Lékaři hlásí růst předčasných porodů neočkovaných žen

3
10277
zen
Foto: Pixabay.com

Česko v očkování proti covidu cílilo hlavně na seniory, ale zapomnělo na ostatní zranitelné skupiny, jako jsou těhotné ženy. Uvedli to poslanci zdravotnického výboru. Podle nich rychle přibývá předčasných porodů neočkovaných žen.

„Tolik těhotných s covidem jsem neviděl za dva roky,“ prohlásil na páté schůzi [23.2.] sněmovního Výboru pro zdravotnictví jeho člen Miloslav Janulík [ANO], který je profesí gynekolog a porodník.

Uvedl, že v Česku máme až 90% proočkovanost u zranitelných osob, především seniorů ve věku 70 a více let. Současně v Česku ale stále zůstávají k očkování rezistentní skupiny. A k této skupině dle jeho slov patří i těhotné ženy, jež svou pozitivitu často ani nikam neohlásí.

„A to je chyba, protože údaje jsou tak zkreslené,“ uvedl Janulík.

Poslanec to považuje za problém. A na jednání výboru se odvolal na nedávno zveřejněnou studii z Izraele, jíž se zúčastnilo přibližně 17 tisíc těhotných žen. Odborníci v ní pak posuzovali efekt očkování proti covidu-19.

„Jednoznačně jsou na tom očkované těhotné ženy lépe. A to platí i pro předčasné porody,“ uvedl Janulík s tím, že v Izraeli se těhotné ženy očkují již v době prvního trimestru.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška přesná data o vážných nemocech u těhotných a nově narozených dětí v Česku za poslední dva roky budou k dispozici na začátku dubna. Nicméně vyjádřil souhlas s nízkou proočkovaností u těhotných žen a dětí.

„Situace tam není z hlediska očkování růžová,“ řekl Dušek.

Covid zvyšuje riziko předčasného porodu těhotných žen

Problém těhotných žen ve vztahu ke covidu-19 potvrdil i předseda zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda [ODS], taktéž gynekolog a porodník. Potvrdil, že i v jeho praxi přibývají problematické porody. Dle jeho slov roste počet předčasných porodů, a to včetně předčasných porodů mrtvých plodů.

„Je to velmi vážná věc, a my s ní jako porodníci bojujeme,“ uvedl Svoboda s tím, že nejohroženější skupinou jsou matky, které nejsou naočkované proti covidu-19.

Podle něj se situace snad zlepší, protože informace o rizikových porodech neočkovaných rodiček se rychle šíří. Což značí, že budoucí maminky na riziko související s nákazou covidu-19 začínají dle něj konečně slyšet. A mnohé, které se nenechaly naočkovat, k očkování přistupují, zajímají se o něj.

mRNA vakcíny dle EMA nejsou rizikem pro těhotné

O účinnosti očkování proti covidu-19 dle Svobody přitom není pochyb. A to jak u těhotných, tak kojících žen. Poslanec David Kasal [ANO] v této souvislosti upozornil na to, že vakcína Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech je schválena pro očkování těhotných žen bez ohledu na stadium gravidity.

„Nabízejí se nám nové nástroje, jak s tím dál pracovat,“ řekl v této souvislosti.

„K dispozici je dnes velké množství dat opírajících se o miliony těhotných žen,“ dodal předseda výboru Bohuslav Svoboda.

mRNA vakcíny chrání těhotné i jejich děti

To, že mRNA vakcíny proti covidu-19 chrání těhotné ženy stejně jako jejich děti, nedávno ve své studii potvrdilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. Podle výzkumu se riziko hospitalizace u dětí, jejichž matky se nechaly v době těhotenství proti covidu-19 naočkovat oběma dávkami mRNA vakcíny, snížilo o 61 procent v prvních šesti měsících po narození. Vědci CDC to vysvětlují tím, že děti matek, jež se nechaly očkovat v těhotenství, získávají protilátky proti onemocnění.

„Když někdo v těhotenství dostane vakcínu mRNA, jeho tělo si vytvoří protilátky na ochranu proti covidu-19,“ uvedla výzkumnice CDC Dany Meaneyová-Delmanová.

Tvrdí, že při studii vědci našli protilátky v pupečníkové krvi. Což dle ní naznačuje, že se přenesly z těhotné ženy na vyvíjející se dítě.

„A přestože víme, že tyto protilátky procházejí placentou, až do této studie jsme neměli k dispozici údaje, které by prokázaly, zda dítěti poskytují ochranu před covidem-19,“ dodala Meaneyová-Delmanová.

USA: Mateřská úmrtnost je nejvyšší za posledních 50 let

Vědci z dětských nemocnic a odborníci ze CDC zkoumali děti mladší šesti měsíců v období od července 2021 do ledna 2022. Studie analyzovala údaje od 379 hospitalizovaných dětí. Celkem 176 dětí se léčilo s covidem-19 a zbylých 203 přijaly nemocnice kvůli jiným zdravotním problémům. Vědci zjistili, že vakcíny byly z 61 procent účinné v prevenci hospitalizace u dětí, jejichž matky se očkovaly v těhotenství.

