Pobyt v lázních je další odměna pro očkované. Od příštího týdne smí lázeňskou péči čerpat jen samoplátci plně očkovaní proti covidu-19. Ostatním samoplátcům, i těm ze zahraničí, je lázeňská péče nadále zakázána. Příští týden se dále rozvolní některá protiepidemická omezení.

Rehabilitační pobyt v lázních je v současné době povolen pouze lidem, jimž se hradí plně nebo alespoň zčásti z veřejného zdravotního pojištění. Od pondělí 3. května si smí pobyt v lázních zamluvit samoplátci v uznané postinfekční imunitě. Jinak řečeno pacienti po prodělaném onemocnění covid-19, kdy od potvrzení nákazy u nich neuplynulo více než 90 dnů. Zástupci vlády po svém jednání v pondělí 3. května rozhodli, že od 10. května smějí rehabilitačně lázeňskou péči využívat i plně očkovaní samoplátci.

„Stále ale platí, že nejde o žádný wellnessový pobyt, ale o pobyt zdravotní jako samoplátce,” uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO].

Už minulý týden prohlásil, že má jít o pobyty nejméně na devět dní včetně dvou víkendů.

Za plně očkovanou osobu je přitom považován očkovaný dva týdny po aplikaci druhé dávky vakcíny při dvoudávkovém očkovacím schématu. A dále dva týdny po aplikaci očkovací látky při jednodávkovém očkovacím schématu [vakcína Janssen, pozn. red.].

Ostatním je vstup do lázní zakázan

Ostatním lidem, kteří si platí lázeňskou péči z vlastních prostředků, je i nadále zakázána. Někteří z chronických pacientů přitom zvažují žalobu na vládu, protože se nemohou tak dostat ke své pravidelné lázeňské léčbě. Tu mají hrazenou ze zdravotního pojištění jednou za dva roky. Mnozí ji ale podstupují každý rok.

Lázně znovu poukazují na chaos ve vládních opatřeních

Lázně dále nesmí přijmout k pobytu ani zájemce ze zahraničí, byť by splňoval povinnost plné vakcinace. Zahraniční hosté se přitom na hrazené lázeňské péči ze soukromých prostředků v Česku podílejí bezmála 45 procenty.

Sdružení lázeňských míst a Svaz léčebných lázní ČR upozornil i na to, že se stále nepodařilo dosáhnout u lázeňské léčby diagnózy na postcovidový stav. Za současně platných pravidel se v lázních léčí pacienti po těžkém zápalu plic. Ostatní zdravotní důsledky prodělané nemoci covid-19 se zatím v lázních léčit nemohou. Jakkoli i ty jsou časté.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

Jen velmi pozvolná obnova lázeňství

Pro samoplátce je rehabilitačně lázeňská péče v Česku zakázána od počátku března. Prodloužení omezení na dobu mimo vyhlášení nouzového stavu podle Svazu léčebných lázní [SLL] nemá dostatečnou oporu v pandemickém zákoně. Podle něj se nyní vydávají aktuální protiepidemická opatření.

„Stále ale vnímáme jako diskriminační, že samoplátci do lázní nesmějí nebo nyní budou smět, ale jen ti očkovaní,“ reagoval na rozhodnutí vlády předseda Sdružení lázeňských míst ČR a starosta Františkových Lázní Jan Kuchař [Místní].

Dodal, že otevření registrace k očkování pro zájemce od 55 let a mladším v následujících týdnech by měla snad zvýšit návštěvnost českých lázní.

Výpadek předepisování lázeňských pobytů a operačních zákroků se bude podle něj ale napravovat dlouho. Lázeňství je pandemií covidu nejvíce zasažený segment zdravotní péče u nás. Zástupci SLL po celou dobu upozorňují i na nízkou finanční podporu, která pokrývá jejich fixní náklady zhruba z 15 procent. Současné postupné rozvolnění sice vrátí do lázní některé tuzemské klienty, na jejich hospodaření se však výrazně promítne absence zahraniční klientely. Cizinci se na tržbách lázeňských zařízeních podíleli až ze 45 procent.

Zmírnění některých zákazů od 10. května

Na pondělním jednání vláda dále rozhodla: Končí povinnost nošení roušky či respirátoru venku, to za podmínky dodržení dvoumetrových rozestupů. S výjimkou členů domácnosti. Dále pak o otevření maloobchodu a konci omezení v nabízeném sortimentu na českých trzích a tržnicích s platností od pondělí 10. května Za omezení počtu účastníků a podmínky testování se zprovozní i střediska volného času pro děti a mládež. Naopak uzavřeny zůstanou gastronomické provozovny, kongresy, herny, kasina a vnitřní sportoviště.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here