Očkovací kódy pro chronické pacienty začnou ambulantní specialisté rozesílat ve středu 24. března. Po jejich obdržení se pacienti k očkování registrují sami v centrálním rezervačním systému pro očkování proti covidu. Novinka je i termín závozu vakcíny Janssen, která se začne do unijních států zavážet od 16. dubna.

Příští týden ve středu [24. března] se nově otevře centrální rezervační systém [CRS] očkování proti covidu i pro některé chronicky nemocné pacienty. K očkování se budou registrovat sami s pomocí unikátních kódů, které jim sdělí jejich ošetřující lékař. Podobný postup v registraci na covid očkování funguje u pedagogů s tím rozdílem, že ti se očkují již od neděle 27. února.

„Ambulantní lékař pacientovi vydá kód, který bude moci uplatnit v centrálním rezervačním systému, a i když mu bude méně než těch v současné době preferovaných 70 let, mu bude očkování umožněno,“ potvrdil ministr Jan Blatný [za ANO].

Upozornil, že ambulantní specialisté nebudou očkování těmto pacientům provádět. To pacienti podstoupí v očkovacím centru. Specialisté pouze zhodnotí, kdo je nemocný takovým způsobem a tím typem onemocnění, které zvyšuje riziko těžkého průběhu covidu.

„Ambulantní specialisté neprovádí očkování, ale zhodnotí, kdo je nemocný s tím onemocněním, které zvyšuje riziko průběhu nemoci covid-19,“ potvrdil Blatný.

Ministr naznačil jen několik takových nemocí. Těmi jsou například ischemická choroba srdeční, obezita nebo cukrovka. Avšak finální seznam nemocí opravňující k přednostnímu očkování osob pod 70 let není ještě hotový.

Očkovací kódy i lékařská zpráva jako podmínky přednosti

Podstatná informace k přednostnímu očkování pro chronicky nemocné pacienty pak je, že v místě očkování musí doložit svůj zdravotní stav lékařskou zprávou. Ta nemusí být podle ministra nejnovějšího data, avšak je třeba ji před očkováním vždy doložit.

Pořadí očkování seniorů nad 70 let určí jejich věk

Chroničtí pacienti mohou využít i další způsob, jak se nechat naočkovat. Již nyní se mohou registrovat k očkování u svého praktického lékaře. Ten může indikovat k vakcinaci své pojištěnce mladší 70 let, pokud jsou ve vysokém riziku závažného průběhu covidu-19.

Dále se mohou dlouhodobě nemocní pacienti očkovat v zařízení lůžkové péče, tedy nejčastěji v nemocnici, kde jsou pro své onemocnění sledováni. A od příští středy, jak již bylo řečeno, si mohou vyžádat dokonce od svého ošetřujícího specialisty speciální kód za podmínky, že jejich diagnóza spadá do seznamu nemocí, což je oprávní k očkování.

K očkování u praktika se neregistrují zájemci centrálně

Čtvrtá vakcína Janssen dorazí v polovině dubna

Očkování proti covidu by mohly v dubnu urychlit nové závozy čtvrté covid vakcíny Janssen. Její výrobce, americká farmaceutická firma Johnson & Johnson, avizovala, že se závozy do unijních zemí začne 16. dubna. Ministr Blatný uvedl, že v měsíci dubnu se do EU dostane cca tři miliony této vakcíny. V květnu pak až 13 milionů jejích dávek a v červnu 39 milionů dávek. Janssen se podává jako vůbec první v Evropě pouze v jedné dávce.

JAMA: Jaká vakcína proti covidu je nejlepší, ptají se lidé

Podávat ji budou zájemcům především praktičtí lékaři. Distribuce vakcíny Janssen tak podle ministra povede přímo do ordinací praktiků. Tedy ne přes krajské úřady, jako je tomu při stávající praxi.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here