Šíření koronaviru v Česku opět zavádí testování do škol

0
495
Foto: SSHR

Šíření koronaviru v regionech zavádí preventivní testování do škol. Žáky bez prokázání bezinfekčnosti, kteří testy odmítnou, čeká omezení ve výuce. V pondělí 8. listopadu už se otestují žáci v 31 okresech.

Preventivní testování do škol zavádí průměrná sedmidenní incidence pozitivity v okrese. Ta musí překročit hranici 300 případů na 100 tisíc obyvatel. Dnes [1.11.] se podle této hranice sledované k 27. říjnu testovali v prvním kole školáci na základních a středních školách a konzervatořích v osmi českých okresech.

Konkrétně šlo o České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Druhé kolo testování je pro ně naplánované na pondělí 8. listopadu. Okruh testovaných žáků se však po dnešním jednání vlády rozšíří ještě o školáky z dalších 23 okresů.

USA začnou očkovat děti nad pět let asi už příští týden

„Dvoukolovému antigennímu testování se ve dnech 8. a 15. listopadu budou muset podrobit všichni žáci a studenti základních a středních škol, kteří nedoloží potvrzení o prodělaném očkování, nemoci nebo platný test v dalších 22 okresech a v hlavním městě Praze,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Jde o okresy Beroun, Kolín, Praha-západ, Praha-východ, Strakonice, Český Krumlov. Dále Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Rokycany a Louny, Olomouc, Šumperk, Jihlava, Blansko. A dále čeká testování i žáky v okresech Brno-město, Vyškov, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Kroměříž, Vsetín a Zlín.

Zatímco u první skupiny testovaných škol ministerstvo zdravotnictví vycházelo ze sedmidenní incidence k 27. říjnu, u zbývajících 23 okresů sledovalo data k 30. říjnu. Ty čeká první kolo testů v pondělí 8. listopadu a druhé pak o týden později, tedy 15. listopadu.

Netestují se jen očkovaní a žáci po nemoci

U žáků se bezinfekčnost jako obvykle zkontroluje pomocí antigenních testů [AG test] dodaných od Státní správy hmotných rezerv [SSHR]. Na jejích skladech je nyní přes 2,62 milionu samotestovacích sad pro odběr z přední části nosu.

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy proto v tomto týdnu ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv a Hasičským záchranným sborem rozveze do škol dalších 575 tisíc antigenních testů,“ potvrdil na twitteru ministr školství Robert Plaga [za ANO].

Školáci respirátory mít nebudou, neočkovaní učitelé ano

Preventivně testovat se dnes ani v příštích týdnech nebudou muset jen očkovaní žáci a ti, kteří onemocnění covid-19 prodělali v posledních 180 dnech. Výjimku mají i školáci s aktuálním negativním výsledkem testu z jiného odběrového místa. A dále školáci s psychickými problémy. Tito žáci pak fungují ve stejném režimu jako ti otestovaní.

S poněkud odlišným přístupem pak musejí počítat žáci, kteří se odmítnou ve škole testovat. V hodinách zpěvu budou dodržovat alespoň dvoumetrový odstup od ostatních a například v jídelně budou sedět 1,5 metru od otestovaných spolužáků. A čeká je úplný zákaz cvičení v hodinách tělesné výchovy.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here