Na Ukrajinu z Česka zamířilo již devět kamionů s léky

5
14428
na_ukrajinu
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vypravuje za přítomnosti donátorů jeden z kamionů s léky na Ukrajinu. / Foto: MZ ČR

Na Ukrajinu Česko od začátku války prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] vyslalo již devět kamionů s léčivými přípravky. Léky v celkové hodnotě 36 milionů korun darovaly farmaceutické firmy.

Poslední čtyři kamiony s léky vypravilo ministerstvo zdravotnictví v tomto týdnu. O načasování stejně jako výběru odesílaných léčiv rozhoduje hlavně poptávka ze strany Ukrajiny. Závozy se vyskladňují v logistických centrech na polských nebo slovenských hranicích. Odtud se pak rozváží do zdravotnických zařízení, v nichž daná léčiva chybí.

„Do oblastí zasažených vojenským konfliktem nadále posíláme ukrajinským občanům a lékařům potřebné léky, které darovaly farmaceutické společnosti. Za jejich dary jsem jim nesmírně vděčný,“ uvedl k pomoci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Poslední čtyři kamiony vypravené v tomto týdnu dle ministerstva převážejí přibližně 100 tisíc balení léčiv v hodnotě bezmála 2,5 milionu korun. Jejich donátory jsou společnosti Baxter CZECH a Medic Art. Konkrétně jde převážně o léčivé přípravky ve formě roztoků, které svým obsahem a koncentrací odpovídají plazmě. Pomáhají při obnově nebo ztrátě mimobuněčné tekutiny. V minulosti léky darovala například firma Zentiva nebo i síť lékáren Dr.Max a další společnosti.

Humanitární pomoc s léky se řídí centrálně

Humanitární pomoc směřovanou na Ukrajinu v Česku koordinuje Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR]. Avšak správou a organizací pomoci v oblasti léčivých přípravků a zdravotnického materiálů úřad pověřil ministerstvo zdravotnictví. Právě na něj zájemci, především pak farmaceutické společnosti, ale i individuální dárci, adresují nabídky s možnou zdravotnickou pomocí. Úřad je následně vyhodnocuje podle oficiálně zaslaných požadavků z ukrajinské strany. Pokud dostane avízo, že Ukrajina nabízenou pomoc poptává, pak zorganizuje její doručení do skladů na polské, případně slovenské hranici.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka je jednotná koordinace zdravotnické pomoci naprosto zásadní. Léčiva se totiž do cílového místa musejí dle něj dopravit v kontrolovaných podmínkách. To kvůli zachování jejich účinnosti a bezpečnosti.

„Nemůžeme rezignovat na standardy, jež se týkají léčiv, zdravotnických prostředků, ale třeba i krve a plazmy,“ řekl na nedávném jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví náměstek Jakub Dvořáček.

Na Ukrajinu míří další zdravotnický materiál z Česka

Při centrálně koordinované pomoci dle něj pravděpodobně nedojde ani ke zbytečnému shromažďování materiálu a léčiv na hranicích s Ukrajinou. A současně se logisticky nepřetěžují záchytné sklady v Polsku a na Slovensku.

MZ ČR zároveň upozorňuje, že humanitární pomoc s léčivy organizuje a vypravuje s ohledem na stav zásob léčiv v tuzemsku. Předchází tím výpadkům v dostupnosti léčiv na českém trhu. Přičemž ty jsou například podle zástupců lékárníků stále častější. I když ne z důvodů podpory Ukrajině.

Na Ukrajinu česká strana vypravila devět kamionů

Za dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině česká strana za koordinace MZ ČR do země vypravila celkem devět kamionů. Převážně s léky pro urgentní medicínu. Jde například o přípravky na tlumení bolesti, k léčbě krevních sraženin, infekcí, zánětů a léčbu šokových stavů. Dále léky na srdečních onemocnění a dalších, o které požádala ukrajinská vláda.

WHO znovu vyzvala Rusko k ukončení bojů na Ukrajině

Dle ministerstva do centrálních skladů z Česka dorazilo přibližně 880 tisíc balení se jmenovanými léky v celkové hodnotě 36 milionů korun. Pomoc úřad organizuje ve spolupráci s Asociací inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] a Českou asociací farmaceutických firem [ČAFF]. Mezi dárce humanitární pomoci patří společnosti Zentiva, ProMed, Stada, Glenmark, EwoPharma, ViaPharma, Sanofi. Dále Opella, Herbacos Recordati, Pierre Fabre a +pharma Česká republika, Valtix Pharma. A do posledních čtyř dodávek se zapojily společnosti Medic Art a Baxter CZECH.

–VRN–

5 KOMENTÁŘE

  1. Pořád je to málo!!? Někdo chce v lidech vyvolat co největší zlobu a nenávist! Nejdřív článek jak u nás chybí léky pro všechny, kteří si platí zdravotní pojištění. Nedostupné jsou i pro naše děti proti horečce, proti průjmu a další, což je pro ně životu nebezpečné. Pak ještě vyjádření MZ, že letos to lepší nebude. A vzápětí článek jak se ministr nechává fotit u kamionu s léky, které daruje na Ukrajinu?

  2. Jako Čech jsem musel přispívat do zdravotního systému nemalé příspěvky a co teď? Léky se odvezou někam do nějaký země. Ubohost naší vlády.

  3. Už se nedivím, že našinec musí platit za Acylpyrin 45 Kč, za kapky do nosu přes 100 Kč atd. Někdo musí tomu farmaceutickému průmyslu a lékárnám ty dary zaplatit. Přece nebudou na tom tratit.

  4. Zrovna teď v rádiu Blaník pravili, že nedostatek antibiotik, je zapříčiněn tím, že se lidé hodně těmito léky předzásobili a mají velké zásoby doma. Tady bych prosila o odborné vysvětlení, jak by se lidé mohli předzásobit, když tato léčiva mi v lékárně nikde neprodají, jsou vydávány pouze na recept, nebo se již prodávají volně? Kdo pak vypouští takové dezinformace?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here