Zentiva dá 2 132 solárních panelů na výrobní haly v Měcholupech

0
180
zentiva
Výrobní haly společnosti Zentiva v pražských Měcholupech. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Náklady společnosti Zentiva na výrobu jsou enormní. A enormně vysoké jsou i ceny elektřiny a plynu, které navíc ještě vzrostou. Proto i Zentiva hledá úspory. Pomůže jí v tom nová fotovoltaická elektrárna v jejím výrobním areálu. 

Podle vyjádření společnosti ČEZ Esco, s níž Zentiva uzavřela smlouvu o instalaci fotovoltaiky na střechách výrobních hal v jejím areálu v pražských Měcholupech, se solární elektrárna „na Zentivě“ zařadí mezi ty největší v Česku. Fotovoltaický systém o výkonu téměř 1 MWp vyrobí zhruba 910 MWh čisté elektřiny za rok. To se podle zástupců ČEZ Esco rovná spotřebě přibližně 260 běžných domácností ročně.

„Zentiva patří k největším českým producentům léčiv, pro nás je tak stavba takto velké fotovoltaické elektrárny pro jednoho z lídrů trhu důležitou zakázkou,“ uvedl generální ředitel společnost ČEZ Esco Kamil Čermák.

Fotovoltaická elektrárna vznikne na čtyřech objektech výrobního závodu v areálu Zentivy. Celkem 2 132 solárních panelů pokryje střechy o rozloze téměř 5 000 m2. To odpovídá pro představu asi 25 tenisovým kurtům. Veškerou vyrobenou elektřinu firma spotřebuje. Elektřinu začne vyrábět ještě do konce letošního roku po připojení do sítě.

Soláry FN Olomouc pokryjí až 20 % spotřeby elektřiny

„Jedná se o první z několika fází, které budou následovat v následujících letech s cílem rozšířit kapacitu až ke 3 MWp. Pro potřeby flexibilního řízení se počítá i s různými formami akumulace energie,“ dodali zástupci ČEZ Esco.

Zentiva má velké zelené plány

Samotná Zentiva, která patří americkému investičnímu fondu Advent International [majetek ve správě v přepočtu za cca bilion korun, pozn. red.], plánuje do roku 2030 v rámci scope 1 a scope 2 uhlíkové neutrality. Fotovoltaika se tak stává dalším z důležitých pomocníků v jejím úsilí.

„Zentiva má ambiciózní cíle v oblasti ochrany životního prostředí. […] Už nyní pokrýváme veškerou naši spotřebu v našich výrobních závodech v Praze a Bukurešti pouze zelenou elektřinou, teď ji budeme mít ještě k tomu z vlastních zdrojů,“ říká Ines Windisch, Head of HR, Communications & Sustainability v Zentivě.

Důvodů, proč chybějí léky, je více, říká šéf Zentivy Sananes

A podnik se podle ní soustředí i na další oblasti snižování dopadů na životní prostředí. Jde například o investice do programů na zefektivnění využívání energií a vody či investice do zachování biodiverzity skrze zalesňování. V neposlední řadě má Zentiva zavedené moderní odpadové hospodářství. Pražský výrobní závod tak dosahuje nulového skládkování. Využívá rovněž principů cirkulární ekonomiky. V tomto případě předává některé obaly a materiály k dalšímu využití.

„Je skvělou zprávou, že o vlastní zelené zdroje energie má zájem stále větší počet firem napříč všemi obory podnikání,“ komentuje snahu Zentivy Kamil Čermák a dodává: „Každá další postavená fotovoltaická elektrárna pomůže v transformaci energetiky a přispěje ke zlepšení životního prostředí.“

ČEZ Esco spolupracuje i s nemocnicemi

Společnost ČEZ Esco spolupracuje i s nemocnicemi. Například fakultní Thomayerova nemocnice [FTN] nyní odstartovala velký projekt energetických úspor. Sníží tím spotřebu plynu a elektřiny minimálně o 30 procent. Projekt se dotkne 20 objektů v areálu FTN, které procházejí modernizací.

Projekt FTN za plného provozu realizuje sdružení společností Metrostav Diz a Enesa z holdingu ČEZ Esco. Energetická řešení se skládají ze zateplení, výměny veřejného osvětlení a instalace regulace vytápění místností podle způsobu i času využití. Součástí projektu je záruka na energetické úspory EPC [Energy Performance Contracting].

„Jsme vůbec první fakultní nemocnicí v Česku, která se rozhodla využít formu EPC, kdy nám dodavatel přímo úspory garantuje ve smlouvě. Jsme rádi, že část nákladů se nám rychle vrátí z dosažených úspor za energie,“ říká k modernizaci ředitel FTN Zdeněk Beneš.

FTN projde největším nemocničním EPC projektem v ČR

Anebo jiný příklad: Fakultní nemocnice s poliklinikou v Nových Zámcích na Slovensku dokončila modernizaci svých provozů. Díky změnám v energetickém hospodaření ročně ušetří na nákladech až 780 tisíc eur [cca 20 mil. Kč].

Nemocnice v Nových Zámcích uspoří na energiích

Jde o největší energetickou modernizaci nemocnice na Slovensku. A znovu za ní stojí společnost ČEZ Esco. Takových příkladů, kdy poskytovatelé zdravotní péče hledají energetické úspory, je nespočet v Čechách, na Slovensku i jinde ve světě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here