Mobilní očkování VZP končí. Stejně i 500 Kč pro seniory

0
1995
mobilni_ockovani
Ilustrační foto: Pixabay.com

Mobilní očkovací týmy vypravené Všeobecnou zdravotní pojišťovnou od loňského prosince dosud zajistily očkování proti covidu pro bezmála 15 tisíc osob. Nově očkovaní senioři 65+ let dostávají voucher na 500 Kč, akce platí do konce února.

Nabízet zajištění mobilního očkování začala Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] loni v prosinci, tedy v době začátku šíření omikron varianty viru. Prostřednictvím regionálních poboček oslovovala větší i menší zaměstnavatele v krajích, místní samosprávy, ale i zdravotní a sociální zařízení. Dosud tak v této akci, která trvá do konce letošního března, zařídila pojišťovna očkování pro bezmála 15 tisíc osob.

Každá třetí oslovená firma o zajištění očkování svých zaměstnanců na pracovišti projevila zájem. Někde jsme zajišťovali desítky vakcín, jinde jich byly stovky,“ říká zhruba dvou měsících trvání akce náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům Ivan Duškov.

Mobilní očkování od VZP ČR potrvá do konce března

Mobilní očkovací týmy VZP ČR v předchozích týdnech vyrazily do stovek předem domluvených míst. K těm větším patřilo pražské letiště Václava Havla či Jaderná elektrárna Dukovany. Větší zájem podle pojišťovny vycházel spíše ze strany municipalit. Na obecních a městských úřadech vyjednali pracovníci VZP ČR očkování v terénu konkrétně pro 9 590 pracovníků. Vůbec nejvíce výjezdů s očkováním proti covidu-19 domluvila plzeňská regionální pobočka pojišťovny, do které mimo jiné spadá Karlovarský a Jihočeský kraj.

Opadající zájem o očkování v Česku sledují i pracovníci pojišťovny připravující očkování v terénu. Akce tak skončí podle plánu, tedy v poslední březnový den.

S tím, jak dochází k postupnému zklidňování epidemické situace a plánuje se rozvolnění restrikcí, zájem o očkování logicky klesá. Regionální pracoviště ale zatím další výjezdy do firem i obcí stále připravují,“ říká Duškov.

Na očkování proti encefalitidě i letos přispějí pojišťovny

Příkladem jmenuje regionální pobočku v Ostravě, ve které už je naplánováno pro následující dny několik očkovacích dnů. V pondělí 14.2. se očkovalo v Uničově, následující středu dorazí terénní zdravotníci s vakcínami do Studénky a ve čtvrtek se bude očkovat ještě na Vítkově nebo ve Slavičíně.

„Zájemci o zajištění mobilního očkovacího týmu z řad firem i obcí se mohou hlásit pojišťovně také napřímo, a to prostřednictvím webového formuláře,“ uvádí pojišťovna.

Nově očkovaní senioři dostanou poukaz do lékárny

Ještě necelé dva týdny pak platí motivační program pro pojištěnce VZP ČR starší 65 let. Pokud se nechají do konce února 2022 naočkovat proti covidu-19, pojišťovna jim vystaví poukaz do lékárny v hodnotě 500 korun. Utratit jej mohou za vitamíny a potravinové doplňky pro posílení imunity. Poukaz platí do konce dubna 2022. Pojišťovna o této možnosti seniory informovala již před několika týdny v dopise [některé elektronicky, pozn. red.], kde jim zároveň připomněla, jak se k očkování registrovat.

Klienti VZP starší 65 let dostanou 500 korun za očkování

O poskytnutí 500 korun jako příspěvku nově očkovaným nad 65 let věku rozhodla Správní rada VZP ČR. Finanční benefit se bude pojištěncům vyplácet z fondu prevence. Právě z něj pojišťovny klientům obvykle přispívají na přípravky nebo výkony, které zlepšují jejich psychické a fyzické zdraví.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here