Vlastimil Válek se dnes setkal s prezidentem Zemanem

0
439
vlastimil
Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezidenta Miloše Zemana dnes [10.12.] v Lánech navštívil kandidát na ministra zdravotnictví nově vznikající vlády Petra Fialy [ODS] Vlastimil Válek [TOP 09]. Diskutovali hlavně řešení epidemie covidu-19.

Prezidentu Zemanovi dnes sice končí povinná izolace kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Nicméně od budoucího ministra zdravotnictví Válka ho stejně jako při předchozích setkáních s budoucími členy vlády dělilo plexisklo.

Schůzky s ministerskými kandidáty stanovila Kancelář prezidenta republiky podle abecedního pořadí. Vlastimil Válek je podle původních plánů posledním z ministerských kandidátů nově vznikající vlády jejím sestavením pověřeného premiéra Petra Fialy.

Vlastimil Válek uvedl první jména svých spolupracovníků

Avšak nyní v týdnu se neuskutečnilo setkání v Lánech s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou [KDU-ČSL]. U něj se několik hodin před schůzkou s prezidentem potvrdila pozitivita na koronavirus.

Téma číslo jedna je epidemie covidu-19 v Česku

S Válkem prezident Zeman podrobněji probíral návrhy vlády na další řešení epidemie covidu-19. V koaličním programu nová vláda zmiňuje také změny v systému veřejného zdravotního pojištění. Plánuje pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce, která tvoří asi třetinu příjmů veřejného zdravotního pojištění.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Umožnit chce podle svých koaličních plánů připojištění na v současné době z pojištění nehrazenou zdravotní péči nebo zavést úhrady nemocnicím za diagnózu místo současné úhrady podle počtu zdravotních výkonů z předchozích let. Systém částečně převzatý ze západních zemí je známý pod termínem DRG. Úhrady by se pak neměly plánovat meziročně jako doposud, ale vždy na budoucí tři roky.

S DRG se tu patláme už 20 let, zaznělo na akci AHCM

Kancelář prezidenta v tuto chvíli ještě neoznámila, kdy bude případný náhradní termín setkání s kandidátem na ministra zemědělství Nekulou. Pak by se měl prezident znovu setkat s Fialou. Což by byla již třetí schůzka prezidenta s budoucím premiérem kvůli sestavování nové vlády.

Jmenování vlády provází nedohoda o jednoho ministra

Prezident přitom v rozhovoru pro TV Nova 17.11. řekl, že se bude snažit vyjít vstříc budoucímu premiérovi Fialovi při jmenování nové vlády. Avšak ne docela.

„Koneckonců známe se dlouhá léta, tykáme si a měli bychom spolupracovat, takže i když u několika ministrů mám podezření, že resortu, který mají řídit, vůbec nerozumí, protože se jím nikdy nezabývali, tak budu tak tolerantní, že velmi pravděpodobně svoje veto vztáhnu pouze k jedné jediné osobě,” řekl.

Spor o ministra, kterého “svět neviděl”, se vyostřuje

Petr Fiala i ostatní lídři budoucích vládních politických stran už ale ohlásili, že si stojí za všemi svými nominanty na ministry. Jakkoli i u nich již došlo ke změnám. Jedním z nich byl například kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik [STAN]. Což se ale s největší pravděpodobností nestalo na popud prezidenta Miloše Zemana, ale kvůli podezření na netransparentní finanční operace Michalika.

Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

Podle spekulací médií má být dotyčným ministrem, kterého nechce prezident jmenovat, pirátský kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský [Česká pirátská strana]. Což dnes potvrdila i Kancelář prezidenta republiky. Uvedla přitom hned několik důvodů:

  • Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval jen bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou.
  • Distancovaný postoj k Visegrádské spolupráci, což je v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády.
  • Distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem, což je rovněž v rozporu s programovým prohlášením.
  • Veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Petr Fiala avšak nechce prezidentovi ustoupit, jak vyplývá z jeho posledních vyjádření. Uvedl, že nevyhoví-li mu ve výběru ministrů prezident, bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu ČR.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here