Výsledky průzkumu České asociace farmaceutických firem [ČAFF] ukazují, že jen část populace během druhé covidové vlny snížila počet návštěv u lékaře. A jen 4,1 procenta respondentů by za současné situace vysadila pravidelně užívané léky na předpis nebo změnila jejich dávkování.

Podíl pacientů, kteří pravidelně chodí k lékaři, a úmyslně snížili návštěvy zdravotnických zařízení činí 16,6 procenta. Což je každý šestý. Podle zástupců ČAFF jde o stejný jev, který se odehrál při jarní covidové vlně. Lidé kvůli stavu nouze zanedbávají zdravotní péči. Spadá do toho i vysazení nebo změny dávkování léků na předpis z důvodu omezených kontaktů s lékařem. Ze zjištění aktuálního průzkumu ale i vyplývá, že tyto varovné trendy v pacientském chování se vyskytují v menším rozsahu než na jaře.

„V souvislosti se samovolným zasahováním do medikace samotnými pacienty, je z průzkumu patrné, že na rozdíl od jarní vlny pandemie, lidé tolik neriskují zdraví. A to tím, že by pravidelně užívané léky na předpis vysadili nebo změnili jejich dávkování,“ říká výkonný ředitel ČAFF Martin Mátl.

Dodává, že teď by k takovému kroku sáhla půlka pacientů oproti jaru [4,1 %]. Podle průzkumu 66,7 procenta Čechů v posledních dvou měsících svou frekvenci vyhledání lékařské péče nijak nezměnilo. Třetina dotázaných sáhla k lékařským konzultacím na dálku, formou elektronické komunikace se svým lékařem.

Jak lidé řeší situaci při druhé vlně

Trend telemedicíny tak znovu roste a praxe ukazuje, že umožňuje roztřídit pacienty s různě závažnými zdravotními problémy na ty, u kterých je nutný rychlý osobní zásah lékaře, a ty, u nichž lze osobní návštěvu naplánovat. Případně je odbavit vzdálenou audiovizuální komunikací. Výsledek? Jen necelých 15 procent těch, kteří se vydali na osobní návštěvu k lékaři, muselo čekat déle než 30 minut v čekárně.

Pokud jste během posledních 2 měsíců vyhledali lékařskou pomoc, proběhla…?

  [Zdroj: ČAFF]

„Pandemická situace je vážná, proto vyzýváme pacienty, kteří mají akutní a chronické zdravotní problémy, aby nezanedbávali svůj zdravotní stav. Pokud se obávají společenského kontaktu, vždy je možnost nejprve svému lékaři zavolat. A teprve v rámci konzultace se s ním dohodnout, zda je vhodná osobní návštěva. Přecházení zdravotních problémů je však mnohem větším rizikem než zodpovědná návštěva vašeho lékaře,“ doporučuje jednoduchý postup místopředsedkyně představenstva ČAFF Soňa Porubská.

Průzkum také ukázal, že více než polovina české populace [52,4 %] užívá pravidelně léky na předpis, necelá polovina z nich má aktuálně zásobu na dva měsíce a déle. Optimistickou zprávou je, že pokud by pacientům léky na předpis došly, řešila by to významná většina z nich distančně, pomocí eReceptu [81,3 %]. I nyní v druhé vlně by se stále ještě osobně vydal pro recept k lékaři každý desátý Čech [9,9 %].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here