Ke čtyřem letům vězení byla v Číně odsouzena právnička Čang Čan. Ta točila nezávislé reportáže o Wu-chanu po tamním propuknutí pandemie koronaviru. Soud ji shledal vinnou z “vyvolávání nepokojů”. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na jednoho z jejích obhájců.

V čínském městě Wu-chan se nemoc covid-19 poprvé objevila koncem loňského roku a postupně se odsud rozšířila do celého světa. Peking čelí kritikám, že nákazu zprvu tajil. Sedmatřicetiletá aktivistka a občanská novinářka Čang Čan se do Wu-chanu vydala v únoru. V květnu ji tamní policie zatkla a dnes ji soudy v Šanghaji odsoudily. Její obhájci uvedli, že Čang drží již několik měsíců hladovku a je ve velmi špatném zdravotním stavu.

Podle obžaloby Čang “rozesílala falešné informace prostřednictvím textů, videí a dalšími způsoby”. Používala k tomu například Twitter, platformu WeChat nebo službu YouTube.

„Rovněž přijala nabídky na rozhovory od zahraničních médií Radio Free Asia a Epoch Times a záludně spekulovala o epidemii nemoci covid-19 ve Wu-chanu,” píše se v obžalobě.

V Srbsku zadrželi novinářku kvůli chaosu v nemocnici

Tlak úřadů na aktivisty je silný

Podle nevládní organizace Chinese Human Rights Defenders [CHRD] Čang ve svých článcích psala mimo jiné o „zadržování dalších nezávislých reportérů a o pronásledování rodin obětí, které chtěly, aby byly pohnány ke spravedlnosti zodpovědné osoby“.

Kromě Čang letos čínské úřady zadržely více novinářů, kteří se vypravili do Wu-chanu informovat o okolnostech propuknutí nového typu koronaviru. Již v lednu zadržely bývalého právníka a posléze novináře Čchen Čchiou-š’. Li Ce-chua, který odjel za reportážemi do Wu-chanu po Čchenově zmizení, začal být počátkem února rovněž pohřešovaný. Úřady ho propustily až v dubnu. Dalším pohřešovaným je obyvatel Wu-chanu Fang Pin, který zmizel v únoru. Od té doby o něm nejsou žádné zprávy.

Ve Wu-chanu se koronavirem od začátku epidemie nakazilo dle oficiálních čínských údajů více než 50 000 lidí. Téměř 4 000 pacientů ve městě s covidem-19 zemřelo. Kvůli rychle se šířící nákaze čínské úřady Wu-chan koncem ledna uzavřely a jeho obyvatelé nesměli dlouhé týdny opouštět své domovy. Postupně se město začalo otevírat 8. dubna. Provoz obnovila veřejná doprava, žáci se vrátili do škol a lidé do práce.

Jak to vypadá ve Wu-chanu dnes…

Podle agentury Reuters je trh v čínském městě Wu-chan znovu [17.12. 2020] zaplavený lidmi, kteří si přicházejí nakoupit čerstvou zeleninu, živé ryby, žáby či želvy.

„Nebojím se. Čeho bych se měla bát,” ptá se prodavačka Nie Kuang-čen, zatímco kuchá ryby pro zákazníky, z nichž někteří nemají na obličejích roušky.

Na rušných ulicích města nabízejí prodavači květiny a balónky, vystupují tanečníci, klauni a z obchodů se line hudba. Podle agentury je zotavení města v ostrém kontrastu se situací v jiných velkých světových městech, které slaví Vánoce a Nový rok s mnoha omezeními.

Relativní úspěch Číny v potlačení viru je opakovaně vyzdvihován v čínských státních médiích. To potvrzuje 54letý wuchanský prodavač Li, který znovu otevřel svůj obchod v červnu: „Nebyl jsem v zahraničí, takže o tom tolik nevím, ale podle televize nejsou pro cizí země lidské životy na prvním místě. […] Politika cizích zemí není tak dobrá jako ta čínská.”

Ve snaze zabránit druhé vlně epidemie podnikla Čína různé kroky. Včetně otestování milionů lidí v místech, kde se objevila lokální ohniska. U vstupů do obytných komplexů modře oblečený personál kontroluje, zda se příchozí mohou prokázat zeleným QR kódem na telefonu, který potvrzuje, že dotyčný nepatří mezi nakažené a ani není známo, že by s někým infekčním přišel do styku.

Velké transparenty v parcích vyzývají občany, aby zůstávali ostražití. Nošení roušek na veřejnosti není povinné, ale většina lidí bez nich nevychází.

O původu koronaviru není stále jasno

Ohledně původu koronaviru a začátku epidemie stále panuje mnoho nejasností. Tématu se o svátcích věnoval francouzský deník Le Monde. List upozorňuje, že není jasné, kdy a za jakých podmínek byl koronavirus přenesen ze zvířete na člověka. Začátek epidemie má nyní zrekonstruovat vědecká mise Světové zdravotnické organizace [WHO], která se chystá do Číny přicestovat v lednu.

„Virus, který se vyskytuje na všech kontinentech, pochází z kmene, který se objevil v Asii, a to velice pravděpodobně v okolí Wu-chanu, nepochybně v listopadu 2019,” řekla vědkyně Virginie Courtierová z francouzského Státního ústředí vědeckého výzkumu [CNRS].

Vědci zpochybňují verzi, že se přenos ze zvířete na člověka stal ve wuchanské tržnici s mořskými plody a zvířaty. To tvrdily první zprávy čínského vědce a ředitele čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí George Kao. Tržnice podle vědců není místo původu koronaviru, je spíše místem, kde se výrazně rozšířil. Tomu napovídá zjištění, že většina osob, jež se nakazila v prosinci loňského roku, se naopak na tržnici nepohybovala.

Drtivá většina vědců je přesvědčena, že koronavirus nepochází z laboratoře. Již v únoru 27 významných vědců vydalo v časopisu Lancet článek, ve kterém úvahy o laboratorním původu viru označili za spiklenecké teorie.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here