Kojenecké ústavy z Česka úplně zmizí už příští rok

2
6273
kojenecke_ustavy
Foto: Pixabay.com

Kojenecké ústavy v Česku příští rok skončí. Malých dětí v nich ubývá a o děti do tří let se místo nich postarají pěstouni. Od ledna 2024 zřejmě dojde i ke sjednocení institutů svěřenectví a nezprostředkovaná pěstounská péče.

Změny v pěstounské péči a zrušení kojeneckých ústavů přináší novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, kterou ve středu [4.10.] schválila vláda. Kojenecké ústavy by měly v Česku podle novely skončit k 31. prosinci 2024. O děti do tří let věku se postarají pěstouni. Výjimkou budou podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] sourozenci a vážně nemocné děti.

„Počet dětí v dětských domovech pro děti do tří let věku setrvale klesá. Nadále ale platí, že v případě pobytových služeb pro malé děti chceme umožnit výjimky pro krizové situace nebo sourozenecké skupiny, a také zvýšit věkovou hranici pro tuto službu na čtyři roky věku,“ uvedl po jednání vlády ministr Jurečka.

V provozu nadále zůstanou zařízení pro přechodný pobyt dětí na dobu jednoho měsíce. Kojenecké ústavy, které dnes fungují jako zdravotnická zařízení, tak své provozy ukončí 31. prosince 2024. Budou se ale moci přeměnit a dál poskytovat zdravotní péči. Dětské domovy pro děti do tří let věku už nemají podle ministra Jurečky v rámci stávající ústavní péče v Česku své místo. Proto ze systému zcela zmizí.

Rodinní pěstouni se opět zapojí do sociálního pojištění

V posledních letech ubývá malých dětí v kojeneckých ústavech. Naopak v nich přibývá počet předškoláků a školáků. Zařízení přestala plnit svůj původní účel, tvrdí ministerstvo v podkladech k zákonu.

Podle návrhu by se měla upravit i pravidla pro klokánky a podobné dětské azylové domy. Děti do tří let by v nich nejspíš mohly pobývat maximálně jeden měsíc. Rychleji by se totiž měla řešit situace v jejich vlastní rodině. Anebo by se pro ně měli rychleji najít pěstouni. Úřady a jiné organizace za současných podmínek dostávají na doprovázení, poradenství a další odbornou podporu pěstounské rodiny roční podporu ve výši 54 900 korun.

Děti v náhradních rodinách a příspěvek pěstounům

„S rychlejším umístěním dětí do náhradních rodin pomůže zvýšená podpora pěstounů a rodin, které se dostanou do problémů při péči o děti,” míní ministr Jurečka.

Novela navyšuje státní příspěvek na výkon pěstounské péče z nynějších 59 tisíc korun na 66 000 Kč za kalendářní rok. To, pokud jde o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou pečující. U dohod o výkonu pěstounské péče s osobou v evidenci vzroste tento příspěvek na 72 000 korun na rok.

„Novela také navrhuje sjednocení institutů náhradní rodinné péče, konkrétně svěřenectví a nezprostředkované pěstounské péče. To zahrnuje shodná práva a povinnosti pro osoby pečující o děti ve svěřenectví a pěstouny, stejně jako nárok na podporu a příspěvky,“ upozornil na další ze změn Jurečka.

Pěstouni si od října polepší o vyšší stovky korun

Taková změna odstraní nerovnosti mezi oběma formami péče a zlepší se i péče pro děti. Zároveň dojde k zajištění férové podpory pro všechny náhradní pečovatele. A odstraní se nejistoty ohledně upřednostňované formy péče ze strany soudů.

Novela podle stávajícího návrhu upravuje také evidenci pěstounů, činnosti úřadů a sociálních pracovníků, zprostředkování péče a vyplácení příspěvků v pěstounství. Změny mají podle resortu vést ke zjednodušení posuzování žadatelů o osvojení a pěstounskou péči. Dochází rovněž k úpravě postupů řízení a sjednocení kritérií pro posouzení žadatelů.

–VRN/ČTK–

2 KOMENTÁŘE

  1. Ministr Jurečka to nemám v hlavě v pořádku, ale tak jsou na tom dnes všichni naši vrcholní politici včetně PP, naprostá apokalypsa.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here