Otevírání škol bude nově provázet možnost PCR testování. Náklady na ně školám refunduje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT]. To na ně dostalo 100 milionů korun. 17. 5. by mohla skončit i rotace žáků. Příští týden se otevírají lázně pro samoplátce s indikovaným zdravotním problémem a končí i povinnost nosit roušky či respirátory ve venkovních prostorech.

Otevírání škol prvních a druhých stupňů ZŠ v celé zemi, byť zatím ve střídavém režimu ob týden, včera 6. května schválila na svém jednání vláda. V pondělí 10. května se tak do lavic vrátí žáci základních škol v celé České republice, na které připadla prezenční výuka. Zároveň se vrátí ve všech krajích děti do mateřských škol bez omezení jejich věku. Testovat se na koronavirus nebudou a nevztahuje se na ně ani nošení roušek či respirátorů.

Povinnost samotestů ve frekvenci jednou týdně zůstává pro 1. stupně ZŠ. Žáci 2. stupně pokračují ve dvou testech do týdne. 10. května se vrací k praktické laboratorní výuce studenti všech vysokých škol za podmínky negativního výsledku testu na koronavirus.

Otevíraní škol a PCR testování

Vedení škol se může od dnešního dne rozhodnout, jestli se zapojí do přesnější metody testování svých žáků laboratorní metodou PCR. MŠMT pro tyto účely dostalo ze státního rozpočtu 100 milionů korun, ze kterých zapojeným školám přispěje na každý PCR test 200 korun. Tuzemské laboratoře jsou podle ministra za stávající situace schopny PCR testy realizovat v cenovém rozpětí od 150 do 200 korun. Cena by měla navíc s přibývajícím testováním klesat.

7. 5. budou školy osloveny z MŠMT s tím, kdo je bude mít zájem využívat a následně budou PCR testování vykazovat ve stávajících formulářích,“ uvedl po jednání vlády ministr školství Robert Plaga [za ANO].

Dodal, že po 30. červnu začnou příspěvky přihlášeným školám proplácet.

„V průběhu léta bude částka kompenzována,“ uvedl s tím, že PCR metodou by se měli školáci prověřovat jednou za čtrnáct dnů.

Konec rotace v českých školách

Postupné otevírání škol provází i otázka, kdy skončí jejich střídání na prezenční výuce po týdnu. Na dotaz odpovídal předseda vlády Andrej Babiš [ANO] ve čtvrtek [6.5.] při odpoledních interpelacích v dolní komoře Parlamentu ČR. Dle něj se počítá s ukončenou střídavou online výukou od 17. 5. Premiér věděl, že žáci jsou z distanční výuky traumatizovaní. Aktuálně se dle něj řeší i bezplatné testování PCR metodou. V případě, že ji pojištěnci neindikuje ošetřující lékař, zaplatí za PCR vyšetření cenu kolem 1 400 korun.

Lázně se nakonec přeci jen otevřou i samoplátcům

Pozitivní zprávu přinesli zástupci vlády nakonec provozovatelům lázní. Od pondělí 10. května smějí k pobytu nově přijmout i plné samoplátce, kteří mají indikovaný zdravotní problém [potvrzení od lékaře, pozn. red.]. To, když se prokáží negativním výsledkem PCR testu či profesionálně zpracovaným antigenním testem. Testy nesmí být starší sedmi dnů. Ubytovávat budou hosty v samostatných pokojích, výjimka jsou klienti z jedné domácnosti.

Pobyt v lázních podmiňuje plné očkování proti covidu-19

Prakticky to znamená, že od příštího týdne se lázně otevírají lidem s certifikátem o plném očkování, tedy po dvou týdnech od dokončení vakcinace. Dále lidem v 90 dnech od prodělání covidu-19, což musí ale zařízení doložit. A samozřejmě stále i pojištěncům, jež mají rehabilitačně lázeňskou péči plně nebo zčásti hrazenou ze zdravotního pojištění.

10. května otevřou obchody a lidé se venku i nadechnou

S 10. květnem se zvýší počty povolených účastníků na svatbách a pohřbech na 30 osob při pobytu venku. Otevřou se obchody a venkovní trhy budou smět nabízet neomezený sortiment zboží. Lidé budou moci vyrazit do muzeí, galerií a do jiných kulturních památek. Hromadné prohlídky jsou však vyloučeny. Sportovci do 18 let smí trénovat v počtu až 30 osob na jedné ploše, uvnitř pak pouze dvě osoby ne starší 18 let. Naopak uzavřeny zůstávají nadále gastronomická a ubytovací zařízení, wellness provozovny. Jejich otevření se plánuje v pondělí 17. května v závislosti na počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel.

S příštím týdnem skončí povinnost nošení roušky či respirátorů ve venkovních prostorech v zastavěných oblastech i mimo ně.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here