Léky jsou, ale i nejsou: Ministerstvo zdravotnictví řeší situaci

0
290
na_horecku
Foto: Pixabay.com

Volně prodejných léků na horečku a na tlumení bolesti je v Česku dostatek. A mělo by tomu tak být po celou sezonu respiračních nemocí. Stejně tak je dost penicilinu v tabletách. V lékárnách ale mohou chybět sirupy s penicilinem pro děti.

O vývoji lékového trhu v době začínající sezony respiračních onemocnění informovalo na tiskové konferenci [9.11.] Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] poté, kdy skončilo jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv.

„Po dnešním jednání a kontrole dodávek, které jsou plánované na další měsíce, co se týče tabletových antibiotik, tak předpokládáme, že ta situace bude naprosto bezproblémová,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Současné a nasmlouvané dodávky většiny léků podle něj převyšují průměrnou spotřebu v České republice. To i ve srovnání s loňskou sezonou respiračních nemocí, kdy se v meziročním srovnání spotřebovalo podstatně více volně prodejných léků i léků na recept.

Náměstek Dvořáček ale i dodal, že v tuto chvíli není možné ani ze strany ministerstva zaručit rovnoměrnou distribuci léků vázaných na předpis. To znamená, že se pacienti stále mohou setkat se situací, že některý z předepsaných léků nemusí být v každé lékárně dostupný. Změnu by v tomto ohledu měla přinést ve Sněmovně právě schvalovaná novela o léčivých přípravcích.

Lékaři upozorňují, že respirační epidemie teprve začíná

S ohledem na mimořádné objednávky léků, především antibiotik, z jiných unijních zemí by se podle Dvořáčka neměla letos opakovat situace z přelomu loňského a letošního roku.

„Množství léků je zajištěno a v distribuci je jich dostatek,“ ubezpečil veřejnost.

Jeho slova potvrdila předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Alena Šebková: „Současná situace je mnohonásobně lepší než loni ve stejnou dobu.“

Krebs: Léky mají být dostupné všem lékárnám a všem pacientům

Možná rizika vidí v dostupnosti sirupů s penicilinem pro nejmenší pacienty, kde, jak řekla, stále nemají dětští lékaři to, na co byli zvyklí. Některé lékárny podle ní drží jen jednotky kusů penicilinových suspenzí pro malé pacienty, dodala s tím, že jsme teprve na samém začátku období s vyšší nemocností.

„Ale jsme teprve na začátku vlny respiračních nemocí, příchod nemocných bude vyšší,“ upozornila Alena Šebková.

I léků na horečku a bolest je a bude dostatek

Obávat se podle Jakuba Dvořáčka ale nemají lidé ani o dostupnost léků na tlumení bolesti a snižování horečky. Ty patří do skupiny volně prodejných přípravků. I ty totiž loni a počátkem letoška v lékárnách často a delší dobu chyběly.

„Můžeme říci s naprostým klidem, že situace by měla být stabilní [u léků na horečku, bolest, pozn. red.] nejen do konce roku, ale i do konce sezony,“ řekl náměstek.

I když dodal, že sledování volně prodejných léků v distribuci je ve srovnání s léky na recept o něco složitější. Jelikož se neevidují v systému eRecept. Z hlediska dodávek vůči spotřebě v Česku by ale neměl podle Dvořáčka ani u této kategorie léků nastat v letošní sezoně zásadní problém. Na trhu je i těchto léků dostatek.

Léky musí za pacientem, ne za lékárnou, říká náměstek ministra

S držiteli registrací v ČR distribuovaných léků i samotnými distributory je v kontaktu i Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. A i podle jeho ředitelky Kateřiny Podrazilové by již nemělo docházet k plošným výpadkům zmiňovaných léků.

„V současné chvíli ta situace skutečně vypadá tak, že podle informací, které máme k dispozici, plošný výpadek neočekáváme,“ vyjádřila se k situaci kolem léků šéfka SÚKLu.

Avšak i ona dodala, že lokální nedostupnost některých léků nemůže vyloučit.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here