K očkování proti covidu-19 se od půlnoci hlásí nově všichni zájemci od 40 do 44 let. V tomto věku u nás žije více než 923 tisíc lidí. Dosud jim mohli zdravotníci vakcínu podat jen v případě, že pracují ve školství, zdravotnictví, sociálních službách či kritické infrastruktuře. Důvodem bylo i chronické onemocnění.

Dokončené očkování má v tomto věku už téměř 59 000 z nich. Očkováno či přihlášeno k vakcinaci je nyní přes 86 procent lidí nad 80 let, téměř 85 procent lidí ve věku 70 až 79 let, přes 73 procent lidí ve věku 65 až 69 let a 64 procent lidí ve věku od 60 do 64 let.

„Rychle otevíráme další věkové skupiny, protože zájem v nižších věkových kategoriích není tak dramatický, jako jsme si ho užívali u starších spoluobčanů,” uvedl ve čtvrtek 13.5. ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO].

Registrace očkování 40 a více let se otevře již v neděli

Tím potvrdil slova odborníků, kteří upozorňovali, že s otevíráním registrace očkování pro další skupiny není radno dále čekat. Ministr tehdy tvrdil, že nemá obavy o to, že by zájem o očkování poklesl. Nyní tedy hovoří v opačném duchu.

Kdo řídí očkování v ČR? To nevědí už ani samotní lékaři

Zeman by nebyl proti odvolání Arenbergera

Aktuálně ministr Arenberger čelí ztrátě důvěryhodnosti u veřejnosti i za to, že podváděl se svými majetkovými přiznáními. V nich neuváděl skutečný stav majetku a příjmů. Sílí tak tlaky na jeho odvolání z funkce ministra. Situaci na Frekvenci 1 aktuálně okomentoval prezident Miloš Zeman.

„Představa, že vlastním asi 60 nebo 70 nemovitostí, překračuje můj rozum. Já teda vlastním jenom jednu – malý kousek tvrze na Vysočině. Dovedu si představit, že někdo vlastní dvě nebo tři nemovitosti, ale abych jich vlastnil 70, to nechápu,” uvedl Zeman.

Ministr Petr Arenberger je zámožnější víc, než se zdálo

Proti případnému odvolání ministra Petra Arenbergera by Miloš Zeman nic neměl. Sám na to nebude naléhat, je to dle něj kompetence premiéra Andreje Babiše [ANO].

Předseda vlády má podle Zemana právo ministra odvolat a do této kompetence mu nehodlá zasahovat. Babiš uvedl, že Arenbergera požádal, aby záležitosti kolem svých majetkových vztahů vysvětlil a ukázal vše, co po něm novináři chtějí.

„Samozřejmě je to nešťastné, vypadá to špatně, jsem na něj naštvanej,” řekl.

Doplnil, že jeho vláda je stabilní, výměna na některém ministerském postu podle něj neznamená nestabilitu. Arenberger je za dobu pandemie čtvrtý šéf resortu zdravotnictví.

40+ se mohou registrovat, ale očkování v ČR vázne

K očkování se v Česku přihlásila nebo ho absolvovala zhruba třetina lidí. Asi 800 tisíc aktuálně na vakcínu či termín očkování stále čeká. Čtvrtina z čekajících se chce nechat očkovat u svého praktického lékaře. Těm ale zatím nepřicházelo dost vakcín, což by se mělo v květnu a červnu zlepšit, půjde k nim většina očkovacích látek od firmy Moderna.

Celkově už má ode dneška nárok na očkování jen na základě věku téměř 5,75 milionu obyvatel, tedy zhruba polovina celé populace. Zbytek pojištěnců starších 16 let se bude registrovat již najednou. Premiér Babiš dříve avizoval, že by to mohlo být 1. června. S očkováním mládeže nad 12 let by se mohlo začít v létě, pokud pro ně bude vakcína Comirnaty schválená Evropskou agenturou pro léčivé přípravky [EMA]. Vakcínu Comirnaty k očkování dětí schválily již Spojené státy nebo Kanada.

Moderna a Pfizer provádějí klinické testy vakcíny pro děti

S podáváním vakcín začali zdravotníci v Česku koncem prosince loňského roku. Asi desetina všech obyvatel má dokončené očkování, více než čtvrtina dostala alespoň první dávku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here