ArdeaPharma je nový člen České asociace farmaceutických firem

0
1203
ArdeaPharma
ArdeaPharma vyrábí léky v Ševětíně. To je městys v českobudějovickém kraji. V Ševětíně žije přibližně 1 400 obyvatel. / Foto: ArdeaPharma

Členskou základnu České asociace farmaceutických firem [ČAFF] rozšířila výrobní farmaceutická společnost ArdeaPharma. Ta má vlastní výrobní závod v Ševětíně v jižních Čechách. Letos ČAFF přijala již šest nových členů. 

Celkem tak má ČAFF jednatřicet členů. Z nich dvanáct provozuje výrobu na území Česka. Členové Asociace hlasovali o vstupu dalšího českého výrobce léčiv do ČAFF na květnové členské schůzi a plné členství společnosti ArdeaPharma jednohlasně schválili.

„Vstup každého nového člena je oceněním naší práce a potvrzením, že se ubíráme správným směrem. Vstup další společnosti s výrobním závodem na našem území do ČAFF je však důležitý, protože pokud zastupujeme většinu výrobního farmaceutického průmyslu v Česku, jen tak můžeme hájit zájmy celku a hledat systémová řešení,“ uvedl výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel.

Politici se mýlí, když tvrdí, že ceny léků jsou vysoké, říkají výrobci

ArdeaPharma působí na českém trhu již od roku 1996. Z původní stejnojmenné velkodistribuční akciové společnosti vznikly dva samostatné subjekty. Z části, která se zabývala výrobou léčiv, vznikla současná společnost. Ta vyrábí sterilní léčivé přípravky, jako jsou injekční a infuzní roztoky, lokální anestetika nebo pomocné látky. Součástí jejího závodu v Ševětíně je laboratoř pro ověřování jakosti léčivých a pomocných látek.

„Jsme rádi, že můžeme být součástí profesionální asociace ve farmaceutickém průmyslu. Vnímáme to jako novou možnost komunikace s odbornou i laickou veřejností v dnešní složité době,“ uvedl ředitel společnosti ArdeaPharma Ondřej Gojiš.

Do ČAFF letos vstoupilo pět společností, členů už má třicet

Firma právě spouští novou výrobní linku pro plnění nesterilních tekutých léčivých přípravků. Ty hodlá prodávat na tuzemském i zahraničním trhu. Na rozšíření aktivit spolupracuje s českou společností Nutrego. ArdeaPharma je držitelem certifikátů SVP GMP, ISO.

Nová platforma pro výrobce léků

ČAFF nově založila speciální platformu pro výrobce léčiv na území České republiky. Jejím cílem je mimo jiné propojit průmysl, vládní instituce, výzkumné a vědecké organizace, univerzity a biotechnologické startupy.

„Aktuálně pracujeme na propojení se Svazem průmyslu a dopravy ČR, kde vzniká Pracovní skupina pro farmaceutický průmysl. A dále se strategickým projektem Regionální hospodářské komory Brno – asociací LifeSciences 4.0. S tou chceme společně vybudovat technologickou platformu podporující farmaceutickou vědu a průmysl,“ přiblížil Vrubel.

Penicilin se nemá v Česku vyrábět, ale balit, upřesnil ministr Válek

Česká asociace farmaceutických firem sdružuje hlavně výrobce a dodavatele generických a biosimilárních léků v Česku, včetně domácích výrobců. Členské firmy ČAFF dodávají asi 3 900 druhů léčivých přípravků, na český trh uvádějí 117 milionů balení ročně.

Portfolio členů ČAFF zahrnuje onkologii, neurologii, diabetologii, dermatologii, kardiologii, gastroenterologii a radiofarmaka. Firmy v Asociaci významně zásobují český trh antibiotiky, léky proti bolesti i léčivy k terapii zánětů. Každoročně zajišťují pro české pacienty chřipkové vakcíny.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here