Pojišťovny zaplatí imunoterapii agresivního nádoru prsu

0
674
imunoterapii
Foto: Pixabay.com

Imunoterapii uhradí pojišťovny od dubna i pacientkám s nádorem prsu typu triple negativní. Ale jen v komplexních onkologických centrech [KOC]. Nádor triple negativní je agresivní, rychle metastazuje a častěji zasahuje mladší ženy.

Nyní se pacientky s agresivním typem nádoru prsu léčí chemoterapií. V časném stadiu nemoci lékaři ordinují operaci a radiologickou terapii. Dobrá zpráva je, že od dubna je budou moci léčit účinnější imunoterapií. Ta toziž začne spadat do úhrad zdravotních pojišťoven.

„Triple negativní karcinom prsu postihuje často mladší ženy, v produktivním věku. Tento typ nádoru roste velmi rychle – zvětšuje se v řádu týdnů. Často se objevuje jako intervalový, protože může vzniknout a rychle vyrůst mezi pravidelnými preventivními prohlídkami,“ popisuje onkoložka a primářka Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu Katarína Petráková.

V praxi podle ní není výjimkou, že tímto typem nádoru onemocní ženy v těhotenství nebo v době kojení, kdy se prsa vlivem různých hormonálních změn mění. Nádor se v nich totiž snadno ‚ztratí‘. A proto se na něj přijde pozdě. A to i ve stadiu, kdy už metastazuje. Další specifikum tohoto nádoru je, že se častěji rozvíjí u mladších žen.

„Ženy s tímto typem nádoru jsou v době diagnózy v průměru o 10 let mladší než ty, které mají jiný typ karcinomu prsu. Až 20 % z nich je mladších 40 let,“ říká onkoložka.

Zhoubný nádor prsu ohrožuje i mladé ženy

Tyto ženy si v takovém věku přitom většinou nepřipouští, že by v tak mladém věku mohly rakovinou onemocnět. A je tu i další problém nádoru prsu typu triple negativní.

„Nádor je agresivní, u 45 % žen metastazuje do tří let,“ říká specialistka.

Účinnější imunoterapii dostanou ženy v KOC

Prognózu pacientek na úzdravu zvýší od letošního dubna hrazená léčba karcinomu triple negativní pomocí imunoterapie. Ta je standardem i u jiných typů nádorů a podle Petrákové slaví úspěchy. Odborné studie prokázaly její účinnost rovněž u tohoto typu nádoru, díky čemuž Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] léčbu také schválila.

„Imunoterapie nabízí našim pacientkám výrazně účinnější léčbu, která je spojena s vyšším procentem dosažených kompletních remisí, tedy úplného vymizení nádoru. Současně se významně snižuje riziko návratu nemoci ve formě metastáz,“ říká primářka Petráková k výsledkům léčby imunoterapií v praxi.

Až 30 % žen s nádorem prsu se nyní vyhne chemoterapii

Dodává, že onemocnění se často týká žen ve fertilním věku, které ještě nemají děti. Těm kromě léčby nabízí i odebrání a zmrazení vajíček, které by léčba mohla poškodit.

Prevence se vyplácí i u rakoviny prsu

Primářka Petráková upozorňuje, že nejmodernější typy léčby nabízí komplexní onkologická centra [KOC]. V nich by se proto měly léčit i pacientky s nádorem prsu. Komplexních center v Česku funguje celkem třináct. Některá se skládají z více pracovišť. Nádory krve se léčí v šesti centrech. Solidní i hematoonkologické nádory u dětí se léčí jen v Brně a Praze. Kompletní přehled pracovišť, která se starají o onkologické pacienty, je dostupný na portálu Národního onkologického programu.

Pacientská organizace Aliance žen s rakovinou prsu upozorňuje, že přes 30 % žen se do KOC vůbec nedostane. Jejich šance na léčbu pomocí moderní terapie jsou tak mizivé.

„Pojišťovny úhradu léčby schválily, dostanou se k ní však jen pacientky v těchto specializovaných centrech. Proto je kromě rychlosti diagnózy důležité i místo, kde se o ně starají,“ vysvětluje ředitelka Aliance Štěpánka Pokorná.

Sahejte si na prsa a varlata, nabádá Sahejtesinaně

Dodává, že triple negativní nádor vzniká častěji u mladých žen s mutacemi genu BRCA1 a BRCA2. Zpozornět by měly i ty, u nichž se v rodině vyskytlo více nádorových onemocnění v mladším věku.

„Tyto ženy by si měly zjistit, jaké riziko nádoru jim hrozí, pravidelně se samovyšetřovat a chodit častěji na preventivní prohlídky. Žít v neustálém strachu ale nijak nepomáhá. Je sice třeba svůj zdravotní stav hlídat, ale nepodléhat panice a silnému stresu, který zdraví rozhodně neprospívá,“ říká ke zvládání zvýšeného rizika onemocnění rakovinou prsu Štěpánka Pokorná.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here