Používání domény erecept.cz pro rezervační systém léků na předpis Pilulkou.cz koliduje s ochrannou známkou eRecept Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Vyplynulo to z mimosoudního sporu [ADR], v němž se SÚKL ohradil proti způsobu používání domény erecept.cz ze strany Pilulky.

Výsledek řízení je, že používání názvu erecept pro rezervační systém léků Pilulkou koliduje s ochrannou známkou eRecept ve vlastnictví SÚKL. Tak zní verdikt mimosoudního sporu. Další výsledek sporu je rozhodnutí o bezplatném převedení domény erecept.cz na Českou republiku, přesněji na Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

„Nezávislý expert v rámci řízení rozhodl, že název domény je shodný se slovními ochrannými známkami eRecept a je také zaměnitelný s kombinovanou ochrannou známkou, která obsahuje slovní prvek ERECEPT,“ uvedl ve své tiskové zprávě SÚKL.

SÚKL váží právní kroky proti Pilulka.cz za web eRecept

Podle spolumajitele Pilulky Martina Kasy toto rozhodnutí není finální a firma se bude ve věci dále soudit. Právní kroky proti Pilulka.cz oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] již koncem letošního března, kdy Pilulka spustila rezervaci a doručení léků na předpis takzvaně v jejich nejbližší lékárně.

„Projekt vznikl jako potřeba rychle reagovat na poptávku zejména seniorů, ale i dalších skupin převážně v karanténě. Což jsou dnes vyšší desítky tisíc obyvatel,“ vysvětlil v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz jeden ze spolumajitelů Pilulka.cz Martin Kasa.

Martin Kasa: My si pacienty na eRecept.cz nevymýšlíme

Nahrání bez svolení ostatních lékáren

To, že Pilulka.cz používá pro své stránky s celorepublikovým rezervačním systémem léků na předpis název eRecept.cz nevadí jen SÚKLu, ale i České lékárnické komoře [ČLnK]. Její zástupci kritizovali vedle používání problematického názvu i to, že do systému lékáren Pilulka.cz automaticky nahrála všechny lékárny v republice, aniž by se jich doptala, zda chtějí v systému figurovat.

„Pilulka s provozovateli lékáren nesjednala podmínky zařazení do systému a nepožádala o jejich svolení k účasti. V současné době personál lékáren pracuje na hranici svých možností a nečekané a nechtěné objednávky nejsou fyzicky schopny přijímat a vyřizovat,“ uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

Další problém byl, že v záhlaví stránek eRecept Pilulka.cz uvedla „Národní rezervační systém elektronických receptů“. Nadpis sváděl k myšlence, že stránky jsou provozovány některou z národních autorit. To ale nakonec firma změnila a dnes na stránkách upozorňuje: „Tyto stránky provozuje Pilulka Lékárny a.s. Tyto stránky nejsou provozovány státním úřadem. Informace o lékárnách v ČR jsou z open-data od SÚKL.“

Problémů s erecept.cz od Pilulky bylo více

Podle odborníků jde v případě sporu Pilulky.cz se SÚKLem a ČLnK o problematiku spotřebitelského práva. Avšak situaci navíc komplikuje doručení léků na předpis.

„Z ohlasů z lékáren víme, že prosté převzetí databáze lékáren ze SÚKL Pilulkou vede k tomu, že osobní údaje pacientů včetně identifikátorů elektronických receptů jsou zasílány na emailové adresy. To jsou adresy různých osob pracujících pro provozovatele lékárny, ne k rukám lékárníka, jemuž jedinému mohou být určeny,“ vysvětlil Aleš Krebs.

Poukázal na to, že Pilulka.cz v této věci porušuje minimálně evropská pravidla daná směrnicí GDPR. Což ale Martin Kasa odmítl: „Za prvé, informace poskytuje přímo pacient a ví přesně jaké, komu a za jakým účelem. Dostanou se do stejných rukou, jako když půjde pacient přímo na stránky SÚKLu, nebo na internetu vyhledá přímo lékárnu a napíše jí email. Opakuji, že se jedná o kód receptu, jméno, mail a telefon. O sdílení osobních údajů s osobami, se kterými by neměla být tato data sdílena, nemůže být tedy řeč.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here