ČLnK: Vydat léky na předpis uprchlíkům bez víz je riziko

0
9469
uprchlikum
Ukazatel k nemocniční lékárně v areálu pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Česká lékárnická komora [ČLnK] nedoporučuje lékárnám zcela bezplatně vydávat léky na předpis uprchlíkům z Ukrajiny bez víza či dočasné ochrany. Což ale dle jejího vyjadření neznamená tyto léky nevydávat.

Na problém s nejistou úhradou léků na předpis uprchlíkům bez víza strpění či dočasné ochrany upozornil ve čtvrtek [17.3.] na sociální síti Twitter šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

„Důležité!!!!!! Informace pro všechny majitele lékáren!!!! Pokud k vám do lékárny přijde uprchlík a nemá vízum či tzv. statut dočasné ochrany, odešlete ho na nejbližší služebnu cizinecké policie nebo na asistenční centra v kraji,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Na problém reagovala dnes ráno reagovala i ČLnK: „Uprchlíkovi, který nemá vyřízeno zdravotní pojištění, ale ani mu nebylo uděleno vízum nebo poskytnuta dočasná ochrana, ČLnK doporučuje vydat léčivé přípravky na základě nyní dostupných informací po dohodě se svým zaměstnavatelem jen na účet pacienta, protože stát nezaručuje úhradu léků vydaných uprchlíkům, kteří vízum nebo dočasnou ochranu nezískají.

Někteří se podle Komory mohou přesunout do jiného státu nebo nemusí být jejich žádosti vyhověno. Léky by pak zdravotní pojišťovny poskytovateli neproplatily.

A dále ČLnK uvedla: „Uprchlíkovi, který nemá vyřízeno zdravotní pojištění, ale je schopen doložit, že mu bylo uděleno vízum nebo poskytnuta dočasná ochrana, ČLnK doporučuje léčivé přípravky na úhradu zdravotní pojišťovny vydat, poznamenat si osobní údaje a následně úhradu vyúčtovat pojišťovně. V současné době se technicky řeší mechanismus, jakým to bude možné udělat.“

Vystavení eReceptu pro uprchlíky

Komplikovanější může být i vystavení elektronického receptu ukrajinským pacientům. Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] již informoval, že na ukrajinská telefonní čísla není možné odesílat e-recepty prostřednictví SMS zprávy. Podle Evy Zahradnické z tiskového oddělení SÚKL se nyní jedná o úpravě s poskytovatelem SMS brány.

Ústav ve svých instrukcích dále zdůrazňuje, že při vystavování eReceptů je nutné vždy identifikovat pacienta jménem, příjmením a datem narození. Pro předepsání léčivých přípravků hrazených z veřejného zdravotního pojištění je dále povinné uvést pojišťovnu a číslo pojištěnce.

„Pokud takové číslo nemá pacient ještě přiděleno, je možné uvést jakýkoli jiný číselný identifikátor délky minimálně 9 a maximálně 10 číslic. Dále je nutné uvést adresu trvalého pobytu. […] Povinně je nutné uvést i telefon nebo adresu aktuálního pobytu. Ta může být stejná jako adresa trvalého pobytu. Telefon je možné zadat i s ukrajinskou předvolbou,“ uvádí SÚKL.

„Doporučujeme vyplnit i adresu současného pobytu pacienta na území České republiky včetně PSČ,“ dodává Ústav s tím, že doporučuje uvést do pole poznámka číslo ukrajinského pasu pacienta. A to proto, že pro lékárny pak bude snazší dohledat ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR [VZP ČR] číslo pojištěnce a péči dodatečně vykázat.

„Upozorňujeme, že identifikátor eReceptu lze zaslat pouze na české telefonní číslo. Avšak pro předání identifikátoru v případě, že pacient nevlastní telefonní číslo s českou předvolbou, je možné využít ostatní formy předání [tisk průvodky, email],“ dodávají zástupci SÚKL.

Stejným způsobem mají lékaři postupovat v případě, kdy vystavují eRecept pacientovi, který ve chvíli ošetření nemá v pase vízum strpění. A to vzhledem k pravděpodobnosti, že pacient brzy získá pobytový status spojený se vstupem do veřejného zdravotního pojištění. A tak jemu poskytnutou bezplatnou péči půjde vykázat zdravotní pojišťovně i dodatečně.

„V případě, kdy na eReceptu zaškrtnete ´hradí pacient´, nemůže lékárna pacientovi vydat lék bezplatně. I kdyby se tak sama rozhodla,“ dodávají zástupci SÚKL.

Přístup uprchlíkům k pojištění již schválil Senát

Do Česka přišlo podle odhadů zatím kolem 270 000 uprchlíků z Ukrajiny. Víza, která je opravňují také k získání veřejného zdravotního pojištění, získalo podle ministerstva vnitra 180 000 z nich. Na vyřízení dokumentů nyní mají 30 dní.

Podle připravované legislativy by pojišťovny měly zdravotnickým zařízením poskytnutou péči těm, kteří získají víza, proplácet i zpětně od doby příchodu do Česka. A lékaři jim mohou předepisovat i potřebné léky.

Senát schválil přístup běžencům do zdravotního pojištění

Zdravotní péči o uprchlíky nově posilují takzvané UA pointy. Ministerstvo zdravotnictví totiž fakultním nemocnicím nařídilo, aby zřídily speciálně vyhrazené ambulance, kde bude k ruce i tlumočník. První z takových center se dnes otevřely například ve FN Ostrava nebo FN Plzeň. V pondělí [21.3.] další otevře brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny [FNUSA]. I v jejím případě půjde o nízkoprahovou ambulanci poskytující primární zdravotní péči běžencům z Ukrajiny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here