Flu-like syndrom patří k nejčastěji hlášeným nežádoucím reakcím po aplikaci vakcíny proti covidu. Jde o příznaky podobné chřipce. Odborníci v těchto případech doporučují zachovat klid. A to jak psychický, tak fyzický.

Flu-like syndrom neboli chřipkové příznaky u nás patří mezi nejčastěji popisované nežádoucí reakce po očkování proti covid-19. Konkrétně jde o zvýšenou teplotu, horečku, zimnici, bolesti hlavy, svalů, kloubů. Dále mezi často hlášené příznaky dle databáze vedené Státním ústavem pro kontrolu léčiv [SÚKL] patří zvýšená únava, malátnost a slabost.

„Zmíněné chřipkové příznaky jsou očekávanými nežádoucími účinky všech tří dosud u nás podávaných vakcíny a vyskytují se často až velmi často,“ upozorňuje SÚKL.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Už v době před očkováním je proto třeba počítat s tím, že se po dobu jednoho až tří dnů od aplikace vakcíny nemusí naočkovaný cítit v běžné kondici. Tomu má pak přizpůsobit svůj program. Nejlépe si na alespoň tři dny dopřát klidový režim. Nežádoucí příznaky většinou mizí nejdéle do tří dnů od aplikace vakcíny.

Celkový počet úmrtí, které SÚKL přijal jako důsledek podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19 a následně odeslal do databáze EudraVigilance byl k 16. březnu 21 případů.

„V počtu úmrtí jsou zahrnuty i případy úmrtí na infekci virem SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, ke kterým došlo po aplikaci první nebo druhé dávky vakcíny. Infekce SARS-CoV-2 bývá relativně často hlášena jako podezření na nežádoucí účinek očkování proti covid-19,“ dodává SÚKL.

Nežádoucí reakce po aplikaci covid vakcíny

Hlášení o nežádoucích reakcí u nás přijímá a vydává od počátku vakcinace lékový regulátor, tedy SÚKL [zde]. V součtu ústavu oočkované osoby ohlásily 1 923 nežádoucích reakcí [k 16. 3.]. Přičemž jedno hlášení může zahrnovat i vícero reakcí.

„Výpis slouží pouze pro přehled toho, jaké reakce byly nahlášeny, nejde o statistiku skutečně prokázaných nežádoucích účinků vakcín,“ upozorňuje SÚKL.

Absolutně nejvíce reakcí směřovalo ke zmiňovanému flu-like syndromu. V 1 068 případech lidé po vakcinaci pociťovali horečku, třesavku, zimnici, únavu, slabost či malátnost. Dále bolest v místě vpichu, často i zarudnutí, svědění a zduření. Často šlo i o bolest v podpaží, bolest na hrudníku a pocit horka nebo naopak chladu.

Dalšími nejčastěji hlášenými reakcemi bývají neurologické potíže jako jsou bolesti hlavy, parestézie, mravenčení, závratě, třes a pocit na omdlení. Dále lidé pociťují mdloby, ospalost, sníženou citlivost, obrnu lícního nervu a dokonce i migrénu. Někteří potvrzují narušení paměti, čichu a pozornosti. Reakce neurologického charakteru ohlásilo 435 naočkovaných osob.

376 očkovaných bolela záda, pociťovali ztuhnutí šíje, svalovou slabost, bolest krku a páteře. Nevolnost, pocit na zvracení, průjmy a obtíže s polykáním, otoky rtu, jazyka či bolest zubů ohlásilo na 280 lidí. Kožní potíže, jako jsou vyrážka, pocení či kopřivka potvrdilo 172 osob a 130 oočkovaných si stěžovalo na zvětšení a bolestivost lymfatických uzlin.

K dalším příznakům v rámci desítek hlášení pak patří potíže s dýcháním, zvýšení a snížení krevního tlaku, bolesti ucha, oka [rozostřené vidění], zvýšená hladina cukru, a také psychické potíže, často pak nespavost, neklid, zmatenost a dokonce i halucinace.

Pozor na plošné očkování na pracovišti

Kvůli možnému nástupu nežádoucích příznaků, nejčastěji těch podobných chřipce, doporučují lékové agentury nejenom v Česku, ale i v zahraničí, neočkovat najednou všechny pracovníky jednoho oddělení. Typickým příkladem jsou zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče, kde vyřazení zaměstnanců ze směny kvůli únavě či nevolnosti po očkování může ohrozit péči o pacienty či klienty zařízení.

NEJM: Pro úspěch očkování proti covidu je nutná důvěra

Obdobné doporučení už vydala Francouzská agentura pro léčivé přípravky [ANSM]. Doporučení k postupnému očkování pracovníků jednoho zařízení či oddělení už před několika týdny vydalo i americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemoci [CDC, Centers for Disease Control and Prevention].

Česko očkuje třemi vakcínami, čtvrtá je na cestě

Ve výpisu hlášení na nežádoucí účinky po vakcinaci jsou uváděny reakce na všechny prozatím v Česku tři používané vakcíny proti covidu-19 souhrnně. Koncem roku 2020 se u nás začalo s pro EU prvně schválenou vakcínou Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech, dále vakcínou Moderna a AstraZeneca. Do několika týdnů se u nás začne s očkování také první jednodávkovou vakcínou zvanou Janssen od americké společnosti Johnson & Johnson.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here