ŽDB Drátovna dala nemocnici v Bohumíně 100 000 Kč

0
350
ZDB_Dratovna
Petr Adamek z ŽDB Drátovna [vlevo] se Svatoplukem Němečkem [vpravo] / Foto: Bohumínská městská nemocnice

Symbolický šek na 100 tisíc korun darovala Bohumínské městské nemocnici dceřiná společnost Třineckých železáren firma ŽDB Drátovna. Nemocnice peníze použila na nákup polohovacích postelí do nové části ambulance.

Šek předal do rukou ředitele Bohumínské městské nemocnice a někdejšího ministra zdravotnictví v letech 2014 až 2016 Svatopluka Němečka [ČSSD] předseda představenstva ŽDB Drátovna Petr Adamek.

„Darované peněžité prostředky vítáme, není to poprvé, kdy nás ŽDB Drátovna takto podpořila. Velmi si toho vážíme a prostředky jsme využili na dovybavení nového ambulantního traktu,“ řekl ředitel nemocnice Svatopluk Němeček.

Pro zajímavost dodejme, že i jeho manželka Zdenka Němečková Crkvenjaš je v posledních letech politicky aktivní. Loni se dokonce stala za SPOLU [navrhovatel ODS] místopředsedkyní Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. Letos zasedla do Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. Než se stala členkou ODS, byla členkou TOP 09. A stejně jako Němečková Crkvenjaš změnil v minulosti politický dres i její manžel. Nejdříve byl totiž členem Strany zelených a až potom ČSSD.

Pružiny ŽDB Drátoven využívá i zdravotnictví

Avšak zpátky k daru ŽDB Drátovna Bohumínské městské nemocnici. Jedním z klíčových produktů společnosti jsou pružiny. Ty firma dodává i pro zdravotnický průmysl. Komponenty nacházejí uplatnění ve výrobě postelí do nemocnic, zdravotnických ventilů nebo při výrobě filtrů. Již desítky let dodává bohumínská firma několik druhů pružin pro producenty nemocničních postelí. Přičemž některé z nich jsou v polohovatelných postelích zakoupených nemocnicí v Bohumíně i pro nově otevřený ambulantní trakt.

„Výrobky z Bohumína budou sloužit pacientům z Bohumína a okolí,“ řekl Petr Adamek.

Dodal, že počet dodávek pružin pro výrobce nemocničních postelí stále roste. V roce 2020 ŽDB Drátovna vyrobila pružiny pro postele v hodnotě 774 tisíc korun, letos by tržby měly dosáhnout 1,334 milionu korun.

Společnost ŽDB Drátovna věnovala Bohumínské nemocnici sponzorský dar již několikrát. V posledních letech například poslala finanční prostředky na nákup nových antidekubitních matrací nebo na dovybavení chirurgického oddělení.

„Jako jeden z největších zaměstnavatelů na Karvinsku cítíme zodpovědnost vůči regionu, v němž naši zaměstnanci žijí. Oni sami i jejich rodiny využívají Bohumínskou nemocnici. Proto jsme se rozhodli v posledních letech směřovat dary do tohoto zdravotnického zařízení,“ uvedl předseda představenstva podniku.

Podnik ŽDB Drátovna chválí i město Bohumín

Nadšení ze spolupráce vyjadřují také zástupci města Bohumín, které je zřizovatelem nemocnice. Ta na svých stránkách uvádí seznam svých donátorů. Senátor za ČSSD a dlouholetý starosta města [28 let ve funkci plus další čtyři roky po letošních volbách, pozn. red.] Petr Vícha uvedl, že spolupráce s ŽDB Drátovny je dlouhodobě výborná.

„Vlastníci firmy jsou z regionu a je to vidět. V poslední době proběhla modernizace některých provozů, demolice starých budov a rovněž jsme se dohodli na prodeji pozemků v sousedství s podnikem. Podpora nemocnice, jejímiž pacienty mohou být i zaměstnanci podniku, je určitě výhodná pro obě strany,“ řekl.

Třinecké železárny uzavřely loňský rok ziskem 1,3 mld. Kč

Podle Adamka ŽDB Drátovna svým donátorským programem naplňuje strategii skupiny Třinecké železárny – Moravia Steel v oblasti sponzorství. Tou je přispívat zařízením v oblasti zdravotnictví, školství a kultury na konkrétní projekty, které zlepšují životní podmínky lidí v regionu.

Dobrá zpráva je i to, že výrobu v podniku neohrozily dopady války na Ukrajině. Provozy mají dostatek surovin, omezení výroby proto nyní nehrozí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here