Preventivní PCR testy zdarma zřejmě již brzy skončí

0
1915
preventivni_PCR_testy
Ilustrace: Pixabay.com

Za testy na covid za leden a část února zdravotní pojišťovny zaplatí 3,5 mld. Kč. Možná i proto ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že s dalším plošným testováním počítá až “v poslední řadě”. A zřejmě skončí i preventivní PCR testy zdarma. 

Podle Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] hlavní náklady pojišťoven na proticovidová opatření tvoří plošné antigenní testování u zaměstnavatelů. A dále pak PCR testy, které se plošně hradí bez indikace ke konkrétnímu onemocnění covidem-19. Svaz u nás spravuje zhruba 43 procent trhu s veřejným zdravotním pojištěním.

„S ohledem na úsporná opatření si takto vysoké výdaje pojišťovny nebudou moci [dál] dovolit,” uvádí SZP ČR ve svém prohlášení.

Nižší platba za státní pojištěnce je dle Zemana tupý škrt

Jeho zástupci argumentují tím, že za očkování proti covidu-19 letos ve Svazu sdružené zdravotní pojišťovny vydají o 1,4 miliardy korun méně než za testování. Přičemž náklady na očkování jsou dle jeho zástupců výrazně efektivnější ve zvládání nemoci covid-19 než testování.

V obdobném duchu se v minulých dnech vyjádřilo Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR]. Úřad při příležitosti ukončení povinného testování ve školách a firmách [18.2.] uvedl, že plošné testování ve firmách a školách se v případě zhoršení epidemie koronaviru vrátí až mezi posledními opatřeními.

Náklady na testy dosahují miliard korun

Za rok 2020 vydaly pojišťovny za testy celkem 2,8 miliardy korun. Loni to pak bylo 7,2 miliardy korun. Přičemž dalších 1,99 miliardy ještě doplatí. V součtu tak účet za testování loni dosáhl částky 9,2 miliardy korun.

„Z našeho pohledu by mělo veřejné zdravotní pojištění krýt vždy nejdostupnější účinné řešení. A tím je v současnosti jednoznačně očkování, byť samozřejmě neochrání 100%,“ říká výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Testování žáků znovu ukázalo nespolehlivost AG testů

Zároveň upozorňuje, že náklady na očkování za loňský rok vyšly na 3,6 miliardy korun. A přínos očkování je aktuálně dle jeho názoru jednoznačně významnější než testování.

„Testování by dle našeho názoru propláceno být nemělo. S výjimkou odůvodněných případů, o kterých rozhodne ošetřující lékař. Dopad proplácení testů na rozpočet je mimořádně vysoký, i když se neprovádí plošně,“ vysvětluje s tím, že SZP ČR podporuje konec hrazených preventivních PCR testů, k čemuž zřejmě dojde již v měsíci březnu.

„Od března skončí snad i preventivní PCR testy. Což považujeme spolu s ukončením plošného testování 18. února v rámci snahy o efektivitu za rozumné kroky a velmi je podporujeme,“ shrnuje Balada stanovisko Svazu.

Preventivní PCR testy již nejsou potřeba, řekl premiér

K březnovému ukončení preventivních PCR testů zdarma se v minulých dnech vyjádřil premiér Petr Fiala [ODS]. Ten řekl, že je zcela logické, když stát tyto testy přestane proplácet ze zdravotního pojištění. A to s odkazem na rozvolnění proticovidových opatření.

„Ta naše opatření, tak jak s nimi přicházíme, i to uvolňování je postupné. Takže je logické, že když PCR testy nebudou vyžadovány pro vstup na různé akce či do restaurací a kamkoliv jinam, tak je stát postupně přestane hradit,” vysvětlil Fiala.

Pojišťovny uhradí víc PCR testů. Kratší je izolace i karanténa

Zároveň upozornil, že výsledky testů nejsou třeba již od 9. února. Ten den totiž Nejvyšší správní soud zrušil povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo prodělání nemoci v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích.

„Takže je tam nějaká lhůta, v únoru se ještě PCR preventivní testy hradí, a potom je stát samozřejmě přestane hradit,” upřesnil záměr vlády premiér.

Jiná skutečnost je, že proplácení preventivních PCR testů na covid dlouhodobě kritizují i praktičtí lékaři. Ti poukazují na to, že je denně atakují neočkovaní lidé bez nároku na test zdarma o vystavení žádanky právě na PCR test zdarma. Respektive hrazený ze zdravotního pojištění. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka v této souvislosti vyjádřil přesvědčení, že zrušení plně hrazených preventivních PCR testů je správný krok.

„Testy mají mít hrazené jen ti, u nichž si je vyžádá jejich zdravotní stav. A to posoudí nejlépe lékař,” uvedl.

Plošné testování ve školách i firmách jen dobrovolně

MZ ČR se zatím k ukončení preventivních PCR testů hrazených ze zdravotního pojištění jasně nevyjádřilo. Jednat o nich má na svém jednání ve středu 23.2. vláda. Jednoznačně již ale odmítlo preferenci k návratu plošného testování na koronavirus ve firmách a školách. Znovuzavedení takového opatření by bylo až mezi těmi posledními, pokud by došlo k dalšímu zintenzivnění šíření nákazy koronaviru.

Význam plošného testování avšak ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] i tak neupřel: „Plošné testování v době nástupu a průběhu vlny nakažlivé varianty omikron umožnilo eliminovat zdroje nákazy. Zásadně zpomalilo její nekontrolovatelné šíření ve školních a firemních kolektivech. Díky tomu se nákaza v raných fázích nešířila mezi zranitelnou skupinou obyvatel, což se kladně projevilo také na nižším počtu hospitalizací.“

Což už je minulost. Úřad oznámil, že v případě dalšího zesílení šíření covidu-19 více posílí pozornost na řešení lokálních ohnisek. A pro školy i firmy, které chtějí v testech pokračovat, připravuje doporučení postupu, nicméně již bez přispění zdravotních pojišťoven.

Rozbor odpadních vod škol je lepší než AG testování

Přičemž k dobrovolnému testování mohou školy podle ministerstva využít testy, které jim zbyly z plošného testování. Školy stejně jako firmy už ale nehlásí pozitivně testované. U nezletilých žáků a studentů si školy musí obstarat písemný souhlas rodičů s testováním.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here