Po Wegovy se rychle zhubne, po jeho vysazení ale i rychle přibere

0
4359
wegovy
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Na Západě oblíbený lék na hubnutí Wegovy mnozí pacienti vysazují nebo oddalují jeho užívání poté, kdy zhubnou. Někteří ho nechtějí brát celý život, jiní na něj nemají peníze. Potíž ale je, že s jeho vysazením zase rychle přiberou na váze.

Lék na hubnutí Wegovy si oblíbili především Američané pro jeho rychlé účinky, tedy snížení tělesné hmotnosti. Později se poptávka po léku rozmohla i v západních evropských zemích, rovněž pro jeho až zázračné hubnoucí účinky.

Avšak americký server ABC News aktuálně píše o tom, jak pacienti v USA řeší, jak vysadí injekčně užívaný lék poté, kdy zhubnou. Důvodů je hned několik. Jedním z nich je i cena léků, která v přepočtu vychází v USA na cca 30 tisíc korun. Problém nastává, ale že po vysazení léků se lidé necítí dobře. A také znovu rychle přiberou na hmotnosti.

Server nejdříve zmiňuje data analytické společnosti Iqvia. Podle nich zdravotníci v USA v roce 2023 vydali měsíčně více než tři miliony receptů na léky na hubnutí. Převážně s účinnou látkou semaglutin, kterou obsahuje známý lék Wegovy. Což je novější verze léku vyvinutého původně na léčbu cukrovky Ozempic.

A podle této studie, jejíž výsledky otiskl magazín Obesity, je zřejmé, že jen 40 procent pacientů, kteří v letech 2021 nebo 2022 dostali recept na léky na hubnutí Wegovy, je užívalo i o rok později, tedy v roce 2023. To znamená, že lidé, co chtějí zhubnout a užívají lék na hubnutí, ho i vysazují.

Obezita je nemoc na celý život

Podle specialistů na léčbu obezity je to ale chyba. Obezita je totiž chronický stav, který si žádá neustálou kontrolu, dodržování nastaveného režimu a lékové terapie. Stejně jako je tomu například u nemocí srdce a cév či vysokého krevního tlaku. A i Wegovy jejich výrobce, dánská společnost Novo Nordisk, navrhl, otestoval a lékový regulátor i schválil pro nepřetržité používání, upozorňují odborníci.

„Nemyslím si, že by se měly [léky na obezitu] používat přerušovaně. Na to není lék schválený, takhle nefunguje,“ uvedl k užívání Wegovy doktor Andres Acosta, výzkumník obezity na Mayo Clinic.

Anglie schválila injekce na hubnutí Wegovy. V USA už je znají

Preparát Wegovy je semaglutid používaný původně k léčbě cukrovky, konkrétně k udržování hladiny cukru v krvi. Vyvolává pocit plnosti a následné zhubnutí. Z dat klinických studií vyplývá, že pacienti pod vlivem Wegovy ztratili v průměru 12,4 procenta tělesné váhy v porovnání s těmi, kdo dostali placebo. Lék nicméně nemá fungovat sám o sobě, ale jako doplněk ke cvičení a dietě.

Z další klinické studie vyplynulo, že lidé, kteří Wegovy přestali užívat, do jednoho roku nabrali téměř všechnu váhu zpět.

„To prokazuje, že obezita je celoživotní problém. A semaglutid ji spíše potlačuje, než léčí,” řekl k přípravku již dříve lékař Simon Cork z britské univerzity Anglia Ruskin.

Wegovy jsou drahé a mají i vedlejší účinky

Častý přístup pacientů, kteří po zhubnutí léky vysazují, uvádí doktorka Amy Rothbergová, jež řídí program pro regulaci hmotnosti a léčbu cukrovky na University of Michigan.

„Mnoho z nich chce léčbu ukončit nebo alespoň snížit dávku,” říká s tím, že někteří chtějí léčbu po snížení tělesné hmotnosti zcela přerušit.

Tvrdí, že někteří z pacientů se potýkají s vedlejšími účinky, jako jsou nevolnosti a zácpa. Jiní zase přerušují jeho užívání kvůli dovolené. Anebo jen proto, že ho nechtějí brát donekonečna, říká doktorka Katherine Saundersová, specialistka na léčbu obezity z Weill Cornell Medicine a spoluzakladatelka společnosti Intellihealth pro léčbu obezity.

Na světě žije osm miliard lidí. Více než miliarda jich je obézní

Vysazování léku na obezitu z pohledu pacientů vysvětluje Donna Cooper z Front Royal ve Virginii. Ta za devět měsíců užíváním Wegovy spolu s dietou a cvičením zhubla téměř 18 kilogramů.

„Pro mě je to pomoc, je to pomůcka,” říká Donna a dodává: „V určitém okamžiku s léky musíte přestat, nechcete s nimi žít přeci navždy.“

Léky na hubnutí i něco stojí

Je tu i další podstatný důvod, proč Američané po zhubnutí často končí s užíváním zázračného léku na redukci tělesné hmotnosti. Tím jsou peníze. Měsíčně vyjde léčba obezity tímto lékem v USA na 1 000-1 300 dolarů [cca 23 300-30 300 Kč]. A ne vždy jeho úhradu pokryje zdravotní pojištění.

V Evropě se objevily padělky léku na cukrovku a hubnutí Ozempic

Proto někteří pacienti poté, kdy zhubnou, protahují dobu mezi užitím léku. Nebo léky na nějaký čas vysadí a začnou znovu, pokud přibývají na váze. Problém podle lékařů ale je, že léky fungují tak, že mění způsob, jakým tělo zpracovává a ukládá energii. A když ho lidé přestanou užívat, rychle přiberou. Někteří dokonce víc, než vážili před jeho užíváním.

Po vysazení léku začnou lidé navíc pociťovat velkou chuť na jídlo a někdy se cítí až zuřivě hladoví a ztrácí pocit plnosti i po jídle. Čímž odborníci narážejí na navazující problém. A sice, že poté, kdy pacienti léky začnou opět užívat, jejich tělo je odmítá přijímat. Mívají žaludeční potíže, mnozí zjistí, že neúčinkují tak, jako při jejich prvním užívání.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here