Propad teploty zvyšuje riziko srdečního infarktu až o 7 %

0
771
infarktu
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Propad teploty vzduchu o 10 °C zvyšuje počty srdečních příhod až o sedm procent. To je i důvod, proč podle kardiologů zůstat o vánočních svátcích v klidu a snížit tak riziko srdečního infarktu. Právě k němu mají totiž Češi velmi blízko.

Riziko srdečního infarktu se u pacientů s onemocněním oběhové soustavy významně zvyšuje v zimních měsících. Důvod jsou prudší propady venkovní teploty. Podle kardiologů totiž mráz prokazatelně zužuje tepny, současně ale zvyšuje krevní tlak a tím i riziko ucpání cév. Což následně vyvolává poruchy srdečního rytmu.

„V Evropě, Českou republikou nevyjímaje, ale i v drsnějších podmínkách Kanady či naopak v některých subtropických oblastech nacházíme souvislost s poklesem teplot a výskytem infarktů či úmrtími na chronickou ischemickou chorobu srdeční,“ potvrzuje předseda České kardiologické společnosti [ČKS] profesor Aleš Linhart.

Podle loňských statistik u nás dle něj prodělalo srdeční infarkt nejvíce pacientů právě v měsíci lednu. Podle výsledků studií pak dle něj teplotní výkyvy přibližně o 10 °C zvedají počty srdečních příhod asi o 7 procent.

Pacienti kvůli covidu přerušují léčbu, a to je chyba

Kardiologové pak upozorňují, aby lidé, a to i ti, kteří nemají potvrzené onemocnění srdce a cév, neváhali zajít k lékaři, když se necítí v pořádku. Kardiologické oddělení je pak třeba bezodkladně navštívit ve chvíli, kdy pacient pociťuje bolest na hrudi, špatně se mu dýchá, omdlévá nebo trpí pocitem na omdlení. To platí zejména v době pandemie covidu-19, kdy mnozí lidé s vyhledáním odborné pomoci váhají a někteří na to doplatí nenávratným poškozením zdraví nebo i životem.

„Každá vlna covidu snížila u nás na oddělení příjem pacientů o cca 20 procent. Tito lidé se pochopitelně zázračně neuzdravili. Infarkt jejich sval postihl a projevil se později selháním srdce,“ říká přednosta I. interní kliniky kardiologické FN Olomouc profesor Miloš Táborský.

„Obvykle k nám přichází dvacet lidí s infarktem týdně, nyní je to pět až šest,“ dodává.

A obdobnou pacientskou statistiku na svém oddělení potvrzuje i prezident České asociace intervenční kardiologie ČKS doc. Petr Kala. I dle něj „klesá“ v době nejhorší koronavirové vlny počet těch, kteří si zavolají záchranku kvůli infarktu. A to přibližně o 20 procent.

„Když takový člověk bezdůvodně omdlévá, špatně dýchá či pociťuje obrovskou únavu a začne ho prudce bolet na hrudi, je na čase okamžitě volat záchranku. Počítá se každá minuta,“ upozorňuje.

Pokud takový pacient dojede do nemocnice s katetrizační jednotkou do hodiny, má podle něj až 96% šanci, že přežije ve velmi dobrém stavu s jen malou jizvou na srdci.

„Každá hodina zpoždění znamená větší a větší poškození srdečního svalu, který bychom jinak dokázali zachránit. Lidé k nám dorazí v rozmezí 2,5 až tří hodin od prvních příznaků, mnozí ale i daleko později,“ doplňuje Petr Kala.

Přechození infarktu pacienta dožene srdečním selháním

Zástupci kardiologické obce potvrzují, že v Česku fungují kardiologické ambulance stejně jako specializovaná kardiologická oddělení v nemocnicích po celém Česku. A riziko případné nákazy koronavirem či jinou infekční nemocí je podle nich minimální. Zdravotnická zařízení jsou dnes velmi dobře vybavena ochrannými pomůckami.

„Katetrizujeme, tedy řešíme akutní infarkt zavedením cévek do srdečních dutin a cév, i covid-pozitivní pacienty. Máme na to uzpůsobené sály, personál je vybavený speciálními overaly a respirátory,“ ubezpečuje Miloš Táborský s tím, že s covidem a jeho dalšími mutacemi tady budeme žít ještě dlouhá léta, a proto na něj musí společnost zkrátka vyzrát.

Síť katetrizačních center je podle něj po celém Česku dobře rozmístěna. V režimu 24/7 u nás funguje celkem 22 takových center. Prakticky to znamená, že jakmile záchranáři přijmou pacienta s podezřením na infarkt, pak ho odvezou do jednoho z těchto center. Podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS] u nás loni lékaři hospitalizovali 22 497 pacientů s infarktem. V důsledku přecházení infarktů u některých pacientů v posledních měsících ale kardiologové očekávají v nemocnicích vyšší nárůsty pacientů se selháním srdce.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here