„Ten virus, se kterým se nyní potýkáme se zaťatými zuby, je jen slabým odvarem toho, co jsme potkávali v minulosti a zcela jistě není to nejhorší, co lidstvo čeká,“ řekl v diskuzním pořadu Partie na CNN Prima News primář 1. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiří Votruba.

Upozornil dále, že společnost musí být připravena na další infekce, které ostatně lidstvo provázejí od nepaměti. V této souvislosti připomněl Španělskou chřipku. Ta se rozšířila po celém světě v několika vlnách v první třetině 20. století.

„Za rok a půl zabila 50 až 100 milionů lidí, úmrtnost na ní byla pět procent,“ připomněl s tím, že na ni umírali často i mladí lidé a i mnoho těhotných žen.

Chřipkové viry mají na svědomí stovky milionů životů

Nebezpečnost a míra nakažlivosti dalších budoucích virů se dá jen těžko předvídat i podle psychiatra Cyrila Höschla. A vymizení viru nezaručí společnosti ani očkování. Byť je jeho velký zastánce a sám už si nechal vakcínu proti covidu-19 aplikovat. Se stávající situací a rizikem se podle něj musíme naučit žít hlavně beze strachu.

„Musíme se s ním naučit žít asertivně a beze strachu,“ upozorňuje s tím, že strach je velmi rizikový faktor pro rozvoj mnoha duševních nemocí.

Což potom negativně dopadá na chod společnosti a celkovou atmosféru a život v ní. Strach nás nyní podle něj ničí nejvíce. V prevenci se má začít podle Höschla hlavně s eliminací úzkosti, jak se ostatně shodl i s Jiřím Votrubou.

Reakce proti covidu je přehnaná, myslí si Lukáš Pollert

„Musíme se s tím naučit žít stejně, jako se Eskymáci naučili žít v zimě a nestěžují si na to, že je zima,“ uvedl na příkladu s tím, že nás teď ničí něco jiného než virus jako takový.

Strach nás ničí více než samotný virus

Podle Jiřího Votruby se ukázalo, jak je současná společnost slabá. Nedokáže se podle něj v podstatě postavit téměř žádné výzvě.

„Lidé, kteří jsou vystaveni nemoci, která zabíjí obézní, imunokompromitované a starší, tak jediný vliv, který na ně má strach, je, že ještě víc ztloustnou, to je důkaz slabosti,“ reagoval.

Otevřeně uvedl, že společnost si nedokáže říct, že covid-19 tady zabíjí obézní a starší lidi. Což je ale znak toho, že tady jsou.

„Kdyby tady nebyly, tak zabíjí ze třetiny,“ dodal.

80 % covid pacientů na JIP má nadváhu či je obézní

Dle něj byl průměrný věk zemřelých pacientů s covidem-19 loni 80 let. A v prvních pěti měsících letošního roku 79 let. Těch, co za nic “nemohli”, je hrstka mezi obrovskými čísly starších a obézních pacientů, uvedl. Nesouhlas vyjádřil v pořadu i s dlouho trvajícím omezení plánované zdravotní péče, která se u nás začala obnovovat teprve před několika týdny.

„Určitě bych v našich podmínkách nevolil tak brutální omezení standardní péče pro jiné pacienty,“ řekl s tím, že jsme se nedostali na taková čísla, která by zcela devalvovala péči o covidové pacienty.

Očkování smysl má, je třeba ale zůstat nohama na zemi

Diskutující se shodli na nutnosti očkování společnosti. Avšak varovali i před tím, že ani vakcínace není všespásná.

„Očkování nemá vyvolávat nadměrná očekávání,“ uvedl Cyril Höschl s varováním, že plná vakcinace neznamená, že očkovaný je ze hry a může si snad dělat, co chce.

Podle senátora a lékaře Jana Žaloudíka [za ČSSD] by se měla část společnosti po očkování monitorovat a sledovat, jak silnou odpověď látka vyvolává, jak dlouho přetrvává imunita.

„Sám mám malou imunitní odpověď,“ uvedl s tím, že se nechává v čase po očkování pravidelně měřit.

Testování očkovaných v počtu například tisíce lidí po aplikaci u nás dostupných vakcín by Janu Žaloudíkovi dávalo větší smysl, než miliony korun vydané za antigenní testování.

Očkování jasně podporuje i Jiří Votruba: „Tlak na společnost je adekvátní, je třeba se přizpůsobit životu ve společnosti.“ 

Očkování, životospráva a sport je nejlepší investice

Stejně tak souhlasí s tím, že nemůže nikdo očekávat, že bude po očkování stále imunní. A stejně tak nikdo nemůže vyloučit, že nemůže přenést virus na své okolí či vzácnou nežádoucí reakci po očkování.

„Je tady dostupná účinná vakcína a je třeba se nechat naočkovat,“ shrnul.

Připomněl, že úmrtnost na očkování jednou vakcínou je šest na šest milionů. A to dle něj není důvod, abychom s tím přestali. To bychom museli přestat se vším očkováním, dodal.

„Vakcína nechrání na věky a dokonale, ale rozhodně stojí za to se nechat naočkovat,“ uzavřel Jiří Votruba diskuzi s tím, že do očkování, dobré životosprávy [foto výše obžerství, autor Hieronymus Bosch, rok 1485, pozn red.] a sportu je nejlepší investovat všechno naše úsilí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here