Farma firmy odmítají uvolnění patentů covidových vakcín

0
462
uvolneni_patentu
Foto: Pixabay.com

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] uvedla, že případné uvolnění patentů u vakcín proti covidu-19 nepovede ke zvýšení jejich dostupnosti. Podle ní naopak z vakcín udělá ještě více nedostatkové zboží, paralyzuje už tak vratkou výrobu, a umožní vstup nebezpečným padělkům na trh.

Spojené státy podpořily uvolnění patentů u vakcín proti covidu-19. Ve čtvrtek to oznámila americká obchodní zmocněnkyně Katherina Taiová a tuto iniciativu podpořil prezident Joe Biden. USA sice podle Taiové podporují ochranu duševního vlastnictví, současná pandemie je ovšem globální krizí, která si žádá výjimečné kroky.

„Cíl je dostat co nejvíce co nejbezpečnějších a nejúčinnějších vakcín k co největšímu počtu lidí,” uvedla Taiová.

USA se proto budou ve Světové obchodní organizaci [WTO] zasazovat o vypracování dohody, která se bude sdílení patentů týkat. Podle Taiové však půjde docela jistě o časově náročný proces.

Uvolnění patentů u vakcín proti covidu-19 přijde jako dobrý nápad také politikům v EU.

„Přínosem by bylo zrychlení výroby a distribuce vakcíny. […] Evropská unie je připravena projednat jakýkoli návrh, který účinně a pragmaticky řeší tuto krizi,”“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Prohlášení o uvolnění patentů následně ocenili mnozí světoví politici. Například francouzský prezident Emmanuel Macron, německý ministr zdravotnictví Jens Spahn a další. Podle pozorovatelů za slovy politiků nestojí jen bohulibá snaha zajistit dostatek vakcín proti covidu-19 pro celý svět, ale i snaha snížit náklady na jejich pořízení. A to nejenom pro letošek, ale i budoucí roky.

Jak argumentují farmaceutické firmy

Podle zástupců samotných farmaceutických firem je uvolnění patentů u vakcín proti covidu-19 velice problematický krok. Zvlášť za situace, kdy farma firmy investovaly do vývoje vakcín proti covidu-19 [mnohdy i za přispění z veřejných rozpočtů, pozn. red.] nemalé finanční prostředky. Zpochybňují přitom i přínos samotného zrušení patentů u vakcín.

„Uvolněním patentů nedojde ke zvýšení dostupnosti vakcín proti covidu,“ odmítá hlavní argument zastánců uvolnění patentů výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Důvodů je podle něj hned několik: „Primárně narážíme na nedostatek samotných výrobních kapacit, které by disponovaly potřebnou vyspělou infrastrukturou a know-how. Na světě jednoduše nejsou sofistikované výrobní kapacity, které by se již dnes na výrobě vakcín proti covid-19 nepodílely.“

Velké otazníky se dle jeho názoru objevují i v otázce zajištění kvality komplexního výrobního procesu a předcházení výrobě a distribuci nekvalitních padělků očkovacích látek. Další překážka je dle jeho názoru potenciální nedostatek léčivých látek API [Active Pharmaceutical Ingredience, pozn. red.], ale třeba i vial či injekčních stříkaček. To, pokud dojde k nekontrolované výrobě vakcín proti covidu-19.

AIFP: Jsou lepší řešení, než je uvolnění patentů

Podle farmaceutických firem řešení současných problémů s [ne]dostatkem vakcín není v uvolnění patentů, ale v eliminaci bariér volného obchodu, překážek distribučního a dodavatelského řetězce očkovacích látek i zajištění API. Ale nejenom v tom. Pomoci by mohla ochota bohatých zemí světa sdílet dávky očkovacích látek s chudšími regiony. Co se týče samotné Evropské unie, podle výkonného ředitele AIFP by v ní bylo namístě hledat nové možnosti nastavení striktního regulatorního prostředí, které přemírou administrativy neumožňuje hladce a pružně reagovat na aktuální výzvy.

„Diskutovat můžeme například o řízené výrobě léčivých látek v EU, podpoře vybudování výrobních kapacit pro případy nouze, důsledném dodržování zásad volného obchodu v EU a podobně,“ říká Jakub Dvořáček.

Zároveň dodal, že věří, že členové Evropského parlamentu [EP] ustojí intenzivní politický tlak a zachovají si svůj pragmatický postoj z 29. dubna 2021, kdy hlasovali proti návrhu na uvolnění patentové ochrany.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here