Rozšířená úhrada očkování proti encefalitidě sklízí ovoce

1
841
uhrada
Foto: FNUSA

Rozšířená úhrada očkování proti klíšťové encefalitidě ze zdravotního pojištění od letošního ledna se osvědčuje. O vakcíny mají větší zájem lidé starší 50 let. Právě těm je nově hradí pojišťovny.

To v situaci, kdy nemocí přenášených klíšťaty meziročně přibývá. Následky onemocnění přitom mohou být velice závažné. Onemocnění obvykle hůře probíhá právě u dospělých a starších osob. U nich je vyšší i riziko dlouhodobých komplikací, invalidity a úmrtí pacienta.

„Od ledna registrujeme o očkování proti klíšťové encefalitidě výrazně vyšší zájem,“ pochvaluje si primářka Oddělení praktických lékařů Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA] Ivana Bogrová.

Přesto dodává, že proočkovanost proti klíšťové encefalitidě ale je v Česku mezi dospělými stále velmi nízká [cca 29 %, v Rakousku je to 88 %, pozn. red.]. O něco lepší situace podle ní panuje u dětí a dospívajících. Očkování je podle lékařů jediná účinná prevence před infekcí po kousnutí nakaženým klíštětem.

„Nad 50 let věku je pravděpodobnost smrtelného průběhu nákazy 15krát vyšší než u mladších věkových kategorií a stoupá výskyt trvalých následků,“ říká k rizikům přednosta Kliniky pracovního lékařství FNUSA a LF MU prof. Petr Brhel.

Podle něj naštěstí klíšťovou encefalitidu v brněnské FNUSA praktičtí lékaři v současné klíšťové sezóně zatím u žádného pacienta nepotvrdili.

„Přichází k nám nicméně velké množství pacientů všech věkových kategorií s přisátými klíšťaty a žádají jejich odstranění. Klíště si většinou přinesli z přírody na Vysočině, ale i ze zahrady u domu nebo z městského parku,“ dodává Ivana Bogrová.

Po kousnutí klíštětem se krev měsíc nedaruje

Oproti tomu nedobrá zpráva je, že u několika pacientů již letos potvrdili onemocnění Lymskou boreliózou. Na tu na rozdíl od klíšťové encefalitidy neexistuje účinná vakcína.

„Naštěstí se vždy jednalo o první, tzv. kožní stadium nemoci, které je dobře léčitelné antibiotiky,“ uvádí primářka s tím, že lidé už jsou dnes dobře informovaní a místo po kousnutí klíštětem sledují první tři až čtyři týdny.

Stát rozšířil úhrady u očkování. Platí pro děti i dospělé

Současně připomíná, že přisátí klíštěte vylučuje dárcovství krve na dobu minimálně jednoho měsíce. Konkrétně Transfuzní oddělení FNUSA letos kvůli kousnutí klíštětem odložilo odběr krve u sedmi dárců. Nejvíce odkladů kvůli klíšťatům podle zkušeností z minulých let bývá od konce dubna do června. V létě dárcovských odběrů ubývá hlavně kvůli zahraničním dovoleným.

V meziročním srovnání letos v celém Česku ale přibylo pacientů nakažených klíšťovou encefalitidou nebo Lymskou boreliózou. Letos od ledna do konce července lékaři encefalitidu potvrdili u 259 lidí, to je zhruba o 28 procent více než za loňských prvních sedm měsíců. Statistiky Státního zdravotního ústavu [SZÚ] letos uvádějí 1 345 případů boreliózy. To je proti stejnému období loni třetinový nárůst. Lékaři ale upozorňují, že nemocích přenášených klíšťaty bylo loni méně než v předchozích letech. Což si vysvětlují nižšími teplotami na jaře 2021 a doznívajícími opatřeními z dob šíření covidu-19.

Úhrada očkování se rozšířila od ledna 2022

Plné úhrady očkování proti klíšťové encefalitidě se od ledna 2022 dočkali všichni pojištěnci starší 50 let. A důvody pro zavedení úhrady ze zdravotního pojištění jsou namístě. Česko totiž patří v Evropě k zemím s nejvyšším počtem nakažených klíšťovou encefalitidou. Zároveň patří k regionům s nejnižší proočkovaností proti tomuto onemocněním. Předloni se u nás potvrdilo u 854 osob. To je o 80 případů více než v předchozím roce 2019. Zdravotní následky po nákaze encefalitidou bývají trvalé a vážné.

„U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů a může dojít k selhání životně důležitých center, dokonce až k úmrtí. Onemocnění navíc probíhá závažněji s narůstajícím věkem,“ upozorňuje místopředsedkyní České vakcinologické společnosti a pediatrička Hana Cabrnochová.

Její kolegyně předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková zdůrazňuje, že celé území České republiky je endemickou oblastí pro klíšťovou encefalitidu.

„A přestože onemocnění mívá závažnější průběh u dospělých, je třeba myslet na to, že se nevyhýbá ani dětem“, upozorňuje Šebková s tím, že lékaři dosud dovedou pouze mírnit příznaky nemoci, nikoli však léčit její příčinu.

Specifická antivirová léčba totiž neexistuje. Účinnou prevencí onemocnění je jen očkování.

–VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here