Při míchání vakcín přebírá odpovědnost lékař a stát

0
1514
michani_vakcin
Foto: AIFP

Francie a Německo rozhodlo o míchání vakcín proti covidu-19 od různých výrobců. Lidé v Německu, kteří jsou mladší 60 let a při první dávce očkování dostali vakcínu společnosti AstraZeneca, dostanou ve druhé dávce přípravek od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna. Podobný přístup zvolilo i Švédsko.

Výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz k míchání vakcín říká: „Pokud je daná očkovací látka registrovaná jako dvoudávková, je třeba očkovací schéma dodržet.“

Je z pohledu výrobců správné očkovat obyvatelstvo první dávkou AstraZeneca a druhou dávkou Moderna či Pfizer/BioNTech? Doporučují míchání vakcín výrobci?

Výrobci očkovacích látek vždy doporučují postupovat v souladu se schválenými souhrnnými údaji [SPC – Summary of Product Characteristics, pozn. red.] daných přípravků. Pokud je daná očkovací látka registrovaná jako dvoudávková, je třeba očkovací schéma dodržet.

Pokud dojde k nežádoucím účinkům po smíchání vakcín – kdo nese odpovědnost? Výrobce nebo ten, kdo o míchání vakcín rozhodl?

V případě, že by aplikace očkovací látky proti covid-19 neproběhla v souladu se schváleným SPC, nesl by odpovědnost za případné nežádoucí účinky aplikující lékař, případně zdravotnické zařízení, ve kterém by vakcinace proběhla. Náhradu případné újmy by v těchto případech nesl, v souladu se zákonem č. 569/2020 Sb. par. 2, stát.

Německé autority se odvolávají na to, že důvodem pro míchání vakcín je podezření na vznik krevních sraženin u vakcíny AstraZeneca. Je podle Vás tento argument jediný? Nejsou důvodem zpožděné dodávky od AstraZeneca do Evropy?

O důvodech německých autorit můžeme pouze spekulovat. Dokud nebudeme mít k dispozici nové, ověřené výsledky klinického hodnocení, nelze postupovat jinak než v souladu se schváleným SPC.

Jak hodnotíte současné rozhodnutí firmy Johnson & Johnson pozastavit dodávky vakcíny Janssen do Evropy? Opět je důvodem vyšetřování krevních sraženin v USA, ale opět při mizivém množství [8 případů na sedm milionů očkovaných]? 

Dodávky koronavirových vakcín společnosti Janssen do EU jsou obnoveny. Tyto očkovací látky jsou důležitou součástí našeho boje proti pandemii. Díky tomu, že jsou pouze jednodávkové, představují poloviční časovou a organizační zátěž pro aplikující lékaře, zdravotnická zařízení i pacienty.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Evropská komise aktuálně zažalovala firmu AstraZeneca za nedodržení smlouvy na dodávku vakcín proti covidu-19. Tvrdí, že problémy s dodávkami preparátu britsko-švédské společnosti byly od začátku roku hlavní příčina pomalého rozjezdu očkování v zemích EU. Firma v prvním čtvrtletí dodala státům zhruba 30 milionů dávek, smluvně přislíbila téměř čtyřikrát tolik. Od dubna do června pak plánuje doručit 70 milionů namísto očekávaných 180 milionů dávek. Společnost namítá, že nemá dost výrobních kapacit a nejprve musí naplnit podmínky kontraktu s Británií, který Londýn uzavřel dříve než Brusel.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here