Do potíží se dostala v Srbsku novinářka, která ve středu informovala o problémech zdravotnického personálu Klinického centra Vojvodiny [KCV] v Novém Sadu. Vedení nemocnice se ohradilo proti tvrzením autorky, a policie ji proto předvedla k výslechu, informovala srbská média.

Redaktorka zpravodajského portálu Nova.rs Ana Laličová napsala, že v novosadském klinickém centru [Klinički centar Vojvodina] je nedostatek vybavení a že podmínky práce v době pandemie jsou tam “zcela chaotické”. Mimo jiné zdravotní sestry nemají ochranné prostředky, a nechtějí proto chodit do práce.

Vedení nemocnice kvůli tomuto materiálu dalo najevo velké rozhořčení. Skutečnosti v něm uvedené přitom označilo za “nesprávné, neověřené a zlovolné informování”.

„Není to pravda, máme dostatek potřebných léků, sanitárního materiálu i osobních ochranných prostředků,” uvedlo v prohlášení KCV.

Šest policistů a jedna novinářka

Policie na základě toho Laličovou ve středu večer podle pokynu prokuratury zadržela na 48 hodin s tím, že je podezřelá z šíření poplašné zprávy. Dnes ráno redaktorku ale po výsleších zase propustila.

Laličová podle serveru European Western Balkans uvedla, že zatknout ji k ní domů přišlo šest policistů. Ti přitom pečlivě prohledali celý byt a zabavili mobilní telefon a laptop novinářky. V souvislosti s tím panuje podezření, že se policie bude snažit zjistit její zdroje.

V sobotu večer se zdravotní sestry pracující v takzvaném Korona centru vzbouřily a odmítly chodit k pacientům, protože neměly žádné ochranné prostředky. Až po několika hodinách jich pár přišlo,” citovala Laličová vyjádření nejmenovaného lékaře KCV.

Demokracie v Srbsku na smrtelném loži?

Nezávislé sdružení novinářů Vojvodiny [NDNV] ještě ve středu večer vyzvalo k propuštění novinářky. V prohlášení mimo jiné poukázalo na to, že policie ani prokuratura nic nepodnikly, když například centrální krizový štáb rozeslal textovou zprávu oznamující, že se blíží španělský nebo italský scénář šíření koronavirové infekce. Zato se zabývají tím, zda zprávy o nebezpečí, které hrozí zdravotnickému personálu, nejsou trestným činem.

„Toto zadržení [Laličové] je nejlepším příkladem toho, že demokracie a svobody jsou v Srbsku na smrtelném loži,” zdůraznilo ve svém prohlášení NDNV.

–ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here