Lázně znovu poukazují na chaos ve vládních opatřeních

0
440
lazne
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Vláda prodloužila zákaz poskytovat lázním služby samoplátcům. Ten měl přitom vypršet 11. dubna. Lázně jsou tak stále otevřeny pouze klientům, jejichž péče je alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Zástupci lázní žádají zrušení zákazu. Podle nich nedává smysl a je protiprávní.

„Vláda najednou nemůže umožnit všem samoplátcům odjet do lázní. V první fázi se proto chce zaměřit na pacienty, kteří prodělali covid-19,“ uvedla tento týden k zahájení turistické sezóny ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO].

Dodala, že s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] a Mezioborovou skupinou pro epidemické situace [MeSES] se nyní hledá způsob, jak těmto lidem lázeňskou péči zajistit. Tématem by se podle ní v nejbližších týdnech mohla vláda zabývat.

„Uvidíme, jestli už bude prostor to řešit na vládě třeba příští nebo přespřístí pondělí, protože se hledá mechanismus, jak to bude na základě doporučení lékaře, abychom zase pohyb nerozvolnili moc a nedostali jsme se do nějakých problémů,” vysvětlila.

Dodala, že péči v lázních pro takzvané postcovidové pacienty řešila už s bývalým ministrem zdravotnictví Janem Blatným a nyní v jednáních pokračuje se současným šéfem resortu Petrem Arenbergerem [oba za ANO]. Jaký je výsledek jednání však neupřesnila.

Lázně apelují na vládu

Sdružení lázeňských míst ČR [SLM ČR] a Svaz léčebných lázní ČR [SLL ČR] již na konci března žádaly kabinet, aby léčba takzvaného postcovidového syndromu byla zařazena na indikační seznam diagnóz hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Což se také stalo.

VZP ČR umožnila lázním péči o covidové pacienty

Zástupci lázní zároveň žádali, aby byla péče co nejrychleji uvolněna i pro samoplátce. 11. dubna se přitom se stejným požadavkem prostřednictvím otevřeného dopisu obrátili přímo na premiéra Andreje Babiše [ANO]. O věci jednají i se zástupci ministerstva zdravotnictví.

„Oficiální vyjádření ještě nemáme a dosavadní průběh komunikace včetně neformálních a předběžných vyjádření zatím nechceme komentovat,” řekl v této věci pro ZdraveZpravy.cz prezident SLL ČR Eduard Bláha.

V otevřeném dopise lázně přesto uvedly: „Zákaz poskytovat lázeňskou léčebně rehabilitační péči hrazenou z vlastních prostředků aktuálně platí od 1. března 2021. Tento zákaz byl posledním opatřením MZ ČR prodloužen i na období po skončení nouzového stavu, přičemž pro toto období nemá zákaz ani oporu v zákoně. Takzvaný pandemický zákon totiž neumožňuje zakazovat zdravotní péči podle způsobu úhrady. Navíc jde o jedinou zdravotní péči, která byla omezena právě pro způsob své úhrady.“

Předseda SLM ČR Jan Kuchař upřesnil, že je přesvědčen o tom, že se jedná o diskriminaci určité skupiny pacientů, která popírá ústavou zaručené právo na přístup ke zdravotní péči.

Lázně jsou bezpečnější než výrobní fabriky

Lázeňské svazy jsou přesvědčeny, že léčebné pobyty pro samoplátce jsou vzhledem k pravidelnému testování, proočkovanosti zdravotníků a izolační bublině pacientů bezpečné. Podle nich jsou nepochybně bezpečnější než mnoho jiných dnes již uvolněných činností.

„Fakt, že jsou ponechány v chodu výrobní firmy a zdravotnická zařízení naplňující mnohem přísnější hygienická opatření mají svoji činnost zakázanou, považují lázně za nelogické, diskriminační a platným zákonům odporující,“ uvádějí v dopise.

Zdůrazňují, že otevření lázní samoplátcům není jen o hotelových či wellness pobytech. Což uvádí ve zdůvodnění zákazu poskytovat samoplátcům lázeňské služby MZ ČR. Naopak jde často o ozdravné pobyty pro chronické pacienty.

Těm pojišťovna léčení hradí jednou za dva roky, ale jejich obtíže jsou přítomny každý rok,“ uvádí prezident SLL ČR.

Nedotažený indikační seznam MZ ČR

Zástupci lázní upozorňují dále na to, že pouze uvolněním možnosti využívat lázně samoplátci se otevře vládou cílená možnost léčení pacientů s postcovidovým syndromem. Jakkoli ty mohou nyní lázně přijímat, služby jsou omezeny pouze na pacienty s plicními problémy. Postcovidový syndrom má však mnoho dalších projevů.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

„Indikační seznam nebyl přes výzvy na tuto novou nemoc dosud aktualizován. Jeho parametry pro přiznání úhrady z pojištění tak splní zatím jen úzká skupina pacientů. To jsou ti, kteří prodělali komplikovaný zánět plic s hospitalizací,“ upozorňují zástupci lázní.

Stagnuje i Program Covid – lázně

Lázně upozorňují na další souvislost, která plyne ze zákazu poskytovat zdravotní péči samoplátcům. Tím jsou loni mezi veřejností tolik oblíbené poukazy na slevu 4 000 korun. A to na pobyt v tuzemských lázních alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur. Právě jejich rozjezd loni provázelo mnoho chyb.

Lázně odmítají zájemce o pobyty se slevovými vouchery

Ty však byly postupem doby odstraněny a Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] tento měsíc [7.4.] v programu Covid – Lázně vyhlásilo další výzvu s alokací 743,8 milionů korun. Podpora se má vztahovat na pobyty od 1. ledna do 31. prosince 2021. Problém ovšem je, že tyto poukazy jsou určeny právě samoplátcům, kteří ale nesmějí nyní služeb lázní využívat. Což potvrdila i ministryně Dostálová.

„V momentě, kdy to epidemiologická situace umožní a bude možno realizovat pobyty, dotační titul se znovu naplno rozběhne,” řekla.

Přičemž nedodala, kdy to může být. Řekla jen, že loni díky této podpoře přicestovalo do lázní ve třetím čtvrtletí ještě více návštěvníků než v roce 2019. Což byl důležitý impuls pro lázně, které patří k nejpostiženějším sektorům české ekonomiky.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here