Pětikoalice chce stáhnout děti ze škol už teď v prosinci

7
85978
petikoalice
Repro: Česká televize

Pětikoalice Spolu a PiratStan představila svůj plán, jak zvládnout šíření nemoci covid-19. Dlouhodobě se přitom zaklíná neuzavíráním škol. Teď ale navrhla plošně prodloužit vánoční prázdniny.

Aktualizace: Ministr školství v demisi Robert Plaga [za ANO] a jeho pravděpodobný nástupce Petr Gazdík [STAN] se 1.12. dohodli na tom, že vánoční prázdniny zůstanou tak, jak byly původně naplánované. Plaga ale souhlasil s požadavkem, že by se žáci měli těsně před prázdninami otestovat.

Budoucí vláda pěti stran dnes [24.11.] představila svůj plán, jak chce dostat pod kontrolu šířící se nový koronavirus. Představila svých šest základních principů [viz níže] zvládání krize. Ty mají zabránit kolapsu zdravotnictví a růstu počtu úmrtí na covid-19.

„Nebudeme plošně zavírat školy. A to budeme uplatňovat po celou dobu našeho vládnutí,“ vyzdvihl dnes jeden z hlavních principů nové vlády budoucí premiér Petr Fiala [ODS], který by měl být do funkce jmenován již tento pátek 26. listopadu.

Zároveň směle prohlásil, že na covid-19 už nesmějí v Česku za žádných okolností doplácet právě děti. Zde odkázal i k šesti principům pětikoalice nazvané „Žít s covidem – svobodně a zodpovědně!“, v nichž stojí: „Minimalizovat zásahy do vzdělávání – nezavírat školy.“

Opatření proti covidu tvrdě dopadají na děti a mládež

Avšak bohužel. S takovým prohlášením si odporuje již o několik řádků níže v dokumentu uvedené jedno z okamžitých opatření. Podle něj by měli čeští školáci přestat chodit do školy a zůstat doma již od 18. prosince. V praxi to znační zavření škol skoro o týden dříve, než začnou regulérní vánoční prázdniny.

Pro rodiče to pak znamená, že děti a mládež půjdou naposledy do školy v pátek 17. prosince a do lavic se vrátí až v pondělí 3. ledna roku 2022. O zavedení alespoň distanční výuky na dobu do 23. prosince, kdy u nás dětem běžně začínají vánoční prázdniny, se dokument nikterak nezmiňuje. A ani zástupci vznikající vlády na své dnešní tiskové konferenci o možnosti distanční výuky neuvedli, byť i jen, zmínku.

Co z toho plyne? Děti jsou pro pětikoalici na prvním místě, ale děti na základě jejího okamžitého opatření zůstanou doma [často bez dozoru pro pracovní povinnosti rodičů, pozn. red.] a bez výuky v součtu 16 dnů. To přidělá starosti jak rodičům žáků na prvním stupni základních a speciálních škol, tak to v konečném důsledku neprospěje ani zdravotnickým zařízením a sociálním službám. Ty již nyní trpí nedostatkem personálu i v důsledku častých karantén školou povinných dětí.

Okamžitá opatření podle koalice Spolu a PiratStan

K návrhu prodloužit dětem prázdniny se vyjádřil i dosluhující ministr školství Robert Plaga [za ANO]: „Prodloužení vánočních prázdnin nedává smysl, pokud současně nedojde k omezení aktivit i v ostatních sférách společnosti. To znamená omezení provozu podniků, hromadných a volnočasových akcí a dalších aktivit, ke kterým se vážou zvýšené sociální kontakty. Pokud by prodloužení vánočních prázdnin mělo být v tomto směru jediným opatřením, opět by to byly školy, které jako jediné brzdí epidemii a nesou její následky.“

Jak již bylo řečeno, budoucí kabinet chce šíření epidemie zvládnout s pomocí šesti základních principů. Ty mají co nejméně dopadat na svobody občanů a současně je vést k vlastní odpovědnosti za dodržování nastavených opatření.

Šest principů při zvládání krize covid-19 nově vznikající vládou
  • Nediskriminovat, ale naopak spojovat společnost.
  • Důraz na osobní odpovědnost a solidaritu – svoboda není sobectví.
  • Jasná a předvídatelná pravidla státu.
  • Minimalizovat zásahy do vzdělávání – nezavírat školy.
  • Dodržování pravidel a opatření – kontrola a sankce.
  • Hlavní indikátor řešení epidemie – obsazenost nemocnic včetně JIP.

