Bezplatné testování na koronavirus v Česku zřejmě skončí ještě letos. Nebo bude omezeno. Důvod jsou finance i dostatek očkovacích látek a jednoduchost v prokazování se QR kódem o plné vakcinaci v chytrém telefonu. Prodloužení postinfekční imunity ze stávajících 90 nově na 180 dnů se u nás zatím nechystá.

Bezplatné testování na koronavirus u nás skončí zřejmě ještě letos v létě, uvedl to ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] na své páteční [7.5.] tiskové konferenci. Očkování proti covidu-19 totiž podle něj otevírá v porovnání s testováním lidem větší možnosti.

„Testování je zatím zdarma, ale časem během prázdnin budeme uvažovat o jiných režimech,“ uvedl s tím, že nějaká podpora ze strany státu ale asi přeci jen zůstane. Jisté ale podle něj je, že z veřejného pojištění plně hrazené testování antigenním testem ve frekvenci každé tři dny, jako je tomu nyní, není trvale udržitelné.

„Jde spíše o frekvenci využívání testování,“ dodal k úhradám testování.

Vyzdvihl v této souvislosti budoucí plošné využívání takzvaných zelených/covidových pasů, které s pomocí nahraného QR kódu prokáží platnou vakcinaci. V elektronické podobě by u nás měl takový systém fungovat již letos v létě.

Nejen bezplatné testování, ale i podvádění u akademiků

Ministr se vyjádřil i k aktuální kauze [vedle jeho vlastní kauzy, u níž dnes odmítl zveřejnit bližší informace o svém podnikání na kosmetickou živnost, pozn. red.] zneužití unikátních kódů s pomocí kterých se k očkování v Centrálním rezervačním systému [CRS] registrují nyní akademičtí pracovníci vysokých škol. Ministr upozornil, aby lidé v žádném případě nereagovali na inzeráty o prodeji takových kódů.

„Před podáním dávky se musíte v očkovacím centru prokázat oprávněním, že patříte do té očkovací skupiny,“ řekl s tím, že je to pak jen vyhazování peněz.

Akademici se přednostně registrují od pondělí 3. května. K dnešnímu dni se jich přihlásilo zhruba deset tisíc.

Arenberger: Obavy z nezájmu o vakcínu nejsou namístě

Úpadku zájmu o vakcíny proti covidu-19 se ministr Arenberger neobává. Každý týden se otevírají nové věkové skupiny osob. K tomu se podle něj počítá koncem léta s očkováním mládeže od 12 do 16 let látkou Comirnaty od Pfizer/BioNTech, kterou pro tyto účely právě hodnotí Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

Vakcína Comirnaty od Pfizeru u nás jednoznačně vede

Ne každý však sdílí přesvědčení ministra Arenbergera. Na riziko nízkého zájmu o očkování v budoucích týdnech hlavně ze strany mladších ročníků upozornil před několika dny jeho předchůdce epidemiolog Roman Prymula. Ten v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že je dost reálné, že nám tady v několika týdnech můžou zbývat i miliony covidových vakcín.

„Dostáváme se do situace, kdy bude během dvou až tří týdnů postupně klesat velký zájem o očkování s tím, jak se bude vakcinace dostávat do mladších ročníků. Ty nejsou tolik ochotny se nechat očkovat,“ řekl Prymula.

„Zatím nejsme v situaci, že by nám tu ležely vakcíny,“ kontroval dnes ministr Arenberger.

V květnu má do Česka dorazit na 2,3 milionu dávek Comirnaty od Pfizer/BioNTech, v červnu až 5 milionů dávek od stejného výrobce. K tomu je nasmlouváno na 354 tisíc dávek od firmy Moderna, 100 tisíc od AstraZeneca a 91 tisíc jednodávkových vakcín Janssen.

Jaký je stav očkování proti covidu-19 v ČR

K dnešnímu dni se u nás vyočkovalo téměř 3,509 dávek vakcíny proti covidu-19. Od středy 5. května se mohou registrovat všichni zájemci nad 50 let. Zároveň se očkují všichni chroničtí pacienti, zdravotníci, sociální pracovníci, lidé z kritické infrastruktury. A také osoby ve veřejných funkcích, jako jsou například starostové měst a obcí. Od začátku června se má systém plošně otevřít všem lidem starších 16 let.

Ve středu 12. května se otevře CRS očkování od 45 let

Debata o prodloužení postinfekční imunity

O prodloužení doby postinfekční imunity, tedy doby, po kterou je člověk od úzdravy z covidu-19 považovaný za neinfekčního, se podle ministra v tuto dobu neuvažuje. Stávající podmínky pacientovi zaručují uznanou imunitu po 90 dnů ode dne prokázání pozitivního výsledku. Například sousední Německo už přistoupilo k prodloužení této doby na 180 dnů.

„U nás se to zřejmě také prodlouží na 180 dnů, ale zatím ne teď,“ uvedl Arenberger.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here