Návrat žáků do škol se v příštím týdnu konat nebude. A večer vláda oznámí zřejmě další zpřísnění stávajících opatření. Omezit chce hlavně kontakty mezi lidmi. Konkrétní kroky projedná odpoledne vláda se zástupci zaměstnavatelů, odbory a Národní ekonomickou radou vlády [NERV]. 

Prodloužení nouzového stavu, který končí v sobotu 27. února, projedná dnes [24.2.] vláda s opozicí. Oznámil to po dnešním jednání vlády její předseda Andrej Babiš [ANO]. Zároveň se vyjádřil v tom smyslu, že současný návrh takzvaného pandemického zákona [zákon o covidu-19], který projednává Senát, dostatečně neupravuje opatření pro mírnění epidemie.

„Jsme přesvědčeni, že opatření je třeba změnit, zpřísnit. Pokud to neuděláme, tak nás příští dva, tři týdny čekají obrovské problémy v našem zdravotnictví,“ uvedl premiér.

Podle něj Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] proto pracuje na dalších zpřísnění, která mají zastavit šíření nákazy koronavirem a snížit tak počty pacientů v intenzivní péči. V této souvislosti pak veřejnost informoval o tom, že plánovaný návrat některých žáků a studentů do škol se v příštím týdnu konat nebude. Bližší termín jejich návratu nesdělil.

Vyčerpaná zdravotní péče vyvolá prioritizaci pacientů

Zpřísnění opatření a neúspěšná žádost o výpůjčku vakcín

Předseda vlády dále řekl, že včera požádal evropské země o vypůjčení si alespoň 100 tisíc vakcín proti covidu.

„Včera jsem mluvil s kancléřkou Merkelovou, jestli nám nemohou poskytnout některé členské země 100 tisíc vakcín Pfizer/BioNTech,“ řekl s tím, že by je Česko vrátilo.

Bohužel, žádná ze zemí podle něj prosbu o vypůjčení si covid vakcín nevyslyšela. Česku tak prozatím na jeho prosbu poskytne vakcíny proti covidu-19 Izrael. Dobrá zpráva podle premiéra ale je, že německá strana ČR nabídla volná lůžka pro covidové pacienty z Karlovarského a Ústeckého kraje. Již dříve přitom uvedl, že německé premiérka Angela Merkelová na jeho žádost zjistí dostupnost lůžek v Bavorsku a dalších okolních spolkových zemích. Využily by se pouze v případě vyčerpání lůžkových kapacit v Česku. Aktuálně je ale platná pouze nabídka od spolkové země Sasko a to na devět lůžek pro covidové pacienty.

„Předal jsem to hejtmanům Karlovarského a Ústeckého kraje, je na nich, jestli to využijí,” řekl Babiš s tím, že v tuto chvíli situaci české nemocnice zvládají.

Český červený kříž vstupuje do přetížené lůžkové péče

Babiš vyzývá k očkování, byť není ale čím

Podle slov ministerského předsedy má do Česka do konce února dorazit ještě 190 tisíc vakcín a v březnu pak prý minimálně jeden milion.

Vakcín bude brzy dost! Říká šéf AIFP Jakub Dvořáček

Vzhledem k tomu, že plánované závozy neodpovídají vládou avizovaným objemům, veřejnosti nezbývá, než “jen” doufat ve slibované dodávky. Stejně tak vázne samotné vyočkování již dodaných vakcín. Premiér v této souvislosti řekl, že Česko má v součtu 173 očkovacích míst a od 1. března se otevírá registrace k očkování pro další skupinu vybraných osob v kategorii 70+.

„Je potřeba, aby očkovací místa rychle očkovala,“ uvedl.

Rezervační systém očkování zavádí novou SMS s PIN2

Za zmínku stojí aktuální zpráva o dalším ponížení závozu vakcín od společnosti AstraZeneca do Evropské unie ve druhém čtvrtletí, a to až o polovinu. To výrobce oznámil v minulých dnech. Andrej Babiš na to reagoval slovy, že je to nepříjemné a informaci musí ještě ověřit.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here