Jsou tu ale i další pochybnosti o kvalitě představených opatření vznikající vládou. Budoucí premiér Petr Fiala a jeho šest principů totiž přináší jeden bod, jež je mírně řečeno minimálně diskutabilní. Je jím změna indikátoru, podle kterého se u nás bude přistupovat k vyhlašovaným opatřením. Vycházet by se přitom mělo z obsazenosti nemocnic a jednotek intenzivní péče [JIP].

„To je důležité. Očkování funguje, a i nakažení s očkováním jen minimálně končí na lůžkách intenzivní péče,“ řekl Fiala, aniž by ale reflektoval, že ukazatel obsazenosti nemocnic a JIP se u nás pravidelně sleduje již od loňského jara. A v přijímaných opatřeních se zohledňuje.

Jak situaci vidí budoucí ministr zdravotnictví

Podle místopředsedy TOP 09 a zřejmě i budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka bude nová vláda proticovidová opatření zavádět do praxe ve třech rovinách. A sice okamžité, v krátkodobém čase několika měsíců a dlouhodobě, tedy v několikaletém období.

Okamžitě chce nová vláda pomoci hlavně zdravotnickému systému. Do nemocnic tak plánuje vyslat armádu, dobrovolníky a studenty zdravotnických oborů. Ty ovšem jen dobrovolně, jak podtrhli zástupci koalice. Za podstatné pak považuje zavést převozy pacientů z přetížených regionů a také finančně podpořit nemocniční zařízení.

„S tím souvisí finanční podpora jednak nemocnicím, u nichž dojde ke snížení bodové produkce. To znamená tak, aby nebyly postiženy finančně. A dále obecně zajistit finanční podporu pro zdravotníky, kteří se o pacienty starají,“ vysvětlil Vlastimil Válek.

Vlastimil Válek představil první kroky ke zvládnutí covidu

Jako klíčové uvedl i co nejrychleji proočkovat třetí dávkou rizikové skupiny obyvatelstva a ty, kteří dostali druhou dávku vakcíny před dobou delší šesti měsíců.

„Třetí dávka je naprosto klíčová, musí se dostat co nejrychleji ke všem těm, co dostali druhou dávku a od druhé dávky mají déle než šest měsíců,“ uvedl s tím, že je třeba nejlépe začít již po pěti měsících.

Posilující dávky podporují politici i odborné společnosti

S očkováním i přeočkováním pak musejí podle Válka pomoci hlavně praktičtí lékaři.

„Každý praktický lékař by se měl zúčastnit očkování. Nemůže být praktický lékař, který bude stát bokem,“ zdůraznil.

Navýšit plánuje i kapacity PCR testů na více než 200 tisíc rozborů denně. To je dle jeho informací technicky možné a tuzemské laboratoře to dle jeho slov jsou schopny zvládnout. Za nutné považuje i navýšení kapacit hygienických center, obvolávacích a dalších trasovacích míst.

Veronika Táchová

7 KOMENTÁŘE

  1. Manipulace s fakty a výroky. Byli jste před Vánoci ve škole? Chcete online školní besídku? Podle mě je návrh naprosto rozumný. Děti o nic nepřijdou a kontakty se výrazně omezí. Pokud je tedy rodiče nezatahnou do nákupních center.

  2. Vánoční prázdniny mají začínat ve čtvrtek 23.12., budoucí vlada navrhuje zavřít školy v pátek 18.12., to není týden, ale 3 školní dny, to je velký rozdíl!
    Tak nevím, buď neumí počítat autorka nebo si myslí, že neumí počítat čtenáři…
    Rozhodně nejsem pro zavírání škol – mám 3 školáky a uz i tak přišli o velkou část dětství díky opatřením Babišovy vlády.
    Nová vláda bude mít výhodu – Babiš dal laťku zvládání epidemie proklatě nízko…

  3. Hlavně,že ušetří za topení ve školách o to jde hlavně těm učitelům ve vládě.Už je někdo kádroval(po novu lustroval).Mě se zdá,že jsou to převlečený špioni.Chacha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here