Senát podpořil novelu upravující práci zubařů z třetích zemí

0
791
zemi
Předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus [vlevo], člen Výboru Jan Pirk [uprostřed] a místopředseda Výboru Tomáš Fiala. / Foto: Senát ČR

Senát v prvním kole schvalování podpořil návrh senátorů na rychlejší vstup zubařů ze zemí mimo EU do praxí v Česku. Ti by mohli pod dohledem zkušeného zubaře pracovat tři roky bez aprobační zkoušky. Vedení stomatologů je proti.

Během tříleté praxe by si měli zubaři z mimounijních zemí doplnit zákonem požadované odborné zkoušky. Do té doby avšak maximálně tři roky by pracovali pod dohledem zubního lékaře s alespoň pětiletou praxí a uzavřenými smlouvami minimálně se třemi zdravotními pojišťovnami. Anebo u poskytovatelů s akreditací pro vzdělávání ve stomatologii.

„Novela by měla napomoci dostupnosti zubní lékařské péče. Zatím se v ČR nedaří, aby se zubaři, kteří přicházejí ze třetích zemí, mohli plynule zapojovat do poskytování zdravotní péče,“ zdůvodnila návrh již dříve místopředsedkyně Senátu ČR Jitka Seitlová [KDU-ČSL].

Novelu o podmínkách způsobilosti k výkonu práce zubního lékaře nyní projednají senátní výbory. Senátor ANO Ladislav Václavec za předkladatele návrhu napříč politickým spektrem upozornil, že novela nesnižuje nároky zákona na odbornou způsobilost zubařů.

Senátoři chtějí více zubařů v Česku

Podle zákona musejí lékaři ze zemí mimo EU za stávajících podmínek získat uznání svého vysokoškolského diplomu. Dále zákon výkon praxe podmiňuje složením odborné aprobační zkoušky a zatím stále ještě zkouškou z českého jazyka. Tu příští rok nahradí složená aprobační zkouška. To v případě lékárníků, lékařů a stomatologů přicházejících do Česka ze zemí mimo Evropskou unii.

Již nyní mohou akreditovaná pracoviště na šest měsíců zaměstnat zahraniční lékaře na nanejvýš šest měsíců. To kvůli tomu, aby získali odbornou praxi a připravili se na zkoušku.

Češtinu cizí lékaři, lékárníci a zubaři doloží aprobační zkouškou

Novelu nyní čeká projednání v senátním výboru pro zdravotnictví a ústavně-právním výboru. Jejich členové na vyjádření stanoviska dostaly 30 namísto 60 dnů.

Šéf zubařů Roman Šmucler hrozí soudním sporem

Proti senátorskému návrhu se staví prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler. Mimo jiné uvedl, že kontrola lékařského diplomu je nedostatečná, jde podle něj jen o formalitu. Návrhu vytýká i to, že lékaři nebudou mít ve svých ordinacích čas dohlížet na práci kolegů z ciziny. Návrh považuje za snahu obejít zákony ČR a EU, kterou chce napadnout i soudně.

„Pod líbivým ‚zlevněním a zdostupněním stomatologů‘ se skrývá, že v ordinacích bude pracovat prakticky kdokoli, bez ověření jeho znalostí v ČR,“ uvedl šéf zubařů.

Žádní zubaři nechybí, tvrdí prezident ČSK Šmucler

Senátor Václavec označil Šmuclerův přístup k novele za arogantní a negující. Tvrdí, že podobné řešení už před několika lety přijali v Polsku a na Slovensku. V Česku je podle Václavce nyní asi tři sta zubařů z Ukrajiny.

Podle Václavce je bez registrovaného zubaře v Česku 1,5 až 1,8 milionu obyvatel. S tím ale nesouhlasí ČSK. Podle dat Komory k letošnímu lednu je bez zubního lékaře asi 600 tisíc lidí. Více než 80 procent obyvatel má podle dat Komory zubního lékaře pracujícího na pojišťovnu a chodí na preventivní prohlídky. Další dvě procenta k zubaři chodí jen s akutními potížemi. Zhruba desetina lidí v Česku si zubní péči hradí sama.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here