J&J úplně skončí s mastkovým dětským pudrem

0
1028
J&J
Ilustrační foto: Pixabay.com

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson [J&J] příští rok úplně skončí s výrobou tradičního mastkového pudru. Kvůli dohadům o jeho karcinogenitě o něj není na trhu zájem. J&J přejde na kukuřičné dětské zásypy.

Výrobu dětského pudru na bázi mastku J&J zastavila před dvěma lety v Kanadě a USA. Nyní vedení společnosti oznámilo úplné stažení výrobku z trhu již v roce 2023. Nikoli ale kvůli jeho možné karcinogenitě, ale reputaci firmy. Podle J&J je dětský zásyp bezpečný.

„V rámci posouzení našeho globálního portfolia jsme se rozhodli přejít na dětské produkty na bázi kukuřičného škrobu. Během roku 2023 přestaneme ve světě náš mastkový pudr vyrábět,” uvedla společnost v svém prohlášení.

A to i přesto, že dětský pudr s obsahem mastku Johnson & Johnson prodává už téměř 130 let. Přičemž tradiční mastkový pudr se stal rodinným symbolem firmy.

Dětský pudr J&J azbest přeci jen obsahoval

Už před dvěma lety společnost mastkový pudr stáhla z trhu v Severní Americe, k čemuž ji vedla snížená poptávka. Veřejnost totiž zpochybňovala bezpečnost výrobku kvůli tomu, že obsahuje azbest a způsobuje rakovinu vaječníků. Mastek je minerál, jehož ložisko se v zemi totiž často vyskytuje právě poblíž azbestu.

Na společnost lidé, převážně pak ženy, podali desetitisíce žalob. Sama firma obvinění odmítá. Podle ní jde o dezinformace. Zástupci J&J se odvolávají na “desetiletí nezávislých vědeckých analýz”, které prokazují, že její dětský pudr je bezpečný, neobsahuje azbest a nezpůsobuje rakovinu.

J&J a distributoři léků zaplatí indiánům kvůli opioidům

V roce 2018 agentura Reuters ale publikovala šetření, z nějž vyplynulo, že J&J o přítomnosti azbestu ve svých mastkových produktech věděla. Podle Reuters interní záznamy společnosti, soudní svědectví a další důkazy z let 1971 až 2000 prokázaly, že surový mastek a hotové pudry “někdy” malé množství azbestu přeci jen obsahovaly.

Firma bojuje o reputaci i riziko ztráty peněz při soudech

Vedení společnosti ve svém prohlášení nyní zdůrazňuje, že navzdory stažení produktu ze světového trhu a přechodu na pudr na bázi kukuřičného škrobu se její postoj k bezpečnosti mastkových pudrů nemění.

„Náš postoj k bezpečnosti našeho kosmetického mastku zůstává nezměněn. Pevně ​​si stojíme za desetiletími nezávislých vědeckých analýz prováděných lékařskými odborníky z celého světa,” uvádí zástupci společnosti.

Green Deal vrací do hry zdravotní problémy s azbestem

Odvolávají se na své studie. A ty podle nich potvrzují, že její dětský pudr na bázi mastku azbest neobsahuje a rakovinu nezpůsobuje. Upozorňují i na to, že mastek patří k základnímu složení mnoha tělových či transparentních pudrů. To znamená nejenom  dětských pudrů.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here