„Nejvíce znepokojivé je zjištění, že mezi dětmi s covidem-19, které přijali na jednotku intenzivní péče, se 88 procent nejvíce nemocných dětí narodilo matkám, které nedostaly očkování před těhotenstvím nebo během něj,“ uvedla Meaneyová-Delmanová s tím, že jediné dítě, které ve studii zemřelo, se narodilo matce bez očkování.

„Závěr je, že očkování matek je skutečně důležitý způsob, jak pomoci chránit tyto malé děti,“ shrnula výzkumnice.

Očkování těhotných žen doporučuje i ČVS ČLS JEP

Závažnější průběh onemocnění covid-19 u těhotných žen potvrzují i zástupci České vakcinologické společnosti [ČVS ČLS JEP]. Vyšší riziko komplikací při nákaze covidem-19 dle nich podstupují těhotné ženy ve třetím trimestru gravidity.

„Těhotné ženy s onemocněním covid-19 ve třetím trimestru těhotenství mají při porovnání s těhotnými ženami bez covid-19 vyšší riziko předčasného porodu. Proto ženy nemají očkování v těhotenství odkládat,“ píší zástupci ČVS ve svém doporučení.

Závažný průběhu covidu-19 v těhotenství dle nich dále zvyšuje věk nad 35 let, obezita, diabetes, vysoký krevní tlak a jiné chronické nemoci.

U očkování těhotných má přednost Comirnaty i Moderna

Dodávají, že očkovat se mohou ženy v kterémkoli stadiu gravidity. Neexistují dle nich důkazy, že by se vakcinace měla odsunovat na dobu po prvních 12. týdnech gravidity.

„Očkování považujeme za účinné a bez zvýšeného rizika v jakékoli fázi těhotenství,“ uvádí odborníci s tím, že ženám v očekávání k očkování doporučují použit mRNA vakcíny.

Tvrdí, že nejvíce těhotných žen se dosud očkovalo právě těmito látkami. A pro tyto vakcíny mají odborníci dosud nejvíce údajů. Očkování doporučují zástupci ČVS i ženám, které těhotenství plánují. A dále ženám domnívajících se, že jsou těhotné. Dle ČVS se proti covidu-19 mohou ženy očkovat i v období bezprostředně po porodu.

Veronika Táchová, ČTK

3 KOMENTÁŘE

  1. No a co když těhotná žena po očkování potratí? Co si pak na kom vezme? Vy se jí zaručíte, že nepotratí? Asi sotva.

  2. Ještě musím dodat, že uveřejnit takovýhle článek v únoru 2022, kdy převládl omikron, je naprosto neuvěřitelné. Potraty těhotných po očkování jsou poměrně časté, ale asi vůbec nejsou hlášené, protože málokterá žena si to spojí dohromady, protože by si musela říci, že dobrovolně ohrozila a zabila své dítě, a s tím se těžko žije. Pro ni je pak lepší si myslet, že to holt byla smůla a bylo by to dopadlo tak, i kdyby se neočkovala.
    Takže paní redaktorko, jestli máte to svědomí napsat takovýhle článek, tak je mi z vás opravdu nevolno. Se svým těhotenstvím si dělejte co chcete, ale jinak bych se bála v tomto směru cokoliv komukoliv doporučovat. Titulek zavádějící, atd, je to na první pohled manipulativní článek na propagaci vakcín. Jaké výzkumy? Vždyť ještě neskončila ani klinická fáze testování, a vedlejších účinků jsou statisíce. Statisíce a pokud je hlášena jen část, tak miliony, a bude hůř.
    Stejně mi to moderátor diskuze smaže, tak alespoň vy, paní redaktorko, abyste si to přečetla. Jinak z okruhu mých příbuzných, jedna porodila v termínu zdravé dítě, je neočkovaná. Druhá čeká mimi, je očkovaná před těhotenstvím, tak s obavami očekávám, jestli bude dítě živé a zdravé na těle a na duchu. A na internetu jsem četla řadu svědectví, že těhotné po očkování potratily. Potratily!!!!! Jak je to možné? Všichni to doporučují, a ony potratily, umíte si představit tu tragédii? Asi těžko. Jinak byste se tomuhle tématu vyhnula širokým obloukem.

  3. Cituji: Podle výzkumu se riziko hospitalizace u dětí, jejichž matky se nechaly v době těhotenství proti covidu-19 naočkovat oběma dávkami mRNA vakcíny, snížilo o 61 procent v prvních šesti měsících po narození.
    Můžete prosím dát odkaz na tuto studii? Děkuji. Také děkuji za to, že tu neuveřejňujete žádné komentáře.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here