Stanjura chce vyšší DPH na léky i bezlepkové potraviny

2
2379
Ministr financí Zbyněk Stanjura s premiérem Petrem Fialou. / Foto: MF ČR

Léky by podle návrhu Ministerstva financí ČR [MF ČR] měly nově podléhat 14% dani z přidané hodnoty [DPH]. Nyní se na ně vztahuje 10% DPH. Z 15 na 14 procent by se snížila DPH u zdravotnických pomůcek.

Sazby daně z přidané hodnoty [DPH] navrhuje ministerstvo financí zredukovat ze stávajících třech nově na dvě sazby. Základní sazba ve výši 21 procent by zůstala zachována. Dále by došlo ke zrušení současných dvou snížených sazeb ve výši 10 a patnáct procent. A do praxe by vstoupila jedna snížená 14% DPH. O navrhovaných změnách informovala v pondělí [10.4.] Česká televize [ČT].

Podle jejích zdrojů navrhuje ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] v rámci zamýšlených změn, které mají vést ke zvýšení daňového inkasa v příštím roce, přeřadit léky ze současné desetiprocentní sazby do nově zavedené 14% sazby. Stejně tak chce více zdanit bezlepkové potraviny, jejichž nákupy činí pacientům s alergií na lepek už nyní nemalé potíže. I bezlepkové potraviny by měly přejít z 10procentní do 14% sazby DPH.

Bezlepkové potraviny zdražují. Příspěvky pojišťoven nestačí

Mimo tyto položky chce resort do nové 14% sazby přesunout veřejnou dopravu, stravovací služby, knihy, noviny a časopisy. Se zdražováním léků jako cestou ke zvýšení příjmů do státního rozpočtu nesouhlasí předseda Národní rady osob se zdravotním postižením [NRZP ČR] Václav Krása.

„Já vůbec nechápu, jak vláda může mluvit o tom, že bude zvyšovat DPH na léky, když evropský trend je přesně opačný,“ uvedl nedávno pro ZdraveZpravy.cz.

Léky po zvýšení DPH zdraží

Podle něj se buď musí navýšit úhrada z veřejného zdravotního pojištění, nebo zdražení zaplatí občané.

„A to se obávám, že možné mnohdy ani není,“ dodává k návrhu Václav Krása.

To kvůli tomu, že nejvíce léků užívají většinou lidé, kteří nevydělávají a jejich sociální situace je velmi obtížná.

„A žádný příspěvek jako sociální dávka na léky neexistuje,“ říká Krása.

Vyšší DPH na léky je hloupost, říká Václav Krása

Pokud by skutečně došlo ke zvýšení DPH u léků a současně by se zvedly i jejich úhrady ze zdravotního pojištění, pak je to podle něj pouze přelévání veřejných peněz z jedné „škatulky do druhé“.

„A to já považuji za hloupost, kdo tohle vymýšlí. U léků bych DPH nezvedal, naopak bych ho snižoval,“ dodává Václav Krása.

Podle stávajícího návrhu MF ČR by se o jeden procentní bod naopak snížilo daňové zatížení zdravotnických pomůcek a potravin. Obě položky by se přesunuly ze stávající 15% sazby do 14% sazby, kterou plánuje resort od příštího roku zavést.

Návrh Sněmovna odhlasuje zřejmě na podzim

Ministerský návrh na reformu sazeb DPH nyní dostaly k projednání vládní strany.

„Expertní návrh ministerstva financí jsme poslali všem vládním stranám a v nejbližších dnech nás čeká debata,” potvrdil v ČT ministr Stanjura.

Výhrady k němu zatím vyjádřili Piráti, kteří chtějí diskutovat o ubytovacích službách. Ty mají podléhat 21% DPH [nyní 10% DPH, pozn. red.]. Pirátům se nelíbí, že změna zdraží ubytování na vysokoškolských kolejích. Uvedl to předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek.

K razantnímu daňovému zatížení má podle stávajícího plánu MF ČR dojít u položek vodné, stočné, ubytovací služby, teplo a vstupné na kulturní a sportovní akce. Resort chce tyto oblasti přesunout z 10procentní sazby nově do 21% sazby DPH.

Ministr Stanjura by rád návrh změny DPH předložil Sněmovně v červnu. Poslanci by o něm definitivně mohli hlasovat na podzim.

Daň z přidané hodnoty [DPH] patří k hlavním daňovým příjmům státu, dlouhodobě tvoří zhruba 45 procent celkového daňového inkasa. Loni se na ní vybralo 536,2 miliardy korun, meziročně o 15,6 procenta více. Do státního rozpočtu přispěla DPH 345,2 miliardy korun. Z vybrané DPH získává získá 64,38 procenta státní rozpočet, 25,84 procenta připadá na obce a 9,78 procenta na kraje.

–ČTK/VRN–

Aktualizace: Ministr financí Zbyněk Stanjura se dnes ohradil proti tomu, že změny v DPH by byl návrh ministerstva financí nebo jeho samotného. Podle něj zveřejněné údaje představují analytické výpočty ministerstva financí, na jejichž základě bude koalice posuzovat případné změny. Dle jeho slov návrh případných změn teprve vzejde z debaty koaličních stran.

2 KOMENTÁŘE

  1. Tak tito šmejdí,tedy vláda odborníku.okradla duchodce a ted se chystá na další skupinu co se nemuže bránit.Zaměřila se na nemocné.Oni se opravdu neštítí ničeho.Ale trestat budeme tento sajrajt my.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here