Britská farmaceutická firma AstraZeneca koupí za 39 miliard USD [cca 850 mld. Kč] amerického výrobce léků Alexion Pharmaceuticals. Letos zdaleka nejde o první významnou farmaceutickou akvizici. Rekordní byl také letošní nákup Immunomedics společností Gilead Sciences za 21 miliard dolarů [cca 471 mld. Kč]. Farmaceutický trh byl ve znamení fúzí a akvizic i loni.

Britská farmaceutická firma AstraZeneca kupuje za 39 miliard USD [téměř 849 miliard Kč] amerického výrobce léků Alexion Pharmaceuticals. Akvizicí Alexion Pharmaceuticals chce AstraZeneca posílit svoji nabídku v oblasti imunologie a vzácných onemocnění. Podle agentury Reuters se akvizice uskuteční částečně v hotovosti a částečně v akciích. Dohodu již schválily správní rady obou firem, hlasovat o ní budou ještě akcionáři. A povolit ji musí regulační úřady. Spojení se má finalizovat ve třetím čtvrtletí roku 2021.

„Tato akvizice nám umožňuje posílit naši přítomnost v oblasti imunologie,“ uvedl v prohlášení firmy výkonný ředitel AstraZenecy Pascal Soriot.

Alexion je jedním z předních prodejců léků na vzácná onemocnění. Jeho nejprodávanější produkt Soliris léčí nemoci krvetvorby. Léky na vzácná onemocnění jsou pro výrobce atraktivní, protože nepotřebují velkou prodejní sílu a mohou si za ně účtovat vysoké částky, které jsou zdravotní pojišťovny obvykle ochotné platit, protože mají jen několik málo pacientů vyžadujících tuto léčbu. Na tento trh v posledních letech vstoupily i další firmy. V roce 2018 se Takeda Pharmaceutical dohodla na koupi firmy Shire za 62 miliard USD a v roce 2017 Johnson & Johnson oznámil koupi firmy Actelion za 30 miliard USD.

Gilead mění farmaceutický trh

Je tu i další aktuální akvizice. Dne 10. prosince oznámila americká farmaceutická společnost Gilead Sciences, že za zhruba 1,15 miliardy eur [30,3 mld. Kč] koupí německou biotechnologickou firmu MYR, čímž získá přístup k léčbě těžké formy virové hepatitidy.

Lék společnosti MYR Hepcludex v červenci podmínečně schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] k léčbě infekčního zánětu jater vyvolaného virem hepatitidy D u dospělých trpících cirhózou jater. Německá společnost má v plánu podat žádost o schválení přípravku, který zamezuje proniknutí viru do jaterních buněk, ve Spojených státech v druhé polovině roku 2021. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] Hepcludex označil za průlomovou léčbu infekčního zánětu jater vyvolaného virem hepatitidy D.

Nákup MYR však není jedinou letošní akvizicí Gilead Sciences. Ta letos v září za 21 miliard dolarů [cca 471 mld. Kč] koupila firmu Immunomedics. Získala tím přístup ke slibně vyvíjenému přípravku proti rakovině. Gilead v posledních měsících významně rozšířil i své portfolio onkologických léků. V březnu podnik oznámil dohodu o převzetí firmy Forty Seven za 4,9 miliardy USD. V květnu se dohodl na uzavření desetileté dohody o spolupráci s Arcus Biosciences a v červnu ohlásil nákup podílu ve firmě Pionyr Immunotherapeutics.

Gilead koupila Immunomedics. V přepočtu za téměř půl bilionu

Společnost Gilead, která vešla ve všeobecnou známost kvůli jejímu remdesiviru, se zaměřuje na vývoj inovativních léčiv proti HIV/AIDS. Dále pak proti onemocněním jater, zánětlivým a nádorovým onemocněním. Letos na sebe upozornila přípravkem remdesivir, kterým se léčí těžší průběh nemoci covid-19. Na jeho vývoji se v Gileadu podílel tým expertů pod vedením českého biochemika Tomáše Cihláře. Gilead Sciences přitom již koncem minulého století uvedla na trh nová léčiva založená právě na objevech tuzemského Ústavu organické chemie a biochemie [ÚOCHB]. Příjem z licenčních poplatků jen za tyto látky dosáhl za deset let v přepočtu 20 miliard korun.

Investuje i Bristol Myers Squibb

Americká farmaceutická společnost Bristol Myers Squibb letos koupila za 13,1 miliardy USD [cca 300 mld. Kč] firmu MyoKardia. Koupí firmy totiž Bristol Myers získá léčivý přípravek první třídy mavacamten, který se nyní testuje na léčbu obstrukční hypertrofické kardiomyopatie [HCM]. Očekává se, že v prvním čtvrtletí roku 2021 Myokardia předloží americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] novou žádost o schválení léku mavacamten. A to na základě studie Explorer-HCM.

HCM je primární srdeční onemocnění charakterizované jinak nevysvětlitelnou hypertrofií srdce [hypertenze]. Podle lékařů jde o hypertrofie srdce s abnormálním uspořádáním svaloviny doplněné fibrózou a přítomností ložisek abnormální struktury myokardu. Nemoc jen v USA a v Evropě ovlivňuje asi 200 000 lidí.

Bristol Myers Squibb koupil Myokardiu i s mavacamtem

Zástupci Bristol Myers Squibb uvedli, že současnou akvizicí chtějí posílit své portfolio v oblasti léčiv pro kardiaky. Lék chtějí přitom prozkoumat i pro léčbu jiných nemocí.

„Akvizicí společnosti MyoKardia posilujeme naší již nyní vynikající divizi léků na srdce o slibní lék s velkým potenciálem naplnit lékařskou potřebu u pacientů s kardiovaskulárními chorobami,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Bristol Myers Squibb Giovanni Caforio.

Dodal, že firmu MyoKardia dlouho sledovali a obdivovali za pokrok, který přinesla do kardiovaskulární léčby. Aktuální nákup firmy ze strany Bristol Myers Squibb znamená podstatné rozšíření jejího portfolia. Ta se v poslední době soustředila hlavně na léčivé přípravky proti rakovině. Svou pozici v této oblasti posílila loni, kdy koupila za 74 miliard USD [1,7 bil. Kč] firmu Celgene. Tím došlo ke spojení největších výrobců léků na rakovinu.

Změny se týkají i českého trhu

Změny se dějí i na tuzemském trhu farmaceutických firem. Například začátkem letošního roku švýcarská farmaceutická IBSA Group koupila společnost IBI, svého dlouholetého českého distributora. Kupní smlouvu obě strany uzavřely v únoru. IBI se poté přejmenovala na IBSA Pharma. Poradenství kupující straně během transakce zajišťovali advokáti PwC Legal Česká republika pod vedením Daniela Pikala. Ten říká, že na akvizici jak z hlediska daní, tak financí pracovali s kolegy Vendelínem Balogem a Andreou Lančovou celý rok.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here