Jihomoravský kraj chce transformaci nemocnic, odbory jsou proti

0
939
Jihomoravsky_kraj
Ilustrační foto: Pixabay.com

Jihomoravský kraj plánuje převést své nemocnice pod akciovou společnost. Dosud fungují jako příspěvkové organizace. Se záměrem nesouhlasí odboráři. Obávají se nižších platů kvůli zrušení tarifů. Mzdy bývají o tisíce korun nižší.

O transformaci devíti Jihomoravským krajem zřizovaných nemocnic na akciovou společnost rozhodli krajští radní na jednání 12. října. Jihomoravský kraj má nemocnice v Břeclavi, Znojmě, Vyškově, Kyjově, Hodoníně, Tišnově, Ivančicích, Letovicích a Hustopečích. Celkem v nich pracuje přibližně 6 000 lidí.

Podle krajských radních je provoz nemocnic pod jednou akciovou společností ve srovnání s provozem několika příspěvkových organizací se stejnou činností výhodnější. Akciová společnost jim dovolí zajišťovat společné nákupy. A také jednat společně se zdravotními pojišťovnami o nasmlouvaných výkonech, respektive úhradách. Změnu kvůli zvýšení zisku či privatizaci radní odmítají. Stejně tak i uzavření některých z provozovaných nemocnic.

Odboráři se obávají snižování platů

S plánovaným sloučením nemocnic nesouhlasí zástupci odborových organizací. A to, jak uvedli na úterní [25.10.] tiskové konferenci, hned z několika důvodů. Tím hlavním jsou nižší výdělky kvůli zrušení platových tarifů.

„Po přeměně na akciovou společnost se na zaměstnance nemocnic přestanou vztahovat platové tarify. V nemocnicích, na které se tyto tarify nevztahují, jsou mzdy v průměru o 44 procent nižší než v příspěvkových organizacích kraje,“ vysvětlila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče [OSZSP] Dagmar Žitníková.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Rozdíly v praxi dosahují i desítek tisíc korun měsíčně, dodala odborářka. Zaměstnanci nemocnic se podle ní obávají i toho, že hlavním cílem akciové společnosti bude vytvářet zisk, nikoli poskytování zdravotní péče pacientům. Což by podle nich mohlo vést ke zrušení nevýdělečných oddělení. Pacienti by pak za péčí museli cestovat dál než dosud.

Soukromého investora Jihomoravský kraj vylučuje

Odborářům se nelíbí ani současná komunikace celé záležitosti ohledně transformace nemocnic na akciovou společnost.

„Materiály z jednání rady, ani studie proveditelnosti nejsou veřejně dostupné. A ač jsme měli se zástupci kraje jednání tripartity, o záměru přeměny na akciovou společnost nás nikdo neinformoval,“ řekl předseda jihomoravské krajské rady odborového svazu Tomáš Havlásek.

Zároveň vyjádřil obavy, že si kraj nechává otevřenou možnost přizvat do akciové společnosti strategického partnera v podobě některé z komerčních společností. To však vedení kraje odmítá.

„Proces trvá už několik let. Ze studie vyplynulo, že je nejvhodnější formou akciová společnost. Jediným akcionářem společnosti bude Jihomoravský kraj,“ potvrdil před časem pro Seznam Zprávy hejtman Jan Grolich [KDU-ČSL].

Odmítl spekulace, že by se do společnosti mohl dostat soukromý spoluvlastník.

„Je to nesmysl. Není to ani zárodek myšlenky nějaké privatizace. Naopak chceme nastavit strukturu tak, aby v případě zájmu bylo možné přibrat další zařízení,“ uvedl jasně hejtman.

Sloučení krajských nemocnic pod a.s. není novinka

Odboráři dále upozornili, že pro obchodní společnost je složitější získat dotace z Evropské unie. A pokud o ně usiluje, musí se na výsledné částce podílet vyšší sumou než v případě příspěvkových organizací kraje.

Zástupci zaměstnanců jednotlivých nemocnic, kteří na setkání do Brna přijeli, se shodli na tom, že mezi zaměstnanci panuje nervozita z budoucnosti. Někteří podle nich zvažují podání výpovědi. Obavy ze změny mají podle nich mít i pacienti.

Zdravotní pojišťovny čeká příští rok schodek 10 mld. Kč

Odborový svaz a zaměstnanci nemocnic proto rozeslali jihomoravským zastupitelům dopisy, ve kterých žádají, aby plán kraje nepodpořili. Ve středu [26.10.] se zástupci odborářů sejdou s radním Jiřím Kasalou [ODS], který má zdravotnictví na starosti. Dorazit chtějí i na zasedání krajského zastupitelstva 3. listopadu. Na něm vedení kraje předají petici proti převodu nemocnic pod jednu akciovou společnost. Podpisy začali sbírat v pondělí, jejich počet nyní neznají.

Fungování krajem provozovaných nemocnic pod jednou akciovou společností není žádná novinka. Naopak jde o ověřenou praxi. Většina krajů k převodu přistoupila už před lety, s výjimkou Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

–ČTK/VRN–

Aktualizace: Vedení Jihomoravského kraje nezařadí na listopadové jednání zastupitelstva bod o transformaci krajských nemocnic na akciovou společnost. O dnešním rozhodnutí radních informovala v tiskové zprávě mluvčí kraje Alena Knotková. Vedení kraje chce věc více projednat s veřejností i přímo v nemocnicích. Zároveň jedná i s odboráři.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here