Belgie zavádí povinné očkování zdravotníků proti covidu

0
1278
Belgie
Foto: Pixabay.com

Zdravotníci v Belgii budou muset být od 1.1. 2022 s benevolencí do konce března 2022 povinně očkovaní proti covidu. Jinak přijdou o práci. Belgie tím reaguje na vysoké počty covidových pacientů v nemocnicích.

Od ledna 2022 v Belgii začne platit tříměsíční přechodné období, kdy budou poskytovatelé zdravotních služeb uznávat kromě očkování proti covidu-19 také doklad o negativním výsledku testu nebo potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19. Od 1. dubna už prokáží všichni zdravotníci v zemi svou bezinfekčnost jen dokončeným očkování proti covidu-19. Opatření má platit pro lékaře, zdravotní sestry, pečovatele, a dokonce i lékárníky a fyzioterapeutické pracovníky. V součtu má jít o více než 400 tisíc lidí. Podle odhadů tamních úřadů nemá očkování zhruba 60 tisíc z nich.

Povinnost očkování zdravotníků Belgie zřejmě uzákoní

Návrh zákona, který od příštího roku zavede v Belgii povinnost očkování proti covidu-19 pro pracovníky ve zdravotnictví, již schválila na pondělním [15.11.] jednání tamní vláda premiéra Alexandera De Crooa. Normu nyní čeká ještě schvalovací proces v parlamentu. Platit má začít od 1. ledna 2022, ovšem s přechodným obdobím do konce měsíce března 2022. Po tomto datu může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr s těmi zaměstnanci, kteří odmítnou vakcínu bez lékařského odůvodnění.

Povinné očkování zdravotníků budí vášně v celé Evropě

Tím však opatření v Belgii nekončí. Očekává se, že už tuto středu po jednání s expertní komisí premiér oznámí nová opatření pro boj s nákazou. Podle belgických médií odborníci vládě doporučují, aby omezila především noční život. A znovu nařídila povinnou práci z domova a rozšířila povinnost nošení roušek i na děti od devíti let.

Neočkovaní lidé v Rakousku mají tvrdý lockdown

Nutno zmínit, že v Belgii s celkem 11,5 miliony obyvateli, se koronavirem od jara 2020 nakazilo 1,5 milionu lidí. Bezmála 26 400 z nich na následky infekce covidu-19 zemřelo. Proti covidu-19 je v zemi nyní plně naočkováno zhruba 75 procent populace.

Deset tisíc nově pozitivních v Belgii za den

V posledních sedmi dnech přibývá v Belgii denně kolem 10 tisíců nově pozitivně testovaných osob. To je v mezitýdenním srovnání bezmála třetinový nárůst. Týdenní incidence se přitom dost liší ve vlámsky hovořících a frankofonních oblastech.

Covid-19: Čísla z Belgie odkazují na kritický scénář v ČR

Nejvíce případů hlásí úřady v provincii Západní Flandry, kde leží například město Bruggy. Týdenní výskyt nově nakažených tam dosahuje hodnoty 896. Podstatně nižší, něco přes 400 případů, je v Bruselu nebo ve valonské provincii Henegavsko, jež sousedí s Francií.

O třetinu se zvýšil i počet pacientů, kteří kvůli těžkému průběhu covidu nastoupili do nemocnice. Aktuálně je podle dat zdravotního institutu Sciensano v belgických nemocnicích 2 648 lidí. Z nich 533 pacientů leží ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here