Policie tajně využívá umělé inteligence ke šmírování, tvrdí piráti

0
305
Policie
Ilustrační foto: Policie ČR

„Česká policie by měla vysvětlit, proč a jak využívá program umělé inteligence na rozpoznávání obličejů,“ uvádí v aktuální tiskové zprávě pirátští poslanci Klára Kocmanová a Marcel Kolaja, poslanec Evropského parlamentu [EP].

Odvolávají se na zjištění neziskové organizace na ochranu lidských práv Iuridicum Remedium. Z toho podle pirátských poslanců vyplývá, že čeští policisté software tajně používají už téměř rok, a to na základě pokynu policejního prezidenta. Zároveň upozorňují na to, že zákaz právě takového využití umělé inteligence požaduje EP v Aktu o umělé inteligenci. To kvůli snadnému zneužití.

„Třeba v Rusku a dalších zemích s autoritářskými tendencemi tyto softwary úřady zneužívají k represi opozičních politiků, aktivistů nebo novinářů či k identifikaci účastníků demonstrací,“ říká Kolaja.

Podle něj se nezisková organizace o využití tohoto systému dozvěděla až na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Detaily ale odmítly příslušné české úřady zveřejnit.

Systém umělé inteligence dokáže v reálném čase rozpoznat obličej třeba ze záběrů z pouličních kamer nebo z fotografií na sociálních sítích. A obličej pak přiřadit ke konkrétní osobě,“ popisuje systém Kolaja.

Podle něj platí, že pokud mohou bezpečnostní složky rozpoznávání obličejů využívat, jak se jim zamane, tak vždy hrozí zneužití takového softwaru.

A dodává: „Fakt, že software česká policie využívá bez toho, aniž by jasně řekla, jakým způsobem, proto považuji za velmi varovné. Policie to musí vysvětlit.

Co říká Policie ČR

Vzhledem k závažnosti obvinění pirátských poslanců redakce oslovila s otázkami na využívání daného bezpečnostního systému Policii ČR. Otázky zodpověděl kpt. Jakub Vinčálek, vrchní komisař Policejního prezidia ČR. Prvně pojmenoval systém, o kterém pirátští poslanci hovoří. Jde o informační systém Digitálních podob osob [DPO]. Potvrdil, že Policie ČR zahájila zkušební provoz systému DPO 22. srpna 2022.

„Hned na úvod je nutné zdůraznit, že využívání tohoto systému neslouží k identifikaci osob v reálném čase a tento software není nikde nasazen 24/7. Systém DPO využíváme ke zpětnému porovnávání ad hoc obličejů z konkrétních závažných případů a k identifikaci mrtvých osob neznámé totožnosti. S tímto systémem pracují jen speciálně vyškolené osoby na Policejním prezidiu ČR,“ pokračoval.

Rakušan policistům raději přidá, než by jim platil výsluhy

„Za uvedenou dobu zkušebního provozu jsou zdokumentovány desítky konkrétních závažných trestných činů, které se podařilo s využitím uvedeného nástroje objasnit. Bez jeho využití by bylo odhalení pachatelů velmi obtížné nebo dokonce nemožné,“ dodal.

Podle kpt. Vinčálka oprávnění Policie ČR využívat tento systém vychází z platného a účinného právního řádu České republiky. Účel systému podle něj jednoznačně vymezuje ustanovení § 66a zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. Odmítá tvrzení, že Policie ČR provozuje systém jen na základě interního pokynu policejního prezidenta.

V boji proti DPO je i Kocmanová

Proti takzvanému biometrickému sledování osob v České republice se vymezuje i vůbec jedna z našich nejmladších pirátských poslankyň [31 let] Klára Kocmanová. Upozorňuje na rizika spojená s používáním takového nástroje.

Technologie může chybovat. Hledaná osoba je identifikována pouze s určitou pravděpodobnostní jistotou. Například je prokázáno, že podobnost mezi sourozenci či příbuznými může být pro takový systém matoucí,“ říká.

Česká pirátská strana má 1 181 členů. Přijetí trvá devět měsíců

Zmiňuje i konkrétní příklady: „Naprosto alarmující je i fakt, že u lidí tmavé pleti je chybovost systémů neporovnatelně vyšší než u lidí se světlou pletí.“

Podle ní platí, že DPO lze jen obtížně kontrolovat a pokud není kontrolovaný, může být snadno zneužívaný. I proto podle ní EP nedávno rozpoznávání obličejů zařadil na seznam zakázaných využití umělé inteligence v rámci vznikajícího Aktu o umělé inteligenci. Nově by jej směly používat jen bezpečnostní složky, a to až zpětně a na základě rozhodnutí soudu.

Co na to říká Policie ČR

Jakub Vinčálek z Policejního prezidia ČR kritiku softwaru nechápe. Tvrdí, že o využívání biometrie Policie ČR opakovaně a velmi podrobně informovala Výbor pro lidská práva a moderní technologie při Úřadu vlády České republiky. V něm mají své zástupce i neziskové organizace a akademická obec. A sedí v něm i zástupci společnosti Iuridicum Remedium.

„Na jednáních tohoto výboru byly možnosti Policie České republiky a její záměry v oblasti využití biometrie prezentovány osobně zástupci Policie České republiky. Současně jsme na žádost oprávněného subjektu informace k systému na rozpoznávání tváří řádně poskytli,” vysvětluje kpt. Vinčálek.

Podle něj není pravda, že by Policie ČR tyto informace tajila a zpřístupňovala pod „nějakým“ nátlakem. Naopak podle jeho slov proaktivně o svých záměrech informovala. A to tak, aby současně nedošlo k ohrožení plnění jejích úkolů.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here