VZP ČR otáčí. Peníze od státu péči o uprchlíky nepokryjí

10
18309
o_uprchliky
Foto: Pixabay.com

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] nově odhadla náklady na zdravotní péči o uprchlíky z Ukrajiny na cca 5,9 miliardy korun. Což je o dvě miliardy více, než jí za péči o uprchlíky uhradí stát.

Informaci na dnešním 16. ročníku Kongresu primární péče potvrdil ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek. Ještě tento týden ve středu přitom hovořil o tom, že náklady na zdravotní péči plně zaplatí stát. Teď říká, že i když náklady za péči o řádově stovky tisíc uprchlíků systém zdravotního pojištění zvládne, problém vyvstává na příjmové stránce pojištění.

„Nebojím se zvýšení nákladů, myslím, že systém je schopen zvládnout jednotky set tisíc utečenců z Ukrajiny. Čeho se bojím je dopad na příjmovou část. A to nikdo nedokáže dneska predikovat, co se s ekonomikou stane, co se stane s nezaměstnaností,“ uvedl Zdeněk Kabátek.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Letos jsou platby za státní pojištěnce nastavené na 21 000 korun za rok, tedy 1 967 korun měsíčně. Při současném počtu 180 000 Ukrajinců, kteří už získali vízum, jde asi o 354 milionů korun ze státního rozpočtu za měsíc. Od července budou platby za státní pojištěnce snížené rozhodnutím vlády na 1 567 korun.

Výpočty nákladů péče o uprchlíky mluví jasnou řečí

Pojišťovna modelovala stav, kdy vízum, které opravňuje pro účast na veřejném pojištění, získá 250 000 až 300 000 Ukrajinců. Do predikcí se podle Kabátka promítá i to, že do Česka z Ukrajiny přicházejí především ženy s dětmi. Běženců starších 50 let, u nichž jsou náklady na zdravotní péči nejvyšší, je minimum.

„Z toho důvodu odhadujeme, že náklady na jednoho pojištěnce budou nižší, na druhou stranu počítáme s tím, že na Ukrajině může být horší zdravotní stav populace,“ vysvětlil Zdeněk Kabátek.

Z Ukrajiny přicházejí ženy a děti, potvrzují data VZP ČR

Průměrný odvod na zdravotní pojištění u zaměstnanců v ČR je kolem 60 000 korun ročně a péče o průměrného pojištěnce stojí asi 43 000 korun za rok. U lidí ve věku 65 až 70 let  roční náklady vycházejí proti průměru trojnásobně. U osmdesátníků vycházejí výše pětinásobně. Za seniory, děti, nezaměstnané a nově i uprchlíky, kteří získali speciální roční vízum ke strpění, platí pojistné do systému stát.

„Na druhou stranu si musíme uvědomit, že celá řada těch občanů je v produktivním věku, snaží se najít práci,“ uvedl Kabátek.

Pojišťovna přitom predikuje, že to udělá zpočátku asi desetina dospělých. Pojistné se pak bude odvádět z jejich mzdy.

„Pokud prostor pro zaměstnání bude, ekonomika bude fungovat, tak si myslím, že systém to zvládne,“ říká Kabátek.

Obdobně se vyjádřil mluvčí Ministerstva financí ČR [MF ČR] Tomáš Weiss. Podle něj se příchozí dospělí co nejdříve zapojí na trhu práce: „Budou tak odvádět pojistné, což naopak přinese i dodatečné příjmy do tohoto systému.“

Pojišťovny počítají s využitím finančních rezerv

Už před začátkem ruské invaze na Ukrajinu pojišťovny počítaly pro letošní rok se schodkem veřejného zdravotního pojištění. Výdaje očekávají 440,7 miliardy korun, příjmy 423,9 miliardy korun. Sedmnáctimiliardový schodek zasanují pojišťovny ze svých zůstatků, rezerv. Ty byly podle ministerstva zdravotnictví na začátku roku 51,8 miliardy korun.

V současné době segmenty zdravotní péče navíc vyjednávají s pojišťovnami rozdělení peněz na úhrady pro rok 2023.

„Dlouhodobé finanční plány vzaly za své 24. února, když začala válka. Takže se snažíme dívat na ten rok dopředu, maximálně na tři. Predikce je zatížená celou řadou neznámých,“ uvedl ředitel VZP ČR.

Kubek a Friedrich se rozchází v dopadech vlny uprchlíků

Zároveň dodal, že VZP ČR, která hradí péči asi za 60 procent obyvatel, měla na konci ledna na běžných účtech 14 miliard korun. Finanční situaci pojišťoven přitom komplikuje i rozhodnutí státu zmrazit platbu za státní pojištěnce v letošním roce na loňskou úroveň.

–ČTK/RED–

10 KOMENTÁŘE

  1. Celý život jsem pracoval,abych se dozvěděl, že nakonec VZP, které jsem platil na jejich vzdušné zámky již nemá peníze na moje zdraví.To je podvod a okrádání, včetně zlodějské Fialovi vlády. Jdete do … a to i s vládou ČR. … / Redakčně upraveno.

  2. Díky „úžasné“ Fialove vláde nám klesne úroven českého zdravotnictví, které bylo do této doby jedno z nejlepších na svete! Budou „díky“ už přehnané pomoci Ukrajincum přetížení zdravotníci, a aby stát tu hordu příchozích nejak pojmul, bude se šetřit na všem, žádné investice do ničeho! Už by možná meli vyhlásit stopku, protoze čeští pojištenci přispívající do systému to nebudou stíhat všechno poplatit! Ale pro Fialu jsou Ukrajinci momentálne přednejší, než Čech platící 40 let zdr. pojištení.Ten ať si nedovolí marodit!

    • My se musíme uskromnit, přeci nechcete kazit PR FIALOVI, to teprve uvidíme na co Český národ nemá nárok. Zlatí Čeští důchodci ty dostali 5 000,- jednonárazově plus 300,- stovky navíc, a jaké to bylo rozhazování pro pětikolku. Za to vše co tady zbudovali, a ODS rozprodala, a nadále pokračuje v tom.

  3. Asi zjistili v jakém stavu je většina Ukrajinců následkem jejich takřka neexistující zdravotní péče. Hromada jich nemá ani očkování proti tuberkulóze či spalničkám, natož covid. I ti co sem jezdili za prací často rádi využívali služeb našeho zdravotnictví. Docela sranda že člověk, který sem přijede na měsíc za prací a zaplatí pár tisíc pojištění má nárok na stejnou paletu služeb, jako tuzemec který platí zdravotní pojištění 40 let v kuse.

  4. Všem lidem kteří výše uvedené komentáře psali děkuji.Děkuji, že si najdou chvilku,aby vyjádřili své názory.Pomáhat ano,ale na co má naše společnost.Prostředky a finanční zdroje.M.H.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here