Vláda má dnes jednat o zrušení 21% DPH na respirátory

0
329
DPH_na_respiratory
Foto: Úřad vlády ČR

Ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] dle svých slov dnes navrhne vládě dvouměsíční zrušení daně z přidané hodnoty [DPH] na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Ke snížení nebo zrušení 21% DPH na respirátory a další ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzvali vládu jejich výrobci.

„Jsem připravena ji rozhodnutím ministra financí prominout na dva měsíce,“ řekla Alena Schillerová včera v České televizi [ČT]. Podle ní by měl mít návrh účinnost už od 1. února.

Respirátory FFP2 nejsou povinné, alespoň zatím ne

Ministryně apelovala na výrobce a prodejce, zejména řetězce, aby dočasné zrušení DPH na respirátory promítli do cen respirátorů pro zákazníky. Již před tím řekla, že pokud by se DPH na respirátory snížilo, chce mít jistotu, že marže by neskončila u výrobců a prodejců.

„Pokud by ministerstvo financí mělo přistoupit k tak mimořádnému kroku, jakým je odpuštění DPH, musím mít jistotu, že tím pomůžeme lidem nakupovat respirátory za nižší ceny. Tedy, že marže neskončí v kapse výrobců a prodejců,“ vysvětlila.

Ceny respirátorů určuje jejich technická norma. A trh

Stanovení maximální ceny respirátorů vláda odmítla, mimo jiné už kvůli tomu, že jsou mezi nimi rozdíly. Po čtvrtečním jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO]. Ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] řekl, že v úvahu připadají různé způsoby regulace ceny. Přednost by dal zavedení voucherů pro příjmově slabší domácnosti.

Zrušit DPH na respirátory FFP2 dává smysl

Zástupci vlády minulý týden uvedli, že zvažují po vzoru Německa a Rakouska užívání respirátorů třídy FFP2 na rizikových místech, například v městské hromadné dopravě. Důvodem je obava ze šíření britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než původní forma a mohla by způsobit přetížení nemocnic.

„Zejména s ohledem na zmiňované změny v rychlosti šíření viru spojené s jeho mutacemi, je to odborně velmi vhodný způsob, jakým zpomalit nebo zabránit šíření viru, to je nezpochybnitelné,“ uvedl v této souvislosti ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Ani čtvrteční zpřísnění vládních protiepidemických opatření povinnost nošení respirátorů nezavedlo, vláda jejich použití na rizikových místech pouze doporučila. Povinnost nosit respirátory FFP2 nebo KN95 mají od soboty instruktoři a žáci autoškol.

Respirátory i antigenní testy míří do sociálních zařízení

V Rakousku a Německu. V této souvislosti tamní vlády uzavřely dohody s jejich prodejci o zastropování konečné ceny pro spotřebitele, který si respirátor koupí za nejvýše 1 euro. Přičemž mají od výrobců garanci, že jich bude na prodejních pultech dostatek. Aktuálně se v těchto zemích jedná o odpuštění daně pro jejich výrobce a prodejce.

O vakcínách informuje premiér na sociální síti

Dodejme, že premiér Andrej Babiš [ANO] včera ve svém videu na sociálních sítích informoval o celkových počtech vakcín, které prozatím obdržela přes Evropskou komisi [EK] Česká republika. K 31.1. 2020 to bylo 372 765 dávek vakcíny proti covidu-19. Naprostá většina přišla od společností Pfizer/BioNTech [352 365 dávek], od Moderny to bylo 20 400, z nich 12 tisíc do ČR dorazilo v neděli. Očkování proti covidu-19 v Česku začalo koncem prosince, vakcínu dostávají přednostně zdravotníci a lidé starší 80 let.

Covid má v ČR 4 tis. zdravotníků. Proočkováno je 39 %

Za první čtvrtletí by podle Babiše měla ČR obdržet zhruba 1,7 milionu dávek, ve druhém pak až 8,4 milionu. Zdravotníci dosud podle vyjádření premiéra ke konci letošního ledna aplikovali 266 631 dávek vakcíny. Obě dávky vakcíny dostalo zatím 36 251 lidí. První dávku podle premiéra dostalo 77 214 lidí starších 80 let. Registraci k očkování provedlo přes 200 000 lidí této věkové kategorie, tedy téměř polovina.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here