Adam Vojtěch je zpět jako ministr. Úkolů má nespočet

0
652
Vojtech
Foto: MZ ČR

V necelých pěti měsících ve funkci ministra zdravotnictví se chce Adam Vojtěch [za ANO] podle svých slov zaměřit na legislativu, financování zdravotnictví a epidemii covidu-19. Podle odborníků by měl teď zapracovat hlavně na zlepšení distribuce vakcín a připravit se na očkování mládeže.

Do podzimních sněmovních voleb se chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zaměřit na některé již v dolní komoře parlamentu projednávané novely. Konkrétně na diskutovanou úpravu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která teď půjde ve Sněmovně do třetího čtení. V nejbližších týdnech chce dořešit i znění kompenzační vyhlášky. Ta dorovnává výpadky poskytovatelů zdravotní péče kvůli epidemii covidu-19. Důležitá je podle něj ale i úhradová vyhláška pro příští rok.

„To, co potřebuje zdravotnictví v tuto chvíli, je stabilita a návrat do předcovidové doby,“ shrnul ministr Vojtěch s tím, že dohnat se musí i narušená plánovaná péče.

Zaměřit se ale chce i na dotační programy z REACT-EU. To je, jak řekl, zafinancovat z nich kvalitní projekty v urgentní medicíně, onkologii a dalších oborech zdravotnictví.

REACT-EU nabízí českému zdravotnictví 18,4 miliardy

Personální změny jen u těch nejbližších

Významné personální změny staronový ministr v tuto chvíli nechystá. I když uvedl, že si na úřad přivede své nejbližší kolegy z dob svého prvního mandátu. Konkrétní jména nezmínil. Ke svému předchůdci Petru Arenbergerovi [za ANO], který po 48 dnech na funkci kvůli nedostatkům v majetkových přiznáních rezignoval [25.5.], uvedl, že zůstanou v kontaktu.

Podle něj zatím ani není důvod k tomu, aby Arenberger opustil pozici ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Upřesnil, že rozhodující bude až závěrečná zpráva z nařízené kontroly hospodaření nemocnice. Také ale zopakoval, že každý, kdo vede ministerstvem přímo řízenou organizaci a tou Vinohradská nemocnice je, musí mít bezpečností prověrku a právě Arenberger ji zatím nemá.

„Pan Arenberger musí mít bezpečnostní prověrku k tomu, aby mohl vést ministerstvem přímo řízené zařízení,“ řekl.

Vojtěch se má zaměřit hlavně na distribuci vakcín

To, že před ministrem Vojtěchem aktuálně stojí nejeden nelehký úkol, potvrzují už i hlasy odborníků. Například vedoucí katedry epidemiologie na Univerzitě obrany v Hradci Králově a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek dnes uvedl, že ministr by se měl teď zaměřit na přípravu očkování dětí a mládeže. A vylepšit systém distribuce vakcíny. Také zajistit jejich závozy v dostatečném objemu do ordinací praktických lékařů.

„Je třeba stále vylepšovat systém distribuce vakcíny a zajistit její dodávky do ordinací praktických lékařů a nově i do ordinací lékařů pro děti a dorost,“ řekl v České televizi [ČT].

Zároveň upozornil, že očkování dětí je otázka jen několika dnů. Podle něj Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] může schválit vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech pro mládež od 12 let už tento pátek.

EMA hodnotí čínskou CoronaVac i Comirnaty pro mládež

Důležité je dle Chlíbka pokračovat v tlaku na výrobce, aby se začala připravovat plata s menším počtem dávek vakcín. A také vysoutěžit správného distributora vakcíny Comirnaty.

Vojtěch skončil v Krajské zdravotní, přijde o 95 tisíc

Pro úplnost uveďme, že Adam Vojtěch dnes [26.5.] rezignoval na svou funkci předsedy a člena představenstva Krajské zdravotní [KZ]. Ta spravuje šest nemocnic v Ústeckém kraji. To udělal prostřednictvím rezignačního dopisu hejtmanovi kraje na předsedu i člena představenstva. Což potvrdila i mluvčí KZ Jana Mrákotová.

„Jeho pravomoci nyní přechází dle stanov na místopředsedu Leoše Vysoudila. Nyní se musí představenstvo dovolit,” uvedla mluvčí.

Nového člena představenstva bude vybírat rada kraje. Chod KZ není podle vyjádření mluvčí nikterak ochromen. Představenstvo je i ve stávajícím složení usnášeníschopné, uvedla.

Adam Vojtěch se stal členem představenstva poté, kdy rezignoval na funkci ministra. Letos v březnu ale byl již zvolen předsedou představenstva s měsíční odměnou ve výši 95 tisíc korun. Funkci přitom vykonával spolu se svým poslaneckým mandátem.

V minulosti se spekulovalo i o tom, že se stane velvyslancem ve Finsku. Jeho nominaci potvrdil prezident i premiér Andrej Babiš [ANO]. Ten přitom v úterý 25.5. uvedl, že počítá s tím, že se Vojtěch velvyslancem příští rok skutečně stane. Čemuž by odpovídalo i to, že Vojtěch se letošních voleb do Poslanecké sněmovny nezúčastní.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here