. Bude se jednat o obdobu každoroční úhradové vyhlášky. Zákon, který má poskytovatelům zdravotní péče kompenzovat koronavirový výpadek, projedná Sněmovna příští týden ve stavu legislativní nouze.

Výpadek příjmů poskytovatelů zdravotní péče kvůli omezením v důsledku epidemie koronaviru dosáhne letos podle MZ ČR 30,5 miliardy korun. Resort počítá s přímou kompenzací ve výši 27 miliard korun. Rozdíl činí 3,5 miliardy korun. Uvádí to zpráva k návrhu zákona o kompenzacích, kterou MZ ČR vložilo do legislativní knihovny vlády s žádostí o projednání ve stavu legislativní nouze.

Spolu s plánovanou vyhláškou má zákon zajistit příjmy zdravotnických zařízení, která zasáhla opatření proti šíření koronaviru. Nemocnice totiž musely odkládat plánovaná vyšetření a operace. A například lázeňská péče byla pozastavena úplně a její obnova bude podle vyjádření jejích poskytovatelů trvat měsíce.

MZ ČR: Nemocnice budou muset přidat ve své činnosti

Rozdíl zhruba 3,5 miliardy korun mají podle návrhu ministerstva nemocnice dohnat zvýšením činnosti do konce roku.

„Zbytek bude zohledněn, pokud poskytovatelé využijí možnosti dohnat část ztracené produkce ve druhé polovině roku 2020 tím, že zvýší objem poskytovaných plánovaných a elektivních hrazených služeb,“ uvádí materiál.

V nemocnicích je k tomu navíc podle ministerstva třeba kompenzovat náklady spojené s péčí o pacienty s onemocněním covid-19. Náklady s tím spojené odhaduje resort na pět miliard korun. Materiál uvádí, že některé segmenty zdravotní péče v době epidemie vůbec nefungovaly, například již zmiňované lázně. U nich premiér Andrej Babiš [ANO] uvažuje o změně daně z přidané hodnoty z 15 na deset procent.

Vláda je samé překvapení, tvrdí lázeňské domy

Lůžková péče byla na několik měsíců utlumena

Akutní lůžková péče letos klesla podle MZ ČR na 30 až 50 procent produkce v porovnání se stejným obdobím minulého roku. Opačný trend nastal u domácí paliativní péče, kde práce výrazně přibylo.

„Ze současných odhadů očekáváme, že nenaplněná produkce bude za celý rok ve výši až cca 30,5 miliardy korun. Bude ale záležet i na vývoji v dalších měsících. Dopady může ovlivnit například další vlna epidemie, proto s jistotou nelze v tuto chvíli konečný dopad odhadnout. Modelace se budou průběžně přizpůsobovat aktuální situaci,“ uvádí předloha ministerstva s tím, že pravidla pro kompenzaci nákladů mají zajistit, že se poskytovatelé nedostanou do platební neschopnosti.

Celkem letos bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha v českém zdravotnictví 370 miliard korun. Systém veřejného zdravotního pojištění letos původně počítal s výdaji kolem 350 miliard korun. Desítky miliard má dodat zvýšení plateb za státní pojištěnce od června.

Návrat k normálu bude trvat ještě dlouhou dobu

Ministerstvo nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Poskytovatelé proto odkládali plánované operace i vyšetření. Do běžného provozu se nemocnice začaly postupně vracet až po Velikonocích.

MZ ČR vydalo doporučení k restartu zdravotní péče

Péči výrazně omezili také praktičtí lékaři, ambulantní specialisté. Pojišťovny jim kvůli omezením v důsledku epidemie zavedly nově úhradu za konzultaci s pacientem po telefonu nebo e-mailu. Své návštěvy v ambulancích ze strachu z nákazy covid-19 ale výrazně omezili i sami pojištěnci. Odložili nebo dokonce zcela zrušili preventivní pravidelná vyšetření v rámci screeningových programů, zredukovali i návštěvy u zubních lékařů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here