MZ ČR chce příští rok zvýšit platby za státní pojištěnce

0
543
plateb
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Návrh zákona upravující pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce plánuje ministerstvo zdravotnictví. V několika týdnech ho chce poslat do připomínkového řízení. Platit by mohl dle ministra Vlastimila Válka [TOP 09] příští rok.

Plány na zavedení pravidelných valorizací plateb státu za své pojištěnce do zdravotního pojištění přiblížil dnes [24.2.] po jednání se zástupci lékařských a zdravotnických odborů ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Dle něj by měl navrhovaný zákon, jež nový mechanismus do českého systému zdravotnictví zavádí, začít platit od příštího roku.

„Musí se to stihnout od příštího roku, protože v tom zákoně, který včera [23.2.] schválila vláda, se bavíme jen o úhradách za státní pojištěnce v tomto roce,“ vysvětlil Válek.

Připomeňme, že zavedení automatické valorizace plateb za státní pojištěnce má ve svém programovém prohlášení pětikoaliční vláda Petra Fialy [ODS].

Nová vláda představila směřování českého zdravotnictví

Ministr Válek dále potvrdili, že ministerstvo připravuje vydání nové kompenzační vyhlášky. Ta má kompenzovat výdaje ve zdravotnictví za poslední čtvrtletí loňského roku. Parametry vyhlášky se dle ministra se teprve připravují.

Ministr také zmínil, že chce jednat s pojišťovnami o snížení maximálních úhrad za léky. Při ministerstvu dle jeho slov už nyní funguje speciální komise. Ta mimo jiné zjišťuje, jaké jsou nákupní ceny léků v jednotlivých zdravotnických zařízeních.

„Abychom mohli pomoci pojišťovnám v tlaku na snížení těch maximálních úhrad,” vysvětlil.

Odbory nesdílí optimismus ministra Válka

Ponížení plateb za státní pojištěnce dlouhodobě kritizují zejména zástupci zdravotnických odborů. Rozhodnutí vlády je dle nich neracionální a bude mít dopady do ekonomické stability systému veřejného zdravotního pojištění.

„V žádném případě nedojde k omezení zdravotní péče v tomto roce ani příštím roce ani žádném dalším roce,“ ale znovu zdůraznil ministr po středečním [23.2.] jednání vlády a připomněl, že zdravotníkům od ledna 2022 narostly platy o šest procent.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel po dnešním jednání s ministrem Válkem řekl, že jeho optimismus ve věci neomezení zdravotní péče nesdílí. Zdravotní pojišťovny podle něj na ponížení plateb za státní pojištěnce reagují tím, že v dohodovacím řízení o úhradách pro příští rok nenabízejí žádná navýšení.

Dohodovací řízení 2023. Peněz je málo, tvrdí pojišťovny

Engel se obává, že nebudou hradit poskytovatelům výkony navíc. Zejména budou-li ti dohánět kvůli covidu odloženou péči.

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková dnes uvedla, že další témata s ministrem zástupci odborářů probrat. To kvůli tomu, že musel odejít na bezpečnostní radu státu. Tu premiér Petr Fiala [ODS] mimořádně svolal kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Neutuchající diskuze kolem plateb za státní pojištěnce

Minulá vláda Andreje Babiše [ANO] původně odsouhlasila navýšení úhrad od ledna o 200 korun na 1967 korun za měsíc. Podle platného nařízení tak stát od ledna 2022 odvádí do systému veřejného zdravotního pojištění za své pojištěnce takto navýšené částky. Nynější kabinet ve středu [23.2.] ale schválil zákon, podle kterého se od letošního 1. července odváděná částka sníží na 1 567 korun tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské částky.

Navrácením plateb na loňskou úroveň kabinet ve státním rozpočtu ušetří podle ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] 14 miliard korun. Rozsah a dostupnost zdravotní péče v Česku tento krok podle Válka ale nikterak neomezí.

Na rozhodnutí prudce reagovala jak opozice, tak zástupci poskytovatelů zdravotní péče i odbory. A za „tupý škrt“ ho označil i prezident Miloš Zeman.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR, který poskytuje služby pro 4,7 milionu pojištěnců, už avizoval, že pokud se platby za státní pojištěnce příští rok nenavýší, bude nezbytné snížit úhrady poskytovatelům zdravotní péče.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here