V pražském hotelu STEP se právě koná seminář „Zdravotnictví na prahu technologické revoluce“ s podtitulem „Budoucnost telemedicíny po pandemii“. Na akci již promluvil vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula, promluví i prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler a další.

Na semináři je přítomen předseda Sdružení praktických lékařů ČR [SPL ČR] Petr Šonka, náměstek informačních technologií FN Olomouc Antonín Hlavinka, člen výboru ČLS JEP Cyril Mucha. Dále prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Ladislav Friedrich a další.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR a přilehlé enklávy jsou v karanténě nebo pozitivní a já jsem jeden z mála, kteří zatím nejsou,“ uvedl svou řeč Roman Prymula.

A zároveň upozornil, že kvůli vysokému nárůstu počtu nově nakažených v posledních dnech, především pak v Praze, Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] a další orgány nyní pracují na nových preventivních opatřeních. Ty rezort vyhlásí dnes kolem 13 hodiny. Týkat se budou pražského regionu, ve kterém se koronavirus šíří již delší dobu komunitně a hygienici ztrácejí přehled o zdroji nákaz.

Česko hlásí už jen rekordní nárůsty nakažených

Česká republika má v posledních dnech nejvyšší přírůstky covid pozitivních případů v evropském regionu. Ve čtvrtek 3. 9. 2020 u nás hygienici potvrdili na 680 nových případů, obdobná čísla byla i v předešlých dnech.

Hygienici procházejí náročným testem

K tomu, jaká opatření MZ ČR chystá, pouze Roman Prymula uvedl, že se budou týkat například škol. Aby nemusela jít celá třída do nařízené karantény, pokud by se nemoc prokázala u jednoho ze žáků třídy, by výuka pokračovala dál, pokud by měl nakažený žák klasickou obličejovou masku či zůstal doma.

Ne příliš příznivá situace podle něj panuje i na hygienických stanicích po celé Česku. Podle jeho slov jsou tamní pracovníci přepracovaní, protože situace neutichá a trvá již půl roku. To za situace, kdy si MZ ČR dalo za cíl posílit personální kapacity hygienických stanic.

„Narážíme na to, že pracovníci z hygienických stanic jsou vyhořelí a vyhrožují, že dají výpověď,“ uvedl Roman Prymula.

Ne všechna odběrová místa v regionech stíhají

Roman Prymula: Telemedicína má nezastupitelnou roli

Podle Romana Prymuly hýbe pandemie koronaviru celým světem. A i proto by se telemedicína měla stát nedílnou součástí systému zdravotnictví po celém světě.

„Úloha telemedicíny narůstá a podařilo se věci během pár týdnů posunout někam, kde jsou již jasné výsledky celého úsilí. A každý se na to může podívat, je to celkem prokazatelné,“ uvedl Roman Prymula k telemedicíně.

Na druhou stranu také zmínil, že jsou obory, které nejsou pro tuto formu zdravotní péče příliš ideální a přítomnost pacienta je nevyhnutelná. Také ale řekl, že je beze sporu, že téma telemedicíny bude v budoucnu nepochybně nabírat na důležitosti. Dříve se hovořilo například o telechirurgii, kdy se zdravotní péče zajišťovala například na zaoceánských lodí.

„Masivně se rozvíjejí i systémy na podporu rozhodování, klientské diagnostiky […] Nastane doba, kdy budou chytřejší než samotný lékař. Ta zkušenost bude tak velká, že ho bude moci individuum jen těžko nahradit. Taková doba nepochybně přijde,“ upozornil.

Telemedicína a zvládání covidu-19: Přijdou nové testy

Telemedicína podle Prymuly hraje opravdu klíčovou roli a v Česku se podařilo zvládnout během několika týdnů to, o co se snažilo minimálně tři roky. Nyní jsou dle něj tak již například propojeny všechny tuzemské laboratoře, které testují na covid-19. Odborníci mohou sledovat pohyb dat z celé České republiky a rychle na ně reagovat.

„Data se propojila teprve nedávno. A bylo to bolestivé. Nyní jsme již schopni pracovat se všemi jejími prvky. To, co by mělo znamenat určitý zlom, to je změna testování. A to lamp testy, od 1. října – proteinové testy, které jsou rychlejší, jsou schopny rychle reagovat,“ vysvětlil s tím, že výsledek testu by měl být znám zhruba po 45 minutách.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here