Praha zůstává v oranžovém pohotovostním stupni, ale posouvá se na šestý stupeň včasné výstrahy, tedy předposlední stupeň před vstupem do červené barvy. Denní počty nově nakažených v metropoli již několikátý den přesahují stovku. Hygienická stanice hlavního města proto od příštího týdne zpřísňuje prevenci.

Aktuálně od 1. září platí v celé České republice povinnost zakrytí ústa a nosu ve zdravotnických a sociálních zařízeních, v lékárnách a ve veškeré hromadné dopravě. Kvůli šířícímu se koronaviru navíc často bez znalosti původu zdroje nákazy v Praze od příštího týdne v ní začínají platit o něco přísnější preventivní opatření.

Česko hlásí už jen rekordní nárůsty nakažených

Od středy 9. září se z nařízení Hygienické stanice hlavního města Prahy uzavírají pražské provozovny stravovacích služeb pro veřejnost v čase od půlnoci do šesté hodiny ranní. Výjimkou jsou prodeje potravin z výdejního okénka a provozovny, které neslouží veřejnosti. Tedy například restaurace a bufety pro zaměstnance. Od 9. září dále v Praze platí povinnost nošení roušek ve všech vnitřních prostorech určených pro prodej zboží, stejně jako v jejich chodbách a dalších vnitřních místech.

Praha přijímá zásadní opatření

„Nošení roušek už máme povinné ve všech veřejných dopravních prostředcích. Nyní se rozšiřuje i na všechny obchody, obchodní centra a provozy. Jde o zásadní opatření, která zmírní přenos a také jedno z mála která můžeme činit a nezasáhne do fungování obyvatel,“ vysvětlila ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Dodala, že ví, že taková opatření nejsou nijak příjemná. Podle vědeckých studií však mají svůj efekt v zabránění šíření kapének. A koronavirus, jak ho známe, se šíří mezi veřejností právě respirační cestou. Zmínila, že se šíření nákazy dostává z Prahy i do dalších regionů, protože na 800 tisíc lidí dojíždí do metropole za prací.

„Podobně na tom není jenom Praha, ale jsou i další velká města v Evropě i mimo ni. Je to dáno charakterem města, mobilitou,“ uvedla s tím, že není v dohledné době reálné, že se epidemiologická situace v Praze změní, tedy v ní začnou počty nově nakažených klesat.

Koronavirus v Praze šíří mladší generace

V Praze podle zpráv z pražské hygienické stanice přesahuje reprodukční číslo aktuálně hodnotu jedna. A to i ve skupině seniorů 65+. I když je nutno dodat, že se denní nárůsty v této kategorii ustálily. Denní počty nakažených přesahují stovku. Včera [3.9.] hygienici potvrdili 160 nových případů, z toho jich 68 bylo ve věkové skupině 26 až 29 let. Právě tato skupina podle Zdeňky Jágrové nejčastěji využívá restaurace a bary. I proto se hygienikům a epidemiologům jeví uzavření provozoven v nočních hodinách jako správné řešení.

I v tomto týdnu a zřejmě i tom dalším se koronavirus v Praze bude šířit komunitně. Až 30 procent nových záchytů nelze trasováním dohledat k již známému zdroji nákazy. Toto riziko je dle hygieniků umocněno vysokým počtem nově diagnostikovaných. Celkový týdenní počet nově diagnostikovaných dosahuje hodnoty 54,8 na 100 tisíc obyvatel. Rostoucí trend je dle Jágrové dlouhodobý a významný. Praha aktuálně hodnotí 23 aktivních clusterů, z toho deset nově založených. Snad dobrou zprávou může být to, že v tuto chvíli je v Praze nízký podíl pacientů s příznaky nemoci covid-19. I je nízký počet hospitalizovaných.

„Skupina 20letých je největšími přenašeči v populaci a nejčastěji se od nich ostatní také dále nakazí. Proto jsme mimořádná opatření vydávali. Nemůžeme dopustit, aby nám nemocnost i malými krůčky postupovala a narůstala,“ uvedla Zdeňka Jágrová.

Další opatření pro Pražany od pondělí 14. září

Další sada preventivních opatření pouze pro pražské školy je naplánována s platností od pondělí 14. září. Od tohoto dne platí povinnost nošení roušek ve všech společných vnitřních prostorech škol, jak těch základních, středních, jazykových, VOŠ i VŠ. V podstatě jde o chodby, jídelny, studovny a podobná sdílená místa. Nařízení se netýká mateřských škol.

„Povinnost nosit roušku se nevztahuje na učebny, třídy, tělocvičny a kabinety. Nadále platí již dříve zavedená povinná ochrana úst a nosu ve všech prostorech podzemní dráhy. To znamená placený prostor metra přístupný cestujícím. Ve všech vnitřních prostorech nádražních budov určených pro veřejnost a ve všech vnitřních prostorech budov areálu Letiště Václava Havla,“ upozorňuje ve své zprávě Hygienická stanice hl. města Prahy.

Prymula oznámil v hotelu Step zpřísnění covid opatření

K zákazu návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních zatím hygienici v metropoli nepřistoupili. Avšak nevylučují, že toto opatření Praha pocítí v blízké budoucnosti, tedy v podzimních a zimních měsících.

„Nechceme je traumatizovat sociální izolací,“ uvedla Zdeňka Jágrová.

V této souvislosti upozorňuje, aby lidé své návštěvy dobře zvážili a nenavštěvovali své blízké především po návratu z ciziny a raději několik dnů vyčkali. K šíření infekce v pražském regionu říká: „Nezodpovědní nejsou Pražané, jen nezměnili své chování.“

K výsledkům hygienických šetření a trasování na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] říká, že ty se moc neposunuly.

„Nedospěli jsme k žádnému závěru, i když jsme trasovali,“ říká Jágrová s tím, že onemocněli pouze lidé z blízkého okolí hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové.

„I když je pravda, že karanténa nám ještě běží,“ dodala.

Hlavní hygienička ČR Rážová se nakazila koronavirem

Seznam bezpečných zemí opouští Kanárské ostrovy

S platností od pondělí 14. září 2020 jsou ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy covid-19 vyřazeny Kanárské ostrovy. Španělsko a Rumunsko zůstává i nadále mezi zeměmi s vysokým rizikem nákazy. Lidé, kteří se vracejí z těchto zemí se musí prokázat negativním výsledkem PCR testu, který si sami zaplatí, anebo pobýt deset dnů v karanténě. V praxi to chodí tak, že po návratu ze Španělska, Rumunska a od 14. září také z Kanárských ostrovů kontaktuje cestovatel telefonicky hygienickou stanici [podle místa trvalého bydliště, pozn. red.] a objedná se na PCR test. Výsledek pak oznámí nejpozději do 72 hodiny od vstupu na území ČR. Do té doby musí nosit ochranu nosu a úst a omezit svůj pohyb na nejnutnější případy. Do školy, zaměstnání a podobných zařízení chodit může.

Metoda PCR: Jak se na ni připravit a čeho se vyvarovat

